Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДО КУРС.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.37 Mб
Скачать

Національний природний парк „прип'ять-стохід"

На території України збереглося чимало мальовничих куточків, які чарують своєю красою та неповторністю. Однією із таких перлин України є територія Національного природного парку „Прип'ять-Стохід", що знаходиться в Любешівському районі Волинської області. Історія становлення парку є досить цікавою. Так ще в 1980-х роках на тертої району була створена низка заказників. В 1995 році був створений регіональний ландшафтний парк „Прип'ять-Стохід", який об'єднав частину даних територій. 13 серпня 2007 року був створений Національний природний парк „Прип'ять-Стохід" який об'єднав усі заповідні об'єкти Любешівського району. Загальна площа парку становить 39315,5га, в тому числі 5961,93 га земель, що надаються йому в постійне користування. Північна межа парку проходить по кордоні із республікою Білорусь. В структурі земель парку найбільше становлять болота -- 43 %, ліси - 35%, 16 % чагарники і 6% водний фонд.

Тут залишилось чимало чудових, незайманих куточків, де можна доторкнутися до первинної краси землі. Цей край чарує своїми безкраїми лісами, прекрасними озерами та  болотами. Проте найбільш мальовничі краєвиди спостерігаються вздовж річок Прип'ять та Стохід. Остання має дуже влучну назву, яка характеризує її повністю -- "річка сто ходів". Характерною особливістю цих річок є наявність  десятків рукавів, русел, затонів, стариць, серед яких безліч заболочених та піщаних островів.

Поряд з тим, що ця територія є надзвичайно красивою та добре збереженою, вона відіграє важливе значення. Адже води річок Прип'яті та Стоходу живлять чистою водою найголовнішу водну артерію України -- могутній Дніпро у басейні якого живе понад 10 млн. людей. Не допустити забруднення цієї території означає дати мільйонам людей чисту воду і зберегти їхнє здоров'я.

Загальна інформація

Національний природний парк „Прип’ять - Стохід” – це один із куточків України, де можна відчути дику натхненну природу і з головою поринути у її безмежжя. Знаходиться він на півночі Волинської області у Любешівському районі. Ця територія простягається зі сходу на захід вздовж заплави р. Прип’ять, та займає частину заплави р. Стохід. На півночі парк межує із республікою Білорусь, сході – Ратнівським районом Волинської області, заході – Зарічнянським районом Рівненської області.

Дана територія представляє один з найунікальніших природних комплексів, як в Україні, так і у Східній Європі. Цей край лісів, боліт і озер уособлює в собі головні риси різноманітної та багатої природи Полісся у його західній частині. Чудесні краєвиди відкриваються поблизу озер: Люб'язь, Біле, Рогізне. Взагалі ж на території парку їх налічується 5. Проте, найбільш унікальні та неповторні краєвиди спостерігаються вздовж річок Прип'ять і Стохід. Остання має дуже влучну назву, що характеризує її повністю "річка сто ходів". Характерною особливістю цих річок є наявність десятків рукавів, русел, затонів, стариць, серед яких безліч заболочених та піщаних островів. Загальна кількість рік, що протікають через територію парку становить 7.

Клімат даної території помірно-континентальний, вологий, з м’якою зимою. Літо відносно прохолодне. Часто дощове, особливо в другій половині. Осінь також досить волога з затяжними дощами, весна характеризується досить мінливими станами погоди,  часто спостерігаються посухи на початку вегетаційного періоду. Нестійкість погодних умов обумовлена активним розвитком  циркуляційних процесів, впливом циклонів та антициклонів. Середня температура повітря  становить +7,1 °С. Максимальна температура відмічалась  у серпні - місяці + 36,9 °С, а мінімальна - у січні - місяці – 37,2 °С. Найтеплішим у багаторічному режимі є липень місяць (+ 18,6 °С). Протягом року на даній території випадає 550-620 мм.

Поверхня в основному рівнинна. У спектрі форм рельєфу переважаючими є утворення флювіального  (русла річок різних типів, стариці, прируслові вали, піщані гряди, поверхні заплав і надзаплавних терас), еолового (дюни, горбисті піски), біогенного (болота, торфовища), лімногенного (озера) та антропогенного (дамби, греблі, меліоративні канали, дорожні насипи тощо). На даній території знаходиться найнижча точка Волинської області 139 м над  рівнем моря (поблизу с. Бучин).

Національний природний парк «Прип`ять-Стохід» увійшов до складу трансграничної Рамсарської українсько-білоруської території «Стохід-Прип`ять-Простир». Про це www.simya.com.ua повідомила прес-менеджер спільного Проекту Програми розвитку ООН та Глобального Екологічного Фонду «Зміцнення управління та фінансової стійкості національної системи природоохоронних територій в Україні» у партнерстві з Державною службою заповідної справи Мінприроди України та національним природним парком «Прип’ять-Стохід» Олена Семенова.

«Трансгранична Рамсарска територія «Стохід-Прип`ять-Простир» об`єднує луки України та Білорусії. Національний природний парк «Прип`ять-Стохід» отримав диплом Секретаріату Рамсарської Конвенції, що підтверджує його вхід до складу трансграничної території «Стохід-Прип`ять-Простир», - каже п. Семенова.

2 лютого учасники проекту зустрінуться у Луцьку. Цього дня відзначають Всесвітній день водно-болотних угідь.

Саме в цей день 1971 року було підписано Рамсарську конвенцію (або Конвенцію про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення) - міжурядову угоду, яка зобов'язує держави підтримувати екологічний стан власних водно-болотних угідь, а також забезпечує основу для міжнародного співробітництва.