Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
95.74 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Глухівський національний педагогічний університет

імені Олександра Довженка

РЕФЕРАТ

на тему:

Особливості синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю

Виконала:

студентка 52 СП

Новакова Г.С

Перевірила:

Панченко О.І.

Глухів, 2012

План

Вступ

  1. Поняття гіперактивного розладу з дефіцитом уваги. Його ознаки та форми прояву.

  2. Портрет дитини з синдромом гіперактивності і дефіцитом уваги. Вікові аспекти прояву.

  3. Класифікація синдрому дефіциту уваги. Основні симптоми.

  4. Психолого-педагогічна допомога дітям з синдромом гіперактивного розладу з дефіцитом уваги.

Висновок

Література

Вступ

Увага - це спрямованість психічної діяльності на який або предмет, ситуацію або соціальні відносини. Жоден психічний процес неможливий без концентрації та утримання уваги на якому б то ні було об'єкт або подію. Увага як необхідна умова пізнавальної або будь-який інший діяльності вивчається психологією з давніх пір і є важливою складовою частиною когнітивної психології.

Є дорослі люди, у яких з дитячого віку є різні порушення уваги. Найчастіше ці дорослі в дитячому віці були дуже активними і рухливими непосидами. Надмірна активність з роками до підліткового віку зникла або значно зменшилася, а ось такі якості, як неуважність та імпульсивність, поривчастість в поведінці залишилися, на жаль, на все життя. Надмірна активність, поривчастість можуть бути індивідуальними властивостями темпераменту й зовсім не означатиме будь-якої патології або відхилення у розвитку. Проте ж, якщо ця надмірна активність поєднується в дитячому віці з порушеннями активної уваги, то батьки і педагоги стикаються зі специфічною проблемою, назва якої Синдром дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ).

Синдром дефіциту уваги і гіперактивності - неврологічне - поведінковий розлад розвитку, що починається в дитячому віці.

СДУГ і його лікування викликає багато суперечок, починаючи вже з 1970 років. З неврологічної точки зору СДУГ розглядається як стійкий і хронічний синдром, для якого не знайдено способу лікування. За даними для населення Сполучених Штатів, це розлад присутній у 3-5% людей, включаючи як дитяче, так і доросле населення. Згідно з діючими (станом на початок 2007 року) критеріям діагностики, СДУГ можна діагностувати, починаючи з пізнього дошкільного або шкільного віку, оскільки для виконання вимог постановки діагнозу необхідна оцінка поведінки дитини як мінімум у двох умов обстановки (наприклад, вдома і в школі). Наявність порушень навчання і соціальних функцій є необхідним критерієм для встановлення діагнозу СДУГ. Питання про об'єктивність діагностики СДВГ і достатніх підставах для призначення медикаментозного лікування залишається дискусійним, через відсутність єдиних діагностичних критеріїв і методів оцінки симптомів захворювання.

1. Поняття гіперактивного розладу з дефіцитом уваги. Його ознаки та форми прояву.

Гіперактивне розлад і дефіцит уваги - це стан, який служить причиною постійного неуваги, гіперактивності, імпульсивності. Зазначене розлад починається в дитинстві, але може розвинутися в період дорослості.

З медичної точки зору гіперактивне розлад з дефіцитом уваги було вперше описане в 1902р., Коли амеріканск5ій педіатр Стілл опублікував текст лекцій, в яких охарактеризував цей розлад як «патологію моральної сфери зі схильністю до руйнуючій поведінці».

Пізніше в 30-60гг. ХХ століття такі порушення в поведінці стали описувати як мінімальна органічне ураження мозку або мінімальну мозкову дисфункцію. Вже тоді передбачалося, що можливі порушення в роботі мозку, призводять до зміни в поведінці і розладів уваги.

Існувала думка, що даний розлад зникає саме, навіть якщо його не лікувати, після 12 років, проте це не так. Те, що раніше вважали розладом особистості у дорослих та підлітків, або особливими проявами характеру, виявилося як продовження гіперактивного розладу з дефіцитом уваги.

Основними ознаками даного розладу є:

  • Нездатність зосередитися на деталях;

  • Помилки через неуважність;

  • Нездатність доводити справу до кінця;

  • Низькі організаторські здібності;

  • Негативне ставлення до завдань, які вимагають уявного напруги;

  • вілволікання на сторонні подразники;

  • Забудькуватість;

  • Дитина метушливий, не може сидіти спокійно, рухається, бігає;

  • Схоплюється з місця без дозволу дорослих;

  • Втручається в розмову дорослих і заняття інших дітей;

  • Не може грати в тихі ігри і відпочивати;

  • Вигукує відповідь, не дослухавши питання;

  • Не може дочекатися своєї черги;

  • Переживає психологічний дискомфорт і дезадаптацію;

  • Має супутні розлади.

Серед додаткових ознак синдрому дефіциту уваги з гіперактивністю, називають: порушення координації тонких рухів, рівноваги, зорово-просторової координації; емоційні порушення (неврівноваженість, запальність, нетерпимість до невдач); порушення взаємин з оточуючими внаслідок «поганої поведінки»; порушення сну.

Гіперактивність проявляється через надмірне рухову активність, метушливість, численні сторонні руху, які сама дитина не помічає. Для дітей з цим синдромом характерні балакучість, нездатність всидіти на одному місці, тривалість сну менше норми. У руховій сфері в них виявляються порушення рухової координації, не сформованість тонкої моторики. Це невміння зав'язувати шнурки, застібати гудзики, використовувати ножиці і голку, несформований почерк. Наприклад, дослідження польських вчених свідчать, що рухова активність дітей з цим синдромом на 25-30% вище норми. Вони рухаються навіть уві сні.

Порушення уваги можуть проявлятися в труднощах його утримання, у зниженні вибірковості і неможливості зосередитися, з частими переходами від одного заняття до іншого.

Такі діти характеризуються непослідовністю у поведінці, забудькуватістю, невмінням слухати і зосереджуватися, частою втратою особистих речей.

Імпульсивність виражається в тому, що дитина часто діє необдумано, перебиває інших. Такі діти не вміють регулювати свої дії і підкорятися правилам, часто підвищують голос, емоційно лабільні. До підліткового віку підвищена рухливість зникає в більшості випадків, а імпульсивна активність і дефіцит уваги зберігаються.

Як вже зазначалося вище, однією з характерних рис гіперактивного розладу з дефіцитом уваги, є супутні розлади. 85% дітей з цим синдромом мають одне супутнє розлад, а 60% - два супутніх розлади.

1.Розлади в поведінці:

а) опозиційних розлади (така дитина не слухається, робить все навпаки, вимагає, щоб все було так, як він сказав, постійно порушує правила і заборони);

б) асоціальні розлади (такі діти не просто войовничі, а асоціальною, агресивною поведінкою: крадуть, тікають з дому).

2. Часті розлади: розлади мови; розлади шкільних навичок; затримка психічного розвитку, розлад сну; занижена самооцінка.

Нечасті розлади: тик; енурез, розумова відсталість, розлади травлення.