Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Техніка створення позитивного іміджу.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
27.63 Кб
Скачать

Інтегрована теорія спілкування

У теорії паблік рілейшнз керування ділиться на спілкування зі співробітниками (так зване «внутрішнє спілкування») і налагодження інформаційного потоку і спілкування з діловими партнерами і громадськістю (так звана «зовнішня ділова комунікація»).

У середній або крупній компанії є цілком певна система розповсюдження інформації від вищого керівництва до співробітників. Від того, наскільки швидко, точно і ефективно ця система діє, залежить успіх підприємства. Дослідження, однак, виявили ряд серйозних недоліків в цій найважливішій ланці організації управління.

З'ясувалося, зокрема, що з боку свого заступника керівник може розраховувати на розуміння не більш 60% інформації, яку він намагається передати тому по якому-небудь складного, але важливого питання. У свою чергу підлеглий заступника також зрозуміє не більш 60% того, що намагався пояснити йому його начальник, і так далі - до останньої ланки в керівній ланцюжку. Таким чином, якщо керівництво складається з п'яти рівнів, наймолодший зрозуміє тільки 13% сенсу початкового розпорядження. Це відноситься до усного спілкування. При використанні письмових документів результат може бути ще нижче, тому що розуміння письмового розпорядження може складати всього 15% відсотків на кожному рівні.

При залученні декількох каналів спілкування результат став кращим, ніж при простому додаванні ступеня розуміння по окремих каналах. Ет o підтверджує істину, що найкращі результати досягаються, коли інформація з обраного питання поширюється одночасно по декількох каналах.

В даний час все більш актуальною стає думка про вироблення єдиної інтегрованої теорії спілкування. Підйом інтересу громадськості до діяльності підприємства, зростаюча потреба підприємства у виробленні індивідуального стилю, що допомагає в конкурентній боротьбі, підвищуються вимоги співробітників до умов праці змушують перебудовувати минулої стратегію спілкування. У майбутньому успіх програм паблік рилейшнз буде залежати від того, наскільки підприємству вдасться привести до єдиної інтегрованої концепції всю сукупність заходів по налагодженню двостороннього спілкування.

Інтеграція передбачає не тільки координацію внутрішнього і зовнішнього спілкування, а й взаємоузгодження всіх зусиль підприємства з організації спілкування. Іншими словами, підприємство має «говорити однією мовою» на всіх рівнях.

Інтегрована ділова комунікація означає використання різних елементів ділового спілкування таким чином, щоб вони доповнювали і підсилювали один одного, сприяючи встановленню конструктивного взаєморозуміння.