Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / ЕНМК-Kryminalistyka / Programa kursu-Криміналістика-13.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
115.2 Кб
Скачать

Тема 2. Криміналістична ідентифікація, групофікація та діагностика.

Поняття криміналістичної ідентифікації. Наукові основи криміналістичної ідентифікації та її загальні принципи. Роль і значення теорії криміналістичної ідентифікації в криміналістичній діяльності. Історичні аспекти формування теорії криміналістичної ідентифікації.

Види і форми криміналістичної ідентифікації. Традиційні і нетрадиційні види. Об’єкти і суб’єкти криміналістичної ідентифікації. Ідентифікуючі та ідентифіковані об’єкти. Речові докази і зразки.

Ідентифікація об’єктів за їх матеріально-зафіксованими відображеннями. Ідентифікація цілого об’єкта за його частинами. Ідентифікація об’єктів за мисленим відображенням. Ідентифікація об’єктів за їх описанням.

Ідентифікаційні ознаки: поняття, властивості, види. Співпадаючі ознаки. Неспівпадаючі ознаки. Ідентифікаційне поле. Ідентифікаційний період.

Процес ідентифікації, його основні елементи і структура. Методика ідентифікаційного дослідження. основи методики криміналістичних ідентифікаційних експертиз. Експертний огляд. Роздільне дослідження. Порівняльне дослідження. Формулювання висновків. Категорії ідентифікаційних висновків.

Встановлення групової належності в криміналістиці. Криміналістична діагностика.

Тема 3. Загальні положення криміналістичної техніки. Трасологія.

Загальні відомості про засоби практичної і наукової діяльності. Поняття, види і класифікація криміналістичних засобів. Правові основи використання криміналістичних засобів.

Техніко-криміналістичні засоби. Засоби для пошуку, виявлення, огляду, фіксації, вилучення та дослідження речових доказів і криміналістичних слідів.

Поняття трасології та її значення. Поняття сліду в трасології. Класифікація слідів. Загальні закономірності утворення криміналістичних слідів. Механізм слідоутворення та його елементи. Види криміналістичних слідів. Матеріальні та ідеальні сліди в криміналістиці. Сліди-предмети (частини предметів). Сліди-матеріали (частини матеріалів). Сліди-речовини (частки речовин). Сліди – матеріальні відбитки. Сліди – мисленні відбитки (відображення).

Тема 4. Судова балістика

Загальні поняття криміналістичної балістики; її предмет, завдання і система. Наукові основи криміналістичної балістики, об’єкти дослідження.

Поняття вогнепальної зброї та її класифікація. Конструкційна характеристика вогнепальної зброї. Основні частини і механізми вогнепальної зброї. Нарізна і гладкоствольна вогнепальна зброя. Будова каналу ствола вогнепальної зброї. Калібр вогнепальної зброї.

Виявлення, фіксація і вилучення вогнепальної зброї, боєприпасів та слідів вогнепальної зброї. Огляд, попереднє дослідження і описання вогнепальної зброї та боєприпасів на місці події.

Криміналістичне дослідження вогнепальної зброї, боєприпасів та їх слідів. Основні завдання, що вирішуються при проведенні балістичних досліджень. Методика балістичних експертиз (коротка характеристика).

Тема 5. Техніко-криміналістичне дослідження документів.

Загальні поняття, завдання і значення техніко-криміналістичного дослідження документів, як окремої галузі криміналістики.

Документи як об’єкти криміналістичного дослідження. Види документів. Поняття підробки документа та зміни його початкового виду. Правила огляду документів та їх описання.

Бланки документів, їх основні реквізити. Машинописні та рукописні тексти документів. Відбитки печаток і штампів. Підписи і графічні відмітки.

Способи неналежної зміни стану документів. підчистка та її ознаки. Змивання і травлення, їх ознаки. Вставки і дописки, їх ознаки. Переклеювання фотознімків в документах та його ознаки. Технічна підробка підписів в документах, її ознаки. заміна частин документів та її ознаки. Залиття тексту документа різноманітними барвниками.

Техніко-криміналістичне дослідження документів, його види, способи, засоби і можливості. Підготовка матеріалів для техніко-криміналістичної експертизи документів. Основи методики техніко-криміналістичної експертизи документів.

Криміналістичне дослідження машинописних текстів. Можливості криміналістичного дослідження грошових купюр. Можливості криміналістичного дослідження сучасних засобів малої поліграфії і копіювання. Встановлення друкарської машини.