Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова робота2.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
464.38 Кб
Скачать

З. Фактична (існуюча) технологія вирощування культури в господарстві

При використанні сучасних гібридів і дотриманні агротехнічних умов, промислове вирощування кукурудзи може бути дуже продуктивним, адже потенціал гібридів досягає 160 т / га! Однак на ділі господарствам вдається збирати в чотири рази менше зерна. У настільки невисокому врожаї винні не тільки кліматичні умови і шкідники - найчастіше в сільгоспвиробництві технологія вирощування кукурудзи дотримується не повністю, допускаються численні помилки і порушення. Як і при обробітку кукурудзи на силос, хороший урожай зерна кукурудзи можна отримати лише завдяки комплексному підходу: використовувати якісний посадковий матеріал; підготувати і обробити грунт під посів; застосовувати сівалки точного висіву; уберігати посіви від бур'янів; вчасно прибирати кукурудзу на зерно.

Основні правила обробітку кукурудзи на зерно Правильний вибір попередників - ось перше, що припускає традиційна технологія вирощування кукурудзи на зерно. Сіяти кукурудзу рекомендується після зернових, бобових і просапних культур. Багато що залежить і від складу грунту: кукурудза любить пухкі, повітропроникні грунту (суглинні, супіщані, чорноземні і заплавні), але на торф'яно-болотних осушених грунтах ця культура теж почувається непогано за доброї агротехніки. Достатня аерація грунту є дуже важливою умовою для зростання кукурудзи, так як її насіння і коренева система поглинають багато кисню, якщо ж в землі вміст кисню нижче 10% розвиток рослини сповільнюється і може зовсім припинитися. Кислотність землі повинна бути не нижче 5,5.

Для нормального росту кукурудзі необхідно відповідне харчування на ранніх етапах розвитку: недолік азоту призводить до затримки росту молодого рослини; при нестачі фосфору качани залишаються недорозвиненими з неправильно сформованими рядами зерен; від нестачі калію коренева система кукурудзи послаблюється, і сповільнюється пересування вуглеводів. Що стосується світла, кукурудзі досить 8-9-годинного дня, при освітленні протягом 12 годин збільшується період вегетації. Інтенсивне сонячне освітлення потрібно кукурудзі в молодому віці, і якщо посадки занадто загущени, урожай качанів значно знижується. Обробіток кукурудзи на зерно дає гарні результати при використанні гібридів з високою врожайністю і кормовими якостями, стійких до посухи, заморозків і вилягання в стадії повної зрілості.

Додатковими перевагами є стійкість до розповсюджених хвороб кукурудзи і шкідників. У господарствах часто влаштовуються експериментальні посіви нових гібридів з метою виявлення найбільш відповідного посівного матеріалу для наступних посівів. Ноу-тілл - нова технологія обробітку кукурудзи на зерно У багатьох країнах світу останнім часом вирощування кукурудзи на зерно здійснюється за технологією ноу-тілл, при якій попередня обробка грунту перед посівами не проводиться.

Популярність цієї технології пояснюється тим, що необроблена грунт менше схильна до ерозії і відрізняється більшою продуктивністю, ніж земля, постійно піддається обробці. До того ж, ноу-тілл дозволяє значно скоротити витрати при обробітку кукурудзи. На думку консультантів за технологією ноу-тілл, обробіток кукурудзи на зерно із застосуванням інтенсивної обробки грунту призводить до грунтової деградації, а збіднення грунту, як правило, тягне за собою зниження врожаю.

Тим часом, слідування принципам технології ноу-тілл дозволяє поліпшити родючість грунту, підвищити врожайність кукурудзи і знизити потребу в робочій силі. Поки кукурудзу на зерно вирощують за технологією ноу-тілл здебільшого в Латинській Америці, Канаді та США, в Європі та Азії застосування ноу-тілл ще недостатньо популярно.