Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
139.78 Кб
Скачать

12.Поводження людей у конфлікті.

Конфліктна поведінка - це чергування взаємних реакцій, спрямованих на реалізацію інтересів кожної зі сторін і на обмеження інтересів опонента.

Уникання - людина ігнорує конфліктну ситуацію, робить вигляд, що її не існує, "йде". Така стратегія оптимальна, коли ситуація не особливо значуща для нас і не варто того, щоб витрачати свої сили і ресурси. Іноді краще "не зв'язуватися", так як шанси небудь поліпшити близькі до нуля. Суперництво - задоволення тільки своїх інтересів, не беручи в розрахунок інтереси іншої сторони. Така стратегія часто є цілком логічною, наприклад, у спортивних змаганнях, при вступі за конкурсом до ВНЗ, при працевлаштуванні. Але іноді протистояння набуває деструктивний характер - "перемога будь-якою ціною", застосовуються нечесні і жорстокі прийоми. Пристосування - поступливість опонентові, аж до повної капітуляції перед його вимогами. Поступки можуть демонструвати добру волю, послабити напруженість у відносинах, навіть переломити ситуацію від конфронтації до співпраці. Така стратегія зберігає ресурси і зберігає відносини. Але іноді поступка сприймається як прояв слабкості, що може призвести до ескалації конфлікту. Ми можемо помилитись, очікуючи відповідних поступок від опонента. Компроміс - взаємні поступки сторін. Ідеальний компроміс - задоволення інтересів кожної зі сторін на половину.Але часто якась сторона робить великі поступки в порівнянні з іншою (або їй це тільки здається), що може призвести в майбутньому до ще більшого загострення відносин. Часто компроміс - це тимчасовий вихід, так як жодна зі сторін не задовольнила свої інтереси повністю. Співробітництво - задоволення інтересів обох сторін. Для співпраці необхідний перехід від відстоювання своїх позицій до більш глибокого рівня, на якому виявляється сумісність і спільність інтересів. При даній стратегії добре вирішується конфлікт, зберігаються партнерські стосунки під час конфлікту і після нього. Для співпраці необхідні інтелектуальні та емоційні зусилля сторін, а також час і ресурси.

Жодна зі стратегій не може бути однозначно "хорошою" чи "поганий". Кожна з них може бути оптимальною в конкретній ситуації.

13. Загальна характеристика внутрішньо особистісних конфліктів

 Внутрішньоособистісний конфлікт один із найскладніших конфліктів, який відбувається безпосередньо у внутрішньому світі людини. Життя нормальної людинице внутрішній конфлікт, від якого нікуди не дітися. Для психічно здорової людини внутрішньоконфліктна ситуація, яка не виходить за рамки норми вважається природною. Ситуація внутрішньої напруги і протиріч не тільки природна, але й необхідна для розвитку і самовдосконалення особистості. Будь-який розвиток особистості не може здійснюватися без внутрішніх протиріч, а там де є протиріччя, там є конфлікт. Якщо такий конфлікт в рамках норми, то він є дійсно необхідним, тому що незадоволення собою, критичне відношення до власного „Я”, як важливий внутрішній двигун, заставляє людину йти по шляху самовдосконалення тим самим наповнюючи змістом не тільки своє власне життя, але й вдосконалюючи світ в цілому. Такі конфлікти умовно можна назвати як „конфлікти між тим, що є і тим, що хотілося б мати”, або „між тим, що ви хочете і тим чого не хочете”, „між тим, хто ви є і тим, ким хотіли би бути”.       В реальному житті людині необхідно зробити вибір в користь того чи іншого можливого варіанту, відкидаючи інші. Наприклад, кохання чи багатство, сім’я чи робота, особисте життя чи кар’єра.       Отже, внутрішньоособистісний конфлікт – це конфлікт всередині психологічного світу особистості, який представляє собою зіткнення її протилежно спрямованих мотивів (потреб, інтересів, цінностей, цілей, ідеалів).       Внутрішньоособистісним конфліктам властиві деякі особливості, які варто враховувати при його виявленні. До таких особливостей належать:       – невідповідність структурі конфлікту (немає суб’єктів конфлікту в лиці окремих особистостей чи груп);       – специфічність форм протікання і прояву (протікає у формі тяжких переживань, супроводжується страхом, депресією, стресом, спричиняє невроз);       – латентність (його не завжди легко визначити, часто людина навіть сама не знає, що перебуває в стані конфлікту).       Виділяють наступні характеристики внутрішньоособистісного конфлікту:       1. Внутрішньоособистісний конфлікт проявляється в результаті взаємодії елементів внутрішньої структури особистості;       2. Сторонами внутрішньоособистісного конфлікту виступають різнопланові інтереси, цілі, мотиви і бажання які одночасно існують в структурі особистості;       3. Внутрішньоособистісний конфлікт виникає тільки тоді, коли сили, які діють на особистість, є рівновеликі. В іншому випадку людина із двох бід вибере меншу, із двох благ – більше, надасть перевагу винагороді перед покаранням.       4. Будь-який внутрішній конфлікт супроводжується негативними емоціями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]