Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
477.7 Кб
Скачать

1.3. Нормативно правове регулювання обліку фінансових результатів

Функціонування будь-якого господарюючого суб’єкту значно залежить від нормативної бази, що регулює правові та економічні відносини підприємства з державою, з іншими підприємствами та організаціями, з трудовим колективом тощо. Тому одним із важливих питань є огляд нормативно-правової бази з обліку, аналізу і аудиту фінансових результатів господарської діяльності підприємства.

Правова інформація міститься у законодавчих актах вищої юридичної сили, до яких належать закони України, що регулюють діяльність суб’єктів підприємництва у галузі фінансових, господарських та трудових відносин.

Нормативна інформація надходить з постанов Кабінету Міністрів України, Національного банку України, наказів Міністерства фінансів України, Державного Комітету статистики України, інших міністерств та відомств. Нормативна інформація не може вступати в протиріччя з правовою інформацією. Важливим джерелом нормативної інформації щодо фінансових результатів є затверджені наказом Міністерства фінансів України План рахунків бухгалтерського обліку та Інструкція про його застосування. Серед основних документів даної групи, що містять інформацію про доходи, витрати і прибуток, треба назвати національні і міжнародні стандарти бухгалтерського обліку, директиви ради Європейського Економічного Союзу, рекомендації науково-практичних конференцій тощо.

Нормативна інформація щодо фінансових результатів діяльності підприємства за напрямками використання має на меті, перш за все, забезпечення таких функцій управління, як аналіз, контрольні прогнозування доходів, витрат та прибутку. Правова, нормативна та довідкова інформація використовується для оцінки, контролю і прогнозування відповідності фінансових результатів чинному законодавству, директивним документам, стандартам бухгалтерського обліку.

Господарським кодексом України визначено основні засади господарювання в Україні і регулює господарські відносини, що виникають в процесі організації та здійснення господарської діяльності між суб’єктами господарювання. Використовується даний документ для визначення правових основ господарської діяльності підприємства.

Закон України „ Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”. Визначає правові засоби регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні. Використовується для організації бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності на підприємстві.

Податковим кодексом передбачено, що податок на прибуток підприємств - це прямий податок, сплачуваний підприємствами з прибутку, одержаного від реалізації продукції (робіт, послуг), основних фондів, нематеріальних активів, цінних паперів, валютних цінностей, інших видів фінансових ресурсів та матеріальних цінностей, а також із прибутку від орендних операцій, роялті та від позареалізаційних операцій. Об'єктом оподаткування є прибуток, який визначається шляхом зменшення суми скоригованого валового доходу звітного періоду на: суму валових витрат платника податку; суму амортизаційних відрахувань. Платники податку самостійно визначають суми податку, що підлягають сплаті.

Сума оподатковуваного прибутку = (Сукупний валовий дохід - доход, що виключаються з валового доходу) - (валові витрати - витрати, що виключаються зі складу валових) - (амортизаційні відрахування - сума амортизаційних відрахувань, що виключаються для цілей оподаткування).

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку №15 „ Дохід ” . Визначає методологічні принципи формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємства і її розкриття у фінансовій звітності. Використано для визначення змісту і форми доходу та відображення його в бухгалтерському обліку

Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 16 „ Витрати ”. Визначає методологічні принципи формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати підприємства і її розкриття у фінансової звітності. Використовується для визначення форми витрат та відображення її в бухгалтерському обліку.

В результаті проведення економіко-правового аналізу та огляду нормативної бази з питань формування та використання фінансових результатів було виявлено достатню кількість джерел, в яких дане питання досліджено всебічно і вичерпно.

РОЗДІЛ 2. СТАН ОБЛІКУ ФІНАНСОВИХ результатів підприємства в «Черкасиобленерго» Жашківський РЕМ

    1. Організаційно-економічна характеристика підприємства

Пат «ЧОЕ» Жашківський РЕМ – є юридичною особою, підрозділом ПАТ «Черкасиобленерго». РЕМ здійснює свою діяльність на території Жашківського адміністративного району і знаходиться за адресою вул.Щорса, 34, м. Жашків, 19200.

Для здійснення виробничо-господарської діяльності в установах банків Жашківським РЕМ відкрито розподільчий і розрахунковий рахунок, РЕМ має круглу печатку і відповідні штампи.

Головною метою і предметом діяльності РЕМ є здійснення господарської діяльності щодо ефективної, якісної, безперебійної та безпечної передачі та постачання електричної енергії, надання послуг і виконання робіт із забезпечення потреб споживачів та отримання при цьому прибутку.

Предметом діяльності РЕМ є види робіт та послуг, які визначені в Статуті ПАТ «Черкасиобленерго». На РЕМ поширюється дія ліцензії які отримали ПАТ «Черкасиобленерго». РЕМ здійснює свою господарсько-економічну діяльність згідно чинного законодавства України у межах Положення про РЕМ. Фінансово-господарська діяльність структурного підрозділу ведеться згідно з доведеним щомісячним кошторисом витрат. Основні фонди, обігові активи є власністю ПАТ «Черкасиобленерго» і передаються Жашківському РЕМ в оперативне користування на основі відповідних договорів. РЕМ у своїй структурі має виробничі і функціональні підрозділи(дільниці, служби, відділи, групи, лабораторії, між якими розподіляє обсяги переданих товариством основних засобів і повноважень).

РЕМ має незакінчений баланс. Для виконання своїх цивільно-правових відносин керівник РЕМ здійснює свої повноваження у відповідності до доручення, виданого Головою правління ПАТ «Черкасиобленерго»

Основні завдання РЕМ – отримування електричної енергії від постачальників та виробників, передача та продаж її споживачам на умовах укладених договорів; дотримання заданих показників в якості електроенергіі; здійснення цільового використання фінансових коштів.

Для виконання основних задач РЕМ здійснює наступні функції: забезпечує виконання планових і нормативних показників по обсягу товарної і проданої продукції в натуральному і грошовому виразі, виконує завдання технологічних втрат електроенергії на її транспортування; здійснює та контролює своєчасні розрахунки з електроенергією, веде первинний, оперативний, бухгалтерський, податковий і технічний облік, складає і подає згідно доведених Товариством переліків, обсягів та термінів відомчу і статистичну звітність та іншу інформацію.

Обсяг прав РЕМ відповідає правам, які надаються керівнику – директору РЕМ, а також іншим посадовим особам, у відповідності з встановленим у РЕМ розподіленням обов’язків, Положенням про РЕМ та посадовими інструкціями

Управління РЕМ здійснює директор на принципах єдиноначальності, який організовує колектив і його роботу відповідно до Статуту Товариства та Положення про РЕМ.

При виконанні своїх задач та функцій РЕМ взаємодіє з усіма відділами, службами, іншими відокремленими підрозділами компанії, організаціями та підприємствами інших відомств в межах наданих прав та положень по функціональних напрямках згідно вимог, положень, інструкцій, наказів ПАТ «Черкасиобленерго» та інших нормативних документів.

Кількість працівників Жашківвського РЕМ складає 94 чоловіки, з них 35 інженерно-технічних працівників та 59 робітників

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій покладається на директора та головного бухгалтера Жашківського РЕМ.

Ведення бухгалтерського обліку покладено на бухгалтерію, кількісний та посадовий склад якої визначено штатним розписом і затверджено наказом №20 від 20.01.2013р. Функції, права і обов'язки всіх посадових осіб бухгалтерії визначено Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" , Наказом про облікову політику, положенням про бухгалтерію та посадовими інструкціями, затвердженими в установленому порядку також відповідно до робочого плану рахунків .

Відповідальність працівників, які ведуть облік, регулюється посадовими інструкціями. Посадова інструкція головного бухгалтера Жашківського РЕМ затверджена - Головою правління Товариства, працівників бухгалтерії – директором РЕМ.

Бухгалтерія забезпечує:

  • дотримання встановлених принципів та методологічних засад ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності;

  • забезпечує підвищення рівня фінансово-облікової роботи;

  • зміцнення фінансово-розрахункової дисципліни;

  • дотримання режиму економії;

  • облік фактичної собівартості робіт (послуг);

  • повноту отримання виручки і доходів;

  • складання і подання в установлені терміни фінансової звітності користувачам, визначеним законодавством, тощо[16]

Основними завданнями бухгалтерії є:

  • організація своєчасного відображення на рахунках бухгалтерського обліку та контроль всіх господарських операцій відповідно до діючої нормативно-законодавчої бази;

  • здійснення разом з відповідними службами економічного аналізу фінансово-господарської діяльності та підготовка пропозицій по підвищенню ефективності роботи.

Бухгалтерію РЕМ очолює головний бухгалтер РЕМ , який підпорядковується директорові РЕМ , а по питаннях бухгалтерського обліку і звітності - головному бухгалтеру ПАТ «Черкасиобленерго».

Отримувати та видавати товарно-матеріальні цінності дозволено особам з якими складено договір про повну матеріальну відповідальність.

Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи складаються під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо – безпосередньо після її закінчення. У разі відсутності первинних документів, записи супроводжують пояснювальними бухгалтерськими записами та розпорядчими документами. Бухгалтерія РЕМ керується в своїй роботі робочим планом рахунків , який затверджено Додатком 1 до наказу про облікову політику на 2013р.

Первинні документи складаються на паперових носіях з урахуванням вимог нормативних актів та законодавства України та мають такі обов’язкові реквізити:

- назва документа (форми);

- дату і місце складання;

- назву підприємства, від імені якого складений документ;

- зміст та об’єм господарської операції, одиницю виміру господарської операції;

- посади осіб, прізвища відповідальних за проведення господарської операції і правильність її оформлення;

- особистий підпис та інші дані, які дають можливість ідентифікувати особу, яка приймала участь в проведенні господарської операції.

- Документи, заповнені з порушенням вимог, в облік і обробку не приймаються. Конроль за дотримнням і оформленням форм первинних документів забезпечує директор РЕМ

- Відповідальність за передачу документації на зберігання несе головний бухгалтер

Первинні документи і регістри бухгалтерського обліку можуть бути вилучені у Товаристві тільки за рішенням відповідних органів, прийнятих в межах їх повноважень, передбачених законами.

Для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності Товариство зобов'язане відповідно до статті 10 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", щорічно проводиться інвентаризацію активів та зобов'язань, під час якої перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан і оцінка, крім випадків, коли її проведення є обов'язковим згідно з чинним законодавством України. Склад постійно діючої (робочої) інвентаризаційної встановлюється та затверджується директором РЕМ.

РЕМ веде журнально-ордерну (комп'ютерну) форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення в ній інформації з дотриманням єдиних засад Закону та з урахуванням особливостей діяльності Товариства, технології і процедур обробки облікових даних за допомогою прикладної програми «Дебет Плюс»[23]

Забезпечує відображення інформації автоматизованого обліку всіх господарських операцій в хронологічному порядку на паперових носіях, завірених підписами виконавців.

Веде податковий облік та подає податкову звітність згідно із Податковим Кодексом України № 2755-VI від 2 грудня 2010 року, зі змінами та доповненнями. Відповідальність за ведення податкового обліку в РЕМ несе головний бухгалтерє

Фінансова, податкова та статистична звітність, яка надається відповідним користувачам, ґрунтується на даних бухгалтерського та податкового обліку .

Головний бухгалтер Жашківського РЕМ щомісячно надає до бухгалтерії ПАТ «ЧОЕ» податкову та бухгалтерську звітність згідно встановленого графіку. Директор та головний бухгалтер РЕМ несуть відповідальність за достовірність даних, відображених в звітності. Форма звітів є внутрішнім документом Товариства.

Відповідальність за недопущення несанкціонованого доступу до облікової інформації поклається на головного бухгалтера.

Бухгалтерський облік в Жашківському РЕМ здійснюється службою, на чолі якого головний бухгалтер, який має вищу економічну освіту і стаж роботи 29 років. Крім головного бухгалтера в бухгалтерії працює ще 3 бухгалтери, в функціональні обов’язки яких входить облік окремих ділянок бухгалтерії.

Бухгалтер по енергозбуту приймає звіти від усіх категорій споживачів електроенергії і проводить нарахування за спожиту активну та реактивну електроенергію згідно доведених тарифів. Складає достовірну бухгалтерську звітність по енергозбутовій роботі та здає в відділи ПАТ «Черкасиобленерго».

Бухгалтер по заробітній платі проводить нарахування заробітної плати, утримання із заробітної плати. Складає та здає звіти до Пенсійного фонду, податкової інспекції, в статистичне управління та в ПАТ «Черкасиобленерго». Веде облік по рахунках 66,65,64[18].

Бухгалтер по обліку ТМЦ оприбутковує та виписує з складу РЕМ товарно-матеріальні цінності, виписує доручення на отримання ТЦ та контролює їх використання. Веде синтетичний та аналітичний облік по рахунках 11,20,22.

Зведений графік облікових робіт по бухгалтерії підприємства наведений в таблиці 2.1.