Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
трудове виховання.docx
Скачиваний:
55
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
114.21 Кб
Скачать

Рекомендації майстрам щодо здійснення трудового виховання учнів птнз Для здійснення трудового виховання учнів птнз майстрам виробничого навчання рекомендуємо:

  1. Привчати учнів найповніше використовувати робочий час. Це доз­воляє виявити, чому робітник не виконує норми праці, які причини простоїв, недоліків у роботі.

  2. Залучати учнів до вивчення затрат робочого часу, складання фотографії та самофотографії робочого дня, проведення хрономет­ражу.

  3. Знайомити учнів з передовими ме­тодами праці.

  4. Економно витрачати сировину, матеріали, енергію та інші види ресурсів.

  5. Особ­ливу увагу приділяти стану робочого місця, що допомагає виховувати в учнів господарське, дбайливе ставлення до обладнання.

  6. В процесі трудового виховання використовувати бригадну форму навчання та ланкову.

  7. Для найбільш ефективного здійснення трудового виховання використовувати нестандартні методи навчання, а саме: рольові ігри, створення виробничих ситуацій, метод вправ.

  8. При оцінюванні учнів на лабораторно-практичних заняттях врахову­вати такі показники: якість виконаної роботи, продук­тивність праці, культуру виробництва, економію сиро­вини та матеріалів, ставлення до своїх обов'язків, участь у розробці раціоналізаторських пропозицій, дотримання правил техніки безпеки.

Висновки

Аналіз літературних джерел і проведене дослідження дозволяє зробити такі висновки:

  1. Визначена сутність трудового виховання учнів ПТНЗ: трудове виховання – процес залучення молоді до різноманітних педагогічно організованих видів суспільно корисної праці з метою передання їй виробничого досвіду, розвитку в неї творчого практичного мислення, працьовитості й свідомості людини праці. Особливістю трудового виховання учнів ПТНЗ є те, що воно здійснюється у процесі професійного виховання.

  2. Система трудового виховання охоплює навчальну працю, трудове навчання, продуктивну працю, суспільно корисну працю, побутове обслуговування. Усі ці види трудової діяльності взаємопов’язані, але кожен з них відіграє особливу роль у формуванні майбутнього працівника. Головна складова системи трудового виховання учнів – трудове навчання, що триває від першого курсу до закінчення ПТНЗ. Його зміст визначає навчальна програма зі спецдисциплін кожного курсу.

  3. Теоретично обґрунтовано і емпірично досліджено, що найефективнішою формою трудового виховання є бригадна; типи занять, що найбільш сприяють трудовому вихованню це заняття з досконалення умінь і навичок виконання комплексних і складних видів робіт у виробничих умовах; методи, які сприяють ефективному трудовому вихованні учнів це створення виробничих ситуацій, рольові ігри, метод вправ.

Список використаних джерел