Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
док 1 (1).doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
271.36 Кб
Скачать

35

ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

ФАКУЛЬТЕТ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ, ПЕРЕПІДГОТОВКИ, ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ

ТА ЗАОЧНОЇ ОСВІТИ

КАФЕДРА ГІМНАСТИКИ

Курсова робота

З ТЕОРІЇ І МЕТОДИКИ ОБРАНОГО ВИДУ СПОРТУ

на тему: РОЗВИТОК ГНУЧКОСТІ ДІВЧАТ СТАРШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ В ПРОЦЕСІ ЗАНЯТЬ СПОРТИВНИМИ ТАНЦЯМИ

Студентки 5 курсу

напряму підготовки спорт

спеціальності бакалавр спорту

Чорної Анни

Керівник: зав. Кафедри гімнастики, доцент

Бубела О. Ю.

Національна шкала ________________

Кількість балів: ________ Оцінка:

ESTS ________

Члени комісії _______________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

_______________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

_______________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

м. Львів – 2012 рік

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………..…..3

РОЗДІЛ І. ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ТА ВИХОВАННЯ ГНУЧКОСТІ ..........6

1.1.Загальна характеристика гнучкості та її види………………………...... 6

1.2.Фактори, від яких залежить гнучкість……………………………….......7

1.3.Періоди і завдання розвитку гнучкості……………………………...….10

1.4. Вікова динаміка природного розвитку гнучкості……………………..11

1.5. Вибір вправ для розвитку гнучкості ………………………………......13

1.5.1. Характеристика вправ для розвитку гнучкості…………………….. 13

1.5.2. Роль гнучкості в спортивних танцях………………………………... 17

1.5.3. Використання вправ для розвитку гнучкості на заняттях зі спортивних танців…………………………………………………………....18

РОЗДІЛ II. МЕТОДИ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ……..………...….. 22

РОЗДІЛ III. РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ .....…..…27

3.1. Характеристика рівня розвитку гнучкості дівчат, які займаються спортивними танцями ……………………………..……………………….. 27

3.2. Оцінка дослідження контрольної групи………………………….…... 30

3.3.Оцінка дослідження експериментальної групи……………………….. 30

3.4.Порівняльна характеристика досліджуваних груп…………...…….… 31

ВИСНОВКИ….…………………………………………………………...………... 33

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ………………………………………….35

ВСТУП

Актуальність. Відома східна мудрість стверджує: «Людина є молодою до тієї пори, доки вона є гнучкою». Важко сперечатись з цією думкою. Та і недоцільно, тому що це є правдою. Багато тестів, спрямованих на самостійний вимір функціонального стану власного організму та свого «біологічного» віку передбачають виконання вправ, які демонструють розвиток гнучкості людини. Це можуть бути різного роду нахили, потягування .

Якщо звернутись до визначення, то гнучкістю ми називаємо властивість опорно-рухового апарату, яка характеризується рухливістю його ланок одна відносно другої, що обумовлюється амплітудою рухів в суглобі. Гнучкість залежить від будови суглобу, зв'язок, сили та еластичності м’язів. Ця фізична якість дає нам можливість виконувати рухи з великою амплітудою.

З віком наші суглоби і м’язи втрачають рухомість. Але справа не тільки у віці. При наявності більше ніж 230 рухомих та на пів рухомих сполучень, наше тіло при постійній праці над розвитком гнучкості, може весь час залишатися молодим.

Загальна нерухомість заважає тілу функціонувати у повну силу. Через неї кістки та м’язи стають слабкими . Нам необхідно тренуватись, оскільки при недостатній фізичній активності дорослий організм, найімовірніше, почне старіти швидше! [16].

У різних дітей своя схильність до гнучкості. Так, школярі з великими кістками, надмірним об’ємом м’язів, зазвичай менш гнучкі, ніж ті,що мають тонкі кістки та меншу масу мускулатури. У міру росту і розвитку організму гнучкість змінюється нерівномірно [3].

Здоровому тілу притаманний рух – як зовнішній, так і внутрішній. Щоб відчувати себе бадьорим на 100 %, необхідна максимальна рухова активність, яку надає гнучкість.

Треба зауважити, що і з психологічної точки зору розкута, м’яка людина із пружними, плавними рухами та спокійними жестами викликає набагато більше позитивних емоцій та довіри, аніж «затиснутий» співрозмовник із дрібними та різкими рухами.

Гнучкість – унікальна фізична якість людини. Ії можна розвивати та утримувати протягом усього життя та зберегти до старості ,але за умови постійних тренувань [16].

Гнучкість важлива при виконанні багатьох рухових дій у трудовій та військової діяльності, а також у побуті. Дослідження підтверджують необхідність розвитку рухливості високого рівня в суглобах для оволодіння технікою рухових дій різних видів спорту (гімнастика, синхронне плавання, стрибки, спортивні танці та ін.) Рівень гнучкості обумовлює також розвиток швидкості, координаційних здібностей, сили. Важко переоцінити значення рухливості в суглобах у випадках порушення постави, при корекції плоскостопості, після спортивних і побутових травм і т.д.

Недостатня рухливість в суглобах обмежує рівень прояву сили, негативно впливає на швидкісні і координаційні можливості, знижує економічність роботи і є часто причиною ушкодження зв'язок і м'язів. При деяких рухах гнучкість людини відіграє основну роль. Але, на жаль, багато учнів та педагогів у своїй фізкультурній та спортивній діяльності недооцінюють значення гнучкості. Разом з тим, виховання гнучкості має особливе значення в цілому для виховання рухових якостей і фізичного стану людей, так як обмежена досить жорсткими віковими рамками [17 ].

Безперервне зростання результатів вимагає пошуку нових форм, засобів, методів роботи з юними спортсменами. Цілеспрямована багаторічна підготовка і виховання спортсменів високого класу — це найскладніший процес, успіх якого визначається цілим рядом факторів. Одним з таких факторів є розвиток гнучкості і виявлення більш ефективних способів, засобів, методів, за допомогою яких можна за мінімальний проміжок часу домогтися найвищого результату.

Цим пояснюється важливість і актуальність теоретичних досліджень та аналізу практики удосконалення гнучкості дітей старшого шкільного віку, необхідність більш ретельного висвітлення основних положень стосовно поняття гнучкості, методів та засобів розвитку гнучкості, що і спонукало нас до вибору теми курсової роботи.

Об’єкт дослідження: Гнучкість як фізична якість людини.

Предмет дослідження: Розвиток гнучкості дівчат старшого шкільного віку в процесі занять спортивними танцями.

Мета: виявити ефективні засоби розвитку гнучкості і оцінити розвиток гнучкості дівчат старшого шкільного віку

Завдання :

1.Теоретично обґрунтувати особливості розвитку та виховання гнучкості.

2. Визначити роль гнучкості в спортивних танцях.

3.Охарактеризувати способи оцінки рівня розвитку гнучкості.

4.Провести порівняльне експериментальне дослідження з виявлення ефективних засобів розвитку гнучкості дівчат старшого шкільного віку, що займаються спортивними танцями.