Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарна біржа-2.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
349.18 Кб
Скачать

Розділ 2. Механізм функціонування товарної біржі

За принципом організації розрізняють два типи товарних бірж: біржі, що мають публічно-правовий характер, і біржі, що мають приватноправовий характер. Біржі, що носять публічно-правовий характер, знаходяться під спостереженням держави і створюються на основі закону про біржі. Членом такої біржі може стати будь-як підприємець даного району, занесений у регістр і визначений розмір обороту, що має. Такі біржі поширені у Франції, Бельгії, Голландії й інших країнах континентальної Європи.

До бірж, що мають приватноправовий характер, відносяться англійські й американські біржі по зерну, бавовні, каучуку, кольоровим металам, тобто переважна частина бірж. На ці біржі відкритий доступ лише для вузько-обмеженого кола облич, що входять у біржову корпорацію. Біржова корпорація звичайно являє собою акціонерну компанію з публічною звітністю й обмеженим числом членів.

Біржі організуються асоціаціями торговців відповідних товарів, що регулюють і контролюють їхню діяльність. Зазначений у статуті біржі основний капітал поділяється на визначену кількість паїв, чи, так званих, біржових сертифікатів. Кожен член повинний бути власником, принаймні, одного такого сертифіката, що надає право на висновок угод у приміщенні біржі.

Як уже відзначалося вище, сучасні товарні біржі роблять котирування цін, установлюють стандарти на біржові товари, розробляють типові контракти, фіксують торговельні порядки, здійснює арбітражні функції, роблять розрахунки між членами біржі і роблять різні послуги своїм клієнтам.

Найбільше значення має котирування цін: фіксація й опублікування цін, що виявилися в результаті біржових операцій на даних біржових зборах. Воно здійснюється спеціальному органом – котирувальною комісією, виділюваної біржовим комітетом. До складу цієї комісії входять ряд брокерів і маклерів, що представляють найбільших біржовиків і монополістів у даній галузі.

На біржах із публічно-правовим характером організації котирування цін здійснюють за єдиним курсом. Суть цього виду котирування полягає в тім, що протягом біржового дня угоди остаточно не оформляються. По закінченні біржового дня встановлюється курс рівноваги, по якому можуть бути виконані більшість угод; всі угоди оформляються по цьому єдиному курсі дня. Єдиний біржовий курс забезпечує великий суспільний контроль над цінами й надійність угод. Тому що продавці й покупці в ході встановлення курсу можуть змінювати свої умови і тим самим брати участь у процесі котирування. Цей курс гарантує учасників торгів від висновку невдалих угод під впливом слухів, емоцій, а клієнтів від несумлінного поводження посередників. На біржах із приватноправовим характером організації застосовують котирування по безупинному біржовому курсі, тобто коли фіксується й відзначається в котируваннях кожна досить велика угода.

Об'єктами біржової торгівлі виступають у даний час зразково 70 видів продукції, на частку яких приходиться близько 30% міжнародного товарообігу. Оборот міжнародних товарних бірж по усіх видах операцій оцінюється в 3,5-4,0 трлн. щорічно (це тільки по міжнародних біржах). На частку сільськогосподарських і лісових товарів приходиться дві третини товарів, що звертаються на біржі. На першому місці коштують олієнасіння, продукти їхньої переробки - лляне й бавовняне насіння, соєві боби, соєва олія. На другому місці - пшениця, кукурудза, овес, жито, ячмінь, мал. Третє місце займають - жива худоба й м'ясо. У групі промислової сировини й продукції його переробки більш половини приходиться на паливні товари: сира нафта, дизельне паливо, мазут, бензин, газ-пропан. Іншу половину складають кольорові і дорогоцінні метали: мідь, свинець, олово, цинк, золото, срібло, платина, паладій.