Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦЗОПГ / Тема 4.docx
Скачиваний:
51
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
45.67 Кб
Скачать
  1. Фінансування та матеріальне забезпечення заходів єдс.

Фінансування заходів щодо запобігання і реагування на НС проводиться за рахунок коштів організації, що знаходиться на території розвитку НС, бюджетних і позабюджетних коштів Ради Міністрів АРК, обласних, місцевих держадміністрацій, відповідних виконавчих органів рад, страхових фондів та інших джерел.

На загальнодержавному рівні – використовують кошти резервного фонду КАБМІНу та запаси державних матеріальних резервів, техніки та спец майна.

На регіональному рівнівикористовують кошти резервного фонду Уряду АРК, обласних Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, та регіональні запаси матеріальних резервів, техніки та спец. майна, у виняткових випадках при певному обґрунтуванні можуть виділятися кошти з резервного фонду КАБМІНу.

На місцевому рівнівикористовують кошти резервних фондів сільських, районних, районних у містах Києві та Севастополі держадміністрації, та місцеві запаси матеріальних резервів, техніки та спец. майна, у виняткових випадках при певному обґрунтуванні можуть виділятися кошти з резервних фондів Уряду АРК, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій.

На об’єктовому рівні – використовуються фінансові та матеріальні ресурси об’єкта, на якому виникла НС.

У виняткових випадках можуть залучатися кошти попереднього рівня

  1. Функціональні заходи у сфері державного регулювання та контролю єдс.

Функціональні заходи у сфері державного регулювання та контролю ЄДСЦЗ входить державний нагляд і контроль, державну експертизу, ліцензування окремих видів діяльності, декларування безпеки промислових об’єктів, сертифікування та страхування. Основу цих заходів складає державну стандартизацію.

Державний нагляд і контроль – організовується для перевірки повноти та якості заходів щодо запобігання НС та перевірка готовності органів управління ЄДСЦЗ та посадових осіб.

Державна експертиза – проводиться з метою виявлення ступеня відповідності встановленим стандартам, нормам і правилам.

Ліцензування окремих видів діяльностіпроводиться з метою проведення єдиної державної політики для забезпечення життєво важливих інтересів народу, суспільства, держави. (підлягають промислова безпека, пожежна безпека, транспортна безпека, охорона довкілля).

Декларування безпеки промислових об’єктівздійснюється з метою забезпечення контролю за дотриманням заходів безпеки на етапах їхнього впровадження в експлуатацію, а також виводу з експлуатації;

Сертифікуванняпроводиться як на добровільно так і обов’язково з метою підтвердження кваліфікації окремих категорій громадян України та продукції встановленим вимогам, включаючи контроль за небезпечною продукцією.

Страхуванняздійснюється з метою забезпечення економічної підтримки заходів щодо запобігання НС і страхового покриття збитків у разі їхнього виникнення, шляхом обов’язково(при експлуатації ПНО) та добровільного страхування(у решті випадків).

6. Основні принципи забезпечення техногенної безпеки.

Виходячи з міжнародного та вітчизняного досвіду, виділяють 5 принципів забезпечення техногенної безпеки.

Принцип безумовного примату як найважливішого елементу захисту життя та населення – передбачає надання переваги раціональній та превентивній безпеці; пріоритетним завданням є рятування та збереження життя людей; надання вільного доступу до інформації про НС; неухильність дотримання правил поведінки, тощо.

Принцип прийнятого ризикувизначається нижня допустима межа безпеки та верхня межа ризику на основі міжгалузевих і середньогалузевих порівнянь (ризик нової технології повинен бути в декілька разів меншим ніж діючий) .

Принцип мінімального ризику – рівень небезпеки встановлюється таким на скільки це реально можливо. (технології повинні забезпечувати нульовий ризик).

Принцип послідовного наближення до абсолютної безпеки – даний принцип реалізовується у декілька кроків:

  • Здійснюється аналіз технічних варіантів досягнення безпеки для різних видів одних і тих же конструкцій технологічно обладнання і його захист. (чим вищий нормативний рівень безпеки тим дорожча продукція).

  • Досліджується варіанти конструкції і розміщення потужностей, які водяться, при цьому забезпечують мінімум ризику крупних аварій.

Принцип неспіврозмірності економічного і соціального ефектів і безумовний пріоритет останньогодля досягнення цього принципу функціонування економічної системи повинно бути підпорядковано безумовному пріоритету соціального ефекту над економічним, здоров’я людини – над доходами і прибутками.

14

Соседние файлы в папке ЦЗОПГ