Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭП для заочников ЭП 2015 / КОНСПЕКТ / методичка 1 модуль.doc
Скачиваний:
93
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.26 Mб
Скачать

Тема 5. Управління підприємством

Зміст:

§ 5.1. Поняття і сучасні принципи управління.

§ 5.2. Сутність і функції процесу управління.

§ 5.3. Методи управління діяльністю підприємства.

§ 5.4. Організаційно-економічні структури управління підприємствами.

§ 5.5. Виробнича структура підприємства, її характеристика.

§ 5.6. Корпоративне управління.

Питання до теми:

1. Поняття і організація управління діяльністю підприємства.

2. Сучасні принципи управління підприємством.

3. Загальні функції управління підприємством, їх характеристика.

4. Характеристика організаційних структур управління підприємством.

5. Переваги і недоліки бюрократичних і адаптивних організаційних структур управління підприємством.

6. Характерні риси лінійно-штабної і лінійно-функціональної структур управління.

7. Види структур адаптивного типу.

8. Виробнича та загальна структура підприємства.

9. Сутність і розвиток корпоративного управління в Україні.

10. Вищий орган управління підприємством, його роль і функції.

11. Організаційно-економічна необхідність і змістовна характеристика діяльності виконавчого органу управління акціонерним товариством.

12. Склад і діяльність ревізійної комісії.

Управління є діяльністю, спрямованою на координацію роботи інших людей (трудових колективів). Управління – це вплив суб'єкта на об'єкт для досягнення поставлених цілей. У широкому розумінні об'єкт – це те, на що спрямована дія, це підприємство як система. Суб'єкт управління представляє собою носія функцій, повноважень, прав впливу на об'єкт, це структура, підрозділ підприємства, група людей або окремий керівник, що здійснює вплив на об'єкт для досягнення цілей.

Управління - це сукупність взаємопов'язаних процесів планування, організування, координування, регулювання, мотивування та контролювання, які забезпечують практичну реалізацію цілей підприємства

Функції управління – об'єктивно обумовлені загальні напрямки або сфери діяльності, сукупність яких забезпечує ефективне кооперування суспільної праці. Це конкретний вид управлінської діяльності, для здійснення якої застосовуються спеціальні прийоми і способи, а також відповідна організація робіт.

Методи управління – це способи впливу на окремих працівників і трудові колективи в цілому, які необхідні для досягнення цілей підприємства.

Словник термінів

Управління, управління підприємством, поділ праці, делегування, відповідальність, повноваження, функції управління, планування, організування, координування, мотивування, контролювання, методи управління, економічні методи управління, соціально-психологічні методи управління, організаційні методи управління, організаційна структура управління, лінійні зв'язки, функціональні зв'язки, міжфункціональні зв'язки, бюрократичні організаційні структури, адаптивні організаційні структури, виробнича структура підприємства, господарство, цех, загальна структура підприємства, корпоратизація, корпоративне управління, відокремлення власності від управління, акціонер, корпоративні права, право голосу, вищий орган управління підприємства, загальні збори акціонерів, спостережна рада (наглядова рада), рада директорів, виконавчий орган акціонерного товариства, ревізійна комісія.

Соседние файлы в папке КОНСПЕКТ