Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаба смодр.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.46 Mб
Скачать

9

Лабораторна робота №1

Тема:Дослідження рівня завантаження вулично-дорожньої мережі

Мета: Дослідити умови руху на ділянці ВДМ (Любінська – Івана Виговського – Кульпарківська – Окружна) та проаналізувати зібрані дані для визначення рівня завантаження ділянок.

Теоретичні відомості

Для того щоб врахувати у фактичному складі транспортного потоку вплив різних типів транспортних засобів, застосовують коефіцієнти зведення Кзв.доумовного легкового автомобіля, обумовлені при порівнянні їхніх динамічних габаритів. Рекомендовані значення Кзв.складають:

Для мотоциклів без коляски та мопедів – 0,5, мотоциклів з коляскою – 0,75; легкових автомобілів — 1,0; вантажних автомобілів вантажопідйомністю до 2 т- 1,5; до 5 т — 2,0; до 8 т — 2,5; до 14 т — 3,5; до 20 т – 4,0; автобусів середньої вмістимості — 2,0; автобусів великої вмістимості – 3,0; автобусів зчеплених – 5,0; тролейбусів — 3,0; автопоїздів вантажопідйомністю до 12 т — 4,0, від 12 до 20 т — 5,0, від 20 до 30 - 5,0; понад 30 т — 6,0.

У такий спосіб можна одержати показник інтенсивності руху в умовних приведених одиницях.

, (1.1)

де Nл, Nв, Nа, Nп — відповідно інтенсивність (обсяг) руху легкових, вантажних автомобілів, автобусів, автопоїздів у фізичних одиницях; Кзв.в, Кзв, Кзв.п— відповідно коефіцієнти зведення для вантажних автомобілів, автобусів і автопоїздів.

Пропускна здатність вулиць безперервного руху з багатосмуговою проїзною частиною в даний час розраховується за формулою:

(1.2)

де - розрахункова пропускна здатність однієї смуги руху

- добуток коефіцієнтів, що враховують дорожні умови, склад ТП і число смуг руху.

Також враховують ще один чинник – ширину смуги руху, оскільки в центральній частині старих міст є вулиці з шириною смуг руху до 2,5 м. Розрахунок пропускної здатності вулиць при безпосередньому русі рекомендується вести за формулою:

(1.3)

- коефіцієнт, що враховує кількість смуг руху;

- коефіцієнт, що враховує склад транспортного потоку, через частку вантажного транспорту;

- коефіцієнт, що враховує стан проїзної частини;

- коефіцієнт, що враховує повздовжній ухил проїзної частини;

- коефіцієнт, що враховує ширину смуги руху;

Значення коефіцієнтів у формулі вибирають відповідно до дорожніх умов. При проектуванні вулиць необхідно добиватись, щоб пропускна здатність була більшою за інтенсивність руху, яка визначається за картограмою.

Коефіцієнт завантаження дороги рухом (Z) – представляє собою відношення інтенсивності руху (N), до пропускної здатності (P).

(1.4)

де, - інтенсивність руху, од/год;

- пропускна здатність дороги, од/год;

Хід роботи

Розраховуємо зведену інтенсивність транспортних потоків для перехрестя № 2 за формулою (1.1):

Для інших перехресть розрахунки зведеної інтенсивності проводимо аналогічно.

Рис 1.1 Розподіл транспортних та пішохідних потоків за напрямками на перехресті вулиць Любінська – Петлюри – Яворницького

Рис 1.1 Циклограма світлофорного регулювання на перехресті

вулиць Любінська – Петлюри – Яворницького

Для регульованого перехрестя вулиць Любінська – Івана Виговського схема розподілу транспортних та пішохідних потоків нанесена на рисунку 1.2, а циклограма роботи світлофорних об’ктів на рисунку 1.3, дані інтенсивності в табл. 1.2

Рис 1.2 Розподіл транспортних та пішохідних потоків за напрямками на перехресті вулиць Любінська – Івана Виговського

Рис 1.2 Циклограма світлофорного регулювання на перехресті

вулиць Любінська – Івана Виговського

Для регульованого перехрестя вулиць Любінська – Окружна схема розподілу транспортних та пішохідних потоків нанесена на рисунку 1.3, а циклограма роботи світлофорних об’ктів на рисунку 1.4 дані інтенсивності в табл. 1.3

Рис 1.4 Циклограма світлофорного регулювання на перехресті

вулиць Любінська – Окружна

Рис 1.3 Розподіл транспортних та пішохідних потоків за напрямками на перехресті вулиць Любінська – Окружна

Для регульованого перехрестя вулиць Кульпарківська – Окружна - Антоновича схема розподілу транспортних та пішохідних потоків нанесена на рисунку 1.5, а циклограма роботи світлофорних об’ктів на рисунку 1.6 дані інтенсивності в табл. 1.4

Рис 1.5 Розподіл транспортних та пішохідних потоків за напрямками на перехресті вулиць Кульпарківська – Окружна - Антоновича

Рис 1.4 Циклограма світлофорного регулювання на перехресті

вулиць Кульпарківська – Окружна- Антоновича

Таблиця 1.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]