Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Word.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
247.01 Кб
Скачать

Живлення мобільної апаратури

Відмінна особливість живлення мобільної апаратури (сотових телефонів, дуплексних пейджерів і т. п.) – короткочасне споживання великого струму при включенні передатчика, формуванні вібровиклику і т. п., з яким погано справляються акумулятори. Одним із найефективніших способів розв’язку такої задачі є спільне використання акумуляторів і конденсаторів великої ємності, які підключаються паралельно акумулятору в якості буферного накопичувача.

Додавши суперкеп розміром з дві поштових марки, час розмови може бути збільшено на 80-100 %.

Безперебійні джерела живлення

Суперконденсатори мають і ряд інших застосувань, в тому числі, вони можуть доповнити акумулятори і джерела безперебійного живлення (UPS), в декілька раз зменшивши час короткочасової готовності.

Системи аварійного відключення високовольтних ліній, газопроводів, продуктопроводів

На всіх багато чисельних високовольтних лініях електропередач встановлено велику кількість систем аварійного відключення, які, як правило, представляють собою потужні електромеханічні виключателі, які потребують надійного живлення постійним струмом напругою 220 В зі струмом споживання до декількох сотень ампер протягом не більше декількох секунд. Для цього системи відключення представляють собою батарею акумуляторів вагою до 1 тони, які потребують постійного обслуговування. Із застосуванням суперконденсаторів подібна система буде важити в чотири рази менше і зберігати працездатність майже без обслуговування навіть при від’ємних температурах.

У трубопровідних сітках у системах СПАСЗО у комплексі з автоматами аварійного закриття клапана (ААЗК) в якості джерел енергії застосовують стиснені гази у балонах, гідравлічні накопичувачі чи акумулятори. Очевидно, що найбільш гнучкими за керуванням і універсальністю є акумулятори, недоліки яких, описані раніше, повністю усуваються застосуванням суперконденсаторів.

Інтегратори, генератори, регулятори, фільтри інфранизьких частот

Суперкоденсатори можуть використовуватися в інтеграторах з великим часом інтегрування, чому сприяє лінійна залежність суперконденсатор при заряді постійним струмом і відмінне відтворення кривої заряду/розряду, а також фільтри інфранизьких частот.

Суперконденсатори у системах запуску двигунів

Існує постійни інтерес до потужних суперконденсаторів, які можуть віддавати у навантаження струми до тисяч ампер у сситемах пуску бензинових, дизельних і реактивних двигунів, особливо важкої воєнної техніки, маневрових тепловозів і т. п., де суперконденсатор забезпечує потрібний пік потужності у момент запуску, показуючи дуже малу залежність зниження струму при від’ємних температурах до – 40 °С.

На сьогоднішній день стає зрозуміло, що найближчим майбутнім майже всі автомобілі будуть оснащені системою «стар-стоп», яка заглушить двигун при коротких зупинках і миттєво запустить його при необхідності старту. Підчас поїздок по місту через світлофори, за один день таких запусків буде сотні. Звичайний стартер ний акумулятор у таких умовах не прослужить і півроку. Комбінований же з суперконденсатором дозволить продовжити термін безвідказної роботи старт-стопної системи до 5-6 років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]