Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕНМК-Kryminalistyka / ЕНМК-Kryminalistyka / Programa kursu-Криміналістика-13.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
115.2 Кб
Скачать

Тема 6. Криміналістичне дослідження письмової та усної мови

Загальні поняття, наукові засади, структура і завдання криміналістичного дослідження письма як окремої галузі криміналістики.

Поняття письма, письмової мови і почерку. Навички письма та закономірності їх формування. Динамічний стереотип як основа індивідуальності письма і почерку. Види письма. Почерк людини та його властивості.

Ідентифікаційні ознаки письма і почерку, їх класифікація. Загальні та індивідуальні ознаки письма. Загальні та індивідуальні ознаки почерку.

Ненавмисна (природна) і навмисна зміна письма і почерку. Ознаки навмисної зміни письма і почерку.

Підпис людини як об’єкт кримінального дослідження. Ознаки підпису та їх характеристика. Криміналістичне дослідження підпису.

Загальні та особливі принципи методики проведення графічних експертиз. Питання, що вирішуються при проведенні графічних експертиз. Вільні та експериментальні зразки почерку. Методика графічного дослідження.

Поняття авторознавчих експертиз, особливості їх проведення.

Тема 7. Ідентифікація людини за ознаками зовнішності (Габітологія).

Загальні поняття криміналістичного дослідження слідів зовнішності людини як окремої галузі криміналістики.

Ознаки зовнішності людини: поняття, види, значення. Анатомічні ознаки зовнішності. Функціональні ознаки зовнішності. Особливі прикмети людини. Якісна і кількісна форма вираження ознак зовнішності.

Поняття суб’єктивного портрету в криміналістиці. Види суб’єктивних портретів.

“Словесний портрет” як спеціальна система описання зовнішності людини: виникнення, становлення, використання. Методика складання “словесного портрету”. Розшук особи за словесним портретом.

Мальований суб’єктивний портрет і методика його виготовлення.

Композиційний суб’єктивний портрет та способи їх складання. “Фоторобот” в практиці розслідування злочинів. Загальні принципи виготовлення фоторобота. Комп’ютерні системи фоторобота.

Змістовий модуль 2.

Тема 8. Загальні положення криміналістичної тактики. Слідчі версії.

Поняття, завдання і зміст криміналістичної тактики як окремого напрямку криміналістики.

Тактико-криміналістичні прийоми. Тактична комбінація. Тактика слідчої дії.

Структура і зміст розслідування. Криміналістична характеристика злочину. Обставини, що потребують доказування. Особливості порушення кримінальної справи. Конкретна слідча ситуація, версії, планування розслідування. Початкова, послідуюча і завершальна стадії розслідування. Оперативно-розшукові дії при розслідуванні.

Поняття і суть вчення про криміналістичну ситуацію. Види і структура криміналістичних ситуацій. Слідчі ситуації, їх структура і види. Оперативно-розшукові ситуації. Експертно-криміналістичні ситуації. Судово-слідчі ситуації. Особливості формування криміналістичних ситуацій.

Ситуації прості і складні, проблемні і конфліктні, відкриті і закриті, екстремальні і кризові, аналітичні і пошукові.

Поняття криміналістичної версії, її загальна характеристика. Логічно-пізнавальна основа криміналістичних версій. Види криміналістичних версій. Версії слідчі, оперативно-розшукові, експертно-криміналістичні. Структура слідчої версії. Види слідчих версій. Залежність версії від конкретної ситуації. Правила висунення версій. Основні вимоги до перевірки версій.

Роль узагальнення практики криміналістичної діяльності при висуненні і перевірці криміналістичних версій.