Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teh vuk zem robit - Copy.doc
Скачиваний:
476
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
44.85 Mб
Скачать

8.3. Розрахунок кількості машин для розробки ґрунту

Після вибору способу виробництва робіт і призначення по кожному варіанту провідних і комплектуючих машин необхідно визначити їх кількість, режим роботи і склад обслуговуючого персоналу.

Якщо термін виконання робіт заданий, то початковою величиною для розрахунку необхідної кількості машин і транспортних засобів служить змінний потік робіт, що отримується шляхом ділення загаль­ного об’єму земляних робіт на заданий термін їх виконання. В цьому випадку кількість машин визначається діленням змінного потоку робіт на продуктивність механізму в зміну, визначену по єдиних нормах і розцінках на земляні роботи. Якщо термін виконання робіт не заданий, то він визначається шляхом ділення загального об’єму робіт на змінну продуктивність провідної машини.

Підбір комплекту машин проводиться з урахуванням повного за­безпечення передбаченої продуктивності провідної машини і макси­мального використання допоміжних машин.

Якщо максимальна продуктивність однієї провідної машини недо­статня для повного завантаження наявних допоміжних машин (таких, як автогрейдер, бульдозер, ґрунтоущільнювачі і ін.), то в комплект вводять декілька провідних машин.

У пояснювальній записці повинна бути приведена технічна харак­теристика прийнятого устаткування (ємність ковша, робочі параметри, вага машини, вантажопідйомність і ін.), склад і кількість обслуговую­чого персоналу. Механізовані земляні роботи ведуться, як правило, в дві-три зміни.

8.4. Розрахунок необхідності в транспортних засобах

Для визначення типу й необхідної кількості транспортних засобів, що забезпечують безперебійну роботу землерийної машини при виборі оптимального комплекту системи (экскаватор-автосамоскид) необхідно до кожного прийнятого для розгляду можливого для виконання даного технологічного процесу типу землерийної машини розрахувати необхідну кількість транспортних засобів різних можливих модифікацій.

Для безперебійної роботи з екскаватором необхідно підібрати такі транспортні засоби (автосамоскиди), у кузов яких входить 4–6 ковшів ґрунту даного екскаватора.

Коли земляні роботи проводяться екскаваторами з відвезенням ґрунту, необхідно вибрати транспортні засоби розрахувати їх кількість.

Вибирання транспортних засобів проводиться залежно від об’єму і виду земляних робіт і від дальності перевезення ґрунту. На земляних роботах в будівництві ширше застосування має безрейковий транспорт — автомобільний і тракторний.

При невеликій дальності переміщення ґрунту — до 1 км слід засто­совувати саморозвантажні тракторні візки (причепи) в зчепі з тракто­ром, при дальності переміщення більше 1 км — автосамоскиди. При розрахунку транспорту повинна бути визначена не тільки кількість транспортних засобів, але і така підібрана їх вантажопідйомність, щоб була забезпечена висока продуктивність екскаватора. Практикою встановлено, що найбільша продуктивність екскаватора досягається при співвідношенні між ємністю ковша екскаватора і кузова автосамо­скида в межах від 1:5 до 1:8. Із зменшенням цього співвідношення продуктивність екскаватора знижується із-за необхідності частої зміни транспортних засобів, точнішої установки ковша над кузовом і дуже обережного розвантаження ґрунту.

Вантажопідйомність транспортних засобів залежно від ємності ковша екскаватора може бути орієнтовано прийнята по табл.8.3.

Таблиця 8.3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]