Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Tekhn_kompl_keram_NIKITIN - копия / Нові лекції ТК / ТК вибір обл / Порядок вибору обладнанняz

.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
53.25 Кб
Скачать

13.1. Порядок вибору устаткування комплексу

Вибір основного технологічного устаткування проводиться по продуктивності і здатності якісно виконувати передбачені технологією дії над матеріалом (сировиною або напівфабрикатами) із заданими властивостями. Наприклад, при виборі дробарок, млинів, класифікаторів, змішувачів до уваги варто приймати міцність оброблюваних матеріалів, зерновий склад вхідного і готового продуктів, вологість і консистенцію, щільність і т.п. При виборі пресів - здатність розвивати необхідний тиск або вібраційна дія, достатні для ущільнення сировинних сумішей, а також можливість формування виробів заданого розміру.

Допоміжне устаткування (компресори, парові казани, насосне і газорозподільне устаткування, електричні трансформаторні підстанції, устаткування систем підготовки палива, аспірації і знепилювання) теж вибирається по продуктивності і здатністю забезпечити потрібні показники, наприклад, робочий тиск.

Різноманітні вагонетки, рамки, рейки, піддони, стелажі тощо допоміжне устаткування, необхідне для забезпечення твердіння виробу-сирцю, повинне мати такі розміри і конструкцію, щоб забезпечити розміщення і бездефектне транспортування заданої кількості сирцю. Кількість одиниць цього виду устаткування повинне бути достатнім для забезпечення безперервності виробничого процесу. Машини для технологічного транспорту, які зв'язують агрегати і ділянки комплексу, повинні забезпечувати переміщення по заданій трасі потрібної кількості матеріалу або виробів із властивостями, які ускладнюють транспортування - порошать, налипають на робочі органи, мають маленьку міцність, високу абразивність, гострі крайки, і т.п.

Серед основного виділяється головне устаткування, що визначає продуктивність усього комплексу і окремих його ділянок. Наприклад, для комплексів по виробництву керамічної цегли головним устаткуванням є випалювальна піч. Приклади головного устаткування комплексів наведені в табл. 13.1.

Визначити потрібну продуктивність устаткування, необхідну для його вибору, можна тільки після складання загальної схеми

314

Таблиця 13.1.

Приклади головного устаткування комплексів і виробничих ділянок

№№

п/п

Найменування комплексу

Головне устаткування комплексу

Найменування ділянки

Головне об-ладнання ділянки

1

Виробництво

керамічної

цегли

Піч випалу

Підготовка порошку при напівсухому пресуванні

Сушильний барабан

Підготовка шихти до пластичного стану

Вальці тонкого помелу, глинорозтирач

Формування

Прес

2

Виробництво

силікатної

цегли

Преси, автоклави

Випал вапна

Піч випалу

Помел в'язкого

Млин

Готування суміші

Силос-реактор або змішувач

3

Виробництво цегли і блоків з бетону

Преси, камери ТВО

Готування

суміші

Змішувач

4

Виробництво пористого бетону (газобетону)

Автоклави

Готування піщаного шламу

Млин

Формування

Змішувач

315

комплексу і визначення складу устаткування окремих виробничих ділянок.

Рекомендації із складу устаткування ділянок і комплексів у цілому наведені в попередніх главах. При розробці комплексів доцільно враховувати схеми діючих підприємств, які випускають аналогічну продукцію і можуть розглядатися, як базові.

Після визначення докладної технологічної схеми і складу устаткування виробничих ділянок і комплексу в цілому для вибору устаткування треба:

  • визначити порядок роботи окремих виробничих ділянок комплексу (кількість робочих днів у тижні, кількість і тривалість робочих змін у день тощо);

  • на базі заданої річної продуктивності розрахувати місячну, тижневу, добову, змінну і годинну продуктивність по готовій продукції;

  • визначити витрати ресурсів за годину, зміну, добу, тиждень, місяць, рік, які дорівнюють відповідні потрібним продуктивностям окремих виробничих ділянок і допоміжного устаткування;

  • визначити головне устаткування комплексу і окремих виробничих ділянок.

Починати треба з вибору головного устаткування комплексу і ділянок, здатних забезпечувати потрібну продуктивність і якісно виконувати технологічні операції з урахуванням особливостей місцевої сировини. Все інше устаткування вибирають таким чином, щоб забезпечити найбільш ефективне використання головного устаткування.

Для обраного устаткування, крім найменування, типу і паспортної годинної продуктивності, варто привести: конструктивні особливості, габаритні розміри, масу, потужність двигунів, характеристику завантажувального матеріалу і продукції, основні розміри робочих органів, кінематичні параметри (частоту обертання робочих органів або лінійні швидкості).