Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
etnopedagogika.doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
985.09 Кб
Скачать

4. Українське народне навчання

Крилатим народним виразом є: «Вік живи - вік учись».

Народне навчання розглядає такі питання: народні знання з різних галузей життя і діяльності, шляхи і джерела здобуття знань, принципи народного навчання, народні традиційні форми навчання, стимулювання пізнавальних інтересів, умінь і можли­востей дітей, умови трансформування знань у якості особистості.

5. Українська педагогічна деонтологія

Педагогічна деонтологія - частина народної педагогіки, вироблені народом етичні норми про виховні обов'язки батьків перед дітьми. Елементи обов'язкового у вихованні: родинне «гніздо», па­м'ять родоводу, рідна мова, наступність і спадкоємність поколінь, праця, гуманізм взаємин, вираження національного духу і харак­теру, антитеза добра і зла, культивування моральних чеснот, християнської моралі.

Основні приниипи і засоби української етнопедагогіки

Етнопедагогіка має свої принципи виховання. Провідними є при-родовідповідність, культуровідповідність, народність виховання, виховання в праці, єдність навчання і виховання, зв'язок із жит­тям рідного народу, гуманізм, активність і ініціативність вихо­ванця в процесі виховання, орієнтація на загальнолюдські мора­льні цінності. Принциповим в етнопедагогіці є врахування віку дитини, виховання з ранніх років, гуманне ставлення до дитини, утвердження любові, поваги і ласки до дітей, піклування про дитину в сім'ї, атмосфера розумної вимогливості до дитини, по­вага дитини до батьків, авторитет жінки-матері, послідовність і наступність виховних дій, індивідуальний підхід до дітей, знан­ня дитячої психології, наочність і приклад у вихованні, підгото­вка до життя і праці, самовиховання та самодіяльність.

Народна етнопедагогіка є багатющою невичерпною скарбни­цею навчально-виховних засобів, провідними серед яких є рідна мова, усна народна творчість, національна міфологія і символіка, народне мистецтво, національні традиції, звичаї і обряди, народ­ні ігри, іграшки, ритуали та урочистості, безпосередня особиста праця, природа, колискова пісня, скоромовки, оповідання, казки, частівки, утішки, забавлянки, закликанки, атмосфера рідної до­мівки, приклад старших, дитяча самодіяльність, народні афориз­ми, прислів'я, приказки.

Історія української етнопедагогіки продовжується. Вона є об'­єктом численних досліджень та пошуків, її ідеями пройняті сучасні концепції виховання та навчання молоді незалежної України.

Література для самостійного опрацювання

  1. Етнографія України / За ред. С. Марчука. - Л., 1994.

  2. Любар 0., Стельмахович М., Федоренко Д. Історія української педа­ гогіки. -К., 1999.

  3. Основи національного виховання. - К., 1993.

  4. Стельмахович М.Г. Українська народна педагогіка. - К., 1997.

  5. Сявавко Є.І. Українська етнопедагогіка в її історичному розвитку. -К., 1974.

  6. Українознавство: Посібник. - К., 1987.

14

75

Контрольні запитання та завдання

  1. У чому полягає суть української етнопедагогіки?

  2. Визначте спільні й специфічні риси народної педагогіки, етнопеда­ гогіки, педагогіки, проілюструйте їх взаємозв'язок.

  3. Покажіть історичні підвалини етнопедагогіки, шляхи її становлен­ ня і розвитку.

  4. Розкрийте роль української етнопедагогіки в становленні і рефор­ муванні сучасної національної системи освіти та виховання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]