Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
69
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

1.2. Нормативно-правові основи функціонування підприємств

Підприємства в Україні здійснюють свою діяльність відповідно до вимог ст.62-71 Господарського Кодексу України, якщо інше щодо підприємств окремих видів не перед­бачено цим Кодексом та іншими законами, прийнятими відповідно до нього.

Якщо законом не встановлено інше, підприємство в своїх діях керується стату­том.

Згідно із ст.65 ГКУ управління підприємством здійснюється відповідно до його

установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу. Якщо на підприємстві використовується наймана праця, між власником (або уповноваженим ним ор­ганом) і трудовим колективом (або уповноваженим ним органом) повинен укладатися колективний договір, яким регулюються виробничі, трудові та соціальні відносини трудового колективу з адміністрацією підприємства. Вимоги до змісту і порядок укла­дення колективних договорів визначаються законодавством про колективні договори.

Особливості створення підприємства

Створення підприємства і налагодження його роботи є доволі клопітливою, над­звичайно вибагливою і досить ризиковою справою.

Як визначається в ст.56 ГКУ, суб'єкт господарювання може бути утворений за таких умов:

  • за рішенням власника майна або уповноваженого ним органу, а у випадках, спеціально передбачених законодавством, також за рішенням інших органів, органі­ зацій і громадян шляхом заснування нового, реорганізації (злиття, приєднання, виді­ лення, поділу, перетворення) діючого суб'єкта господарювання з додержанням вимог чинного законодавства;

  • шляхом примусового поділу (виділення) діючого суб'єкта господарювання за розпорядженням антимонопольних органів відповідно до антимонопольно-конкурентного законодавства України.

Установчими документами суб'єкта господарювання є рішення про його утворення або засновницький договір, а у випадках, передбачених законом, статут (положення) суб'єкта господарювання.

В установчих документах повинні бути зазначені:

- найменування та місцезнаходження суб'єкта господарювання;

  • мета і предмет господарської діяльності;

  • склад і компетенція його органів управління, порядок прийняття ними рішень;

  • порядок формування майна, розподілу прибутків та збитків;

  • умови його реорганізації та ліквідації, якщо інше не передбачено законом. У засновницькому договорі передбачені зобов'язання:

  • утворити суб'єкт господарювання;

  • визначити порядок спільної діяльності щодо його утворення;

  • узгодити умови передачі йому свого майна;

  • встановити порядок розподілу прибутків і збитків, управління діяльністю су­б'єкта господарювання та участі в ньому засновників;

  • узгодити порядок вибуття та входження нових засновників, інші умови діяль­ності суб'єкта господарювання, які передбачені законом;

- передбачити порядок його реорганізації та ліквідації відповідно до закону. Статут суб'єкта господарювання повинен містити:

- відомості про його найменування і місцезнаходження;

- мету і предмет діяльності;

- розмір і порядок утворення статутного та інших фондів;

- порядок розподілу прибутків і збитків;

  • відомості про органи управління і контролю, їх компетенцію;

  • відомості про умови реорганізації та ліквідації суб'єкта господарювання;

  • інші відомості, пов'язані з особливостями організаційної форми суб'єкта гос­подарювання, передбачені законодавством.

Статут може містити й інші відомості, що не суперечать законодавству. Статут акціонерного товариства, крім зазначених відомостей, повинен міс­тити також:

  • відомості про види акцій, що випускаються;

  • їх номінальну вартість;

  • співвідношення акцій різних видів;

- кількість акцій, що купуються засновниками;

- наслідки невиконання зобов'язань щодо викупу акцій.

Статут товариства з обмеженою відповідальністю, крім зазначених загаль­них відомостей, повинен містити:

  • відомості про розмір часток кожного з учасників;

  • розмір, склад та порядок внесення ними вкладів.

Статут затверджується власником майна (засновником) суб'єкта господарюван­ня чи його представниками, органами або іншими суб'єктами відповідно до закону.

Особливості державної реєстрації підприємства

Відповідно до ст.58 ГКУ суб'єкт господарювання підлягає державній реєстрації.

Державна реєстрацій суб'єктів господарювання здійснюється у виконавчому комітеті міської, районної у місті ради або в районній державній адміністрації за міс­цезнаходженням або місцем проживання даного суб'єкта, якщо інше не передбачено законом.

Для державної реєстрації суб'єкта господарювання подаються такі документи:

  • рішення власника майна або уповноваженого ним органу у випадках, перед­ бачених законом;

  • установчі документи, передбачені законом для відповідного виду юридичних осіб;

  • рішення Антимонопольного комітету України про згоду на створення, реорга­нізацію (злиття, приєднання) суб'єктів господарювання у випадках, передбачених за­ коном;

  • документ, що засвідчує сплату засновником внеску до статутного фонду су­б'єкта господарювання в розмірі, встановленому законом;

  • реєстраційна картка встановленого зразка;

  • документ, що засвідчує сплату коштів за державну реєстрацію.

При створенні у процесі приватизації та/або корпоратизації відкритих акціонерних товариств повинен також бути поданий звіт про наслідки підписки на акції, затвердже­ний Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Слід зауважити, що власник (засновник) або уповноважені ним органи несуть відповідальність за невідповідність вимогам законодавства та недостовірність доку­ментів, що подаються для реєстрації.

Державна реєстрація суб'єктів господарювання здійснюється у строк не більше 10 (десяти) днів з дня подання документів, зазначених у цій статті. Реєструючий ор­ган зобов'язаний протягом цього строку видати суб'єкту господарювання свідоцтво про його державну реєстрацію.

На печатках і штампах суб'єкта господарювання повинен зазначатись ідентифі­каційний код, за яким цього суб'єкта включено до державного реєстру суб'єктів госпо­дарювання, або ідентифікаційний код громадянина-підприємця.

Свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта господарювання та копія докумен­та, що підтверджує взяття його на облік в органах державної податкової служби, є підставою для відкриття рахунків в установах банків.

Відомості щодо державної реєстрації суб'єкта господарювання включаються до єдиного державного реєстру, відкритого для загального ознайомлення.

Відомості щодо державної реєстрації підприємства, внесення змін до них підля­гають опублікуванню реєструючим органом у спеціальному додатку до газети «Уря­довий кур'єр» та/або офіційному друкованому виданні органу державної влади чи ор­гану місцевого самоврядування за його місцезнаходженням протягом 10 (десяти) днів з моменту проведення державної реєстрації (внесення змін до відомостей державної реєстрації) в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Порушення встановленого законом порядку створення суб'єкта господарювання або недостовірність чи невідповідність вимогам законодавства документів, поданих для реєстрації, є підставою для відмови в його державній реєстрації.

Перереєстрація суб'єкта господарювання проводиться у разі:

  • зміни форми власності, на якій засновано даний суб'єкт;

  • зміни організаційної форми господарювання;

  • зміни найменування суб'єкта господарювання.

Скасування (припинення) державної реєстрації суб'єкта господарювання здійсню­ється за його особистою заявою, а також на підставі рішення суду у випадках визнання не­дійсними або такими, що суперечать законодавству, установчих документів, або здійснення діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, або в інших випадках, перед­бачених законом. Скасування державної реєстрації припиняє господарську діяльність і є підставою для здійснення заходів щодо ліквідації суб'єкта господарювання.

КОРИСНА ПРАКТИЧНА ДОВІДКА

Перелік документів для державної реєстрації суб'єкта

підприємницької діяльності-юридичної особи:

  1. Реєстраційна картка - 3 примірники;

  2. Повідомлення - 3 примірники;

  3. Статут - 3 нотаріально засвідчених примірники (з них 2 оригінала та 1 копія);

  4. Установчий договір - 3 нотаріально засвідчених примірники (з них 2 оригінала та 1 копія );

5. Документ, що засвідчує сплату власником внеску до статутного фонду суб'єкта господарювання в розмірі, передбаченому законом (оригінал довідки з банку або акт оцінки та прийому-передачі майнового внеску);

6. Договір оренди - 1 оригінал + 1 копія (нотаріально засвідчена);

7. Документ, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію у розмірі 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (оригінал квитанції або копія платіжного доручення).

Для державної реєстрації приватного підприємства подаються:

1. Реєстраційна картка - 3 примірники (1 оригінал та 2 ксерокопії);

2. Повідомлення - 3 примірники (1 оригінал та 2 ксерокопії);

  1. Статут - 3 нотаріально засвідчених примірники (2 оригінала та 1 копія);

  2. Документ, що підтверджує місцезнаходження товариства (договір оренди, купівлі-продажу, міни, дарування тощо);

  3. Документ, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію у розмірі 7 неоподатковува­них мінімумів доходів громадян (оригінал квитанції або копія платіжного доручення).

У разі зміни місцезнаходження (зміни місця проживання) суб'єкта підприємницької діяльності, по­в'язаної із зміною адміністративного району (міста) він у 7-денний термін подає до органу державної реєстрації заяву та копію документа, що засвідчує зміну місцезнаходження (місця проживан­ня), погодженого з відділом реєстрації районної адміністрації за новим місцезнаходженням.

Для державної реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю, акціонерного товариства подаються:

  1. Реєстраційна картка - 3 примірники (1 оригінал та 2 ксерокопії);

  2. Повідомлення - 3 примірники (1 оригінал та 2 ксерокопії);

  3. Установчий договір - 3 примірника, нотаріально засвідчених (2 оригінала та 1 копія);

  4. Статут - 3 нотаріально засвідчених примірники (2 оригінала та 1 копія);

  5. Документ, що засвідчує сплату власниками 30% внеску до статутного фонду товариства (до­ відказ банку або акт оцінки та прийому-передачі майнового внеску);

6. Документ, що підтверджує місцезнаходження товариства (договір оренди, купівлі-продажу, міни, дарування тощо);

7. Документ, що засвідчує внесення плати за державну реєстрацію у розмірі 7 неоподатковува­них мінімумів доходів громадян (оригінал квитанції або копія платіжного доручення); 8. Нотаріально засвідчена копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи (якщо од­ним із засновників товариства є юридична особа).

Документи на реєстрацію подаються засновником або довіреною особою, повноваження якої підтверджується нотаріально засвідченою копією доручення.

Для обліку суб'єкта господарювання в районній державній

Соседние файлы в папке УКР