Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції водорості.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
340.99 Кб
Скачать

Клас Косцинодискофіцієві або Центричні – Coscinodiscophyceae (Centrophyceae)

Об'єднує водорості з актиноморфними стулками, які завжди позбавлені шва. У більшості випадків стулки косцинодискофіцієвих круглі, радіально-симетричні, через що представників класу часто називають центричними діатомеями. Лише у центричних діатомей виявлено оогамні статеві процеси та рухливі сперматозоїди. Представники цього класу мешкають переважно у планктоні морів та прісних водойм. У класі виділяють 22 порядки, серед яких у прісних водоймах найпоширенішими є представники Melosirales.

Порядок Мелозиральні - Melosirales

Об'єднує водорості з актиноморфними стулками, в яких немає виростів із підпорками - фултопортул, ареоли закриті кремнеземовою платівкою з зовнішнього боку і переважно не утворюють чітких правильних штрихів. Типовий представник порядку – Melosira.

Рід мелозіра - Melosira (рис. 1). Водорість надзвичайно характерна для планктонних угруповань прісних водойм. Колонії мають вигляд нерозгалужених ниток, які складаються з циліндричних клітин, з'єднаних між собою за допомогою слизових валиків, шипів або зубців. Стулки панцира завжди круглі, вкриті дрібними ареолами, які часто утворюють радіальні ряди.

У Melosira досить детально досліджено статевий процес, який представлений оогамію.

Види роду мелозіра широко представлені в планктоні ставків, озер, річок, заплавних водойм.

Клас Фрагілярієфіцієві, або Безшовні - Fragilariophyceae

Об'єднує водорості із зигоморфними стулками, які позбавлені швів, але мають осьове поле. На стулці фрагілярієфіцієвих, як правило, розташовується один двогубий виріст - римопортула, який вважається попередником шва. В межах цього класу, на відміну від Coscinodiscophyceae, повністю відсутні джгутикові стадії. В класі виділяють 12 порядків. Типовим є порядок Fragilariales.

Порядок Фрагіляріальні - Fragilariales

Рід фрагілярія - Fragilaria (рис. 2 А, Б). Клітини водорості здебільшого утворюють колонії у вигляді стрічок, в яких панцири з'єднуються стулками.

Рід астеріонела - Asterionella (рис. 2 В, Г).

Рід діатома - Diatoma (рис. 2 Д, Е). У живому стані представники цього роду розрізняються за наявністю зигзагоподібних колоній.

Клас Бацилярієфіцієві, або Шовні - Bacillariophyceae

До цього класу включені водорості із зигоморфними стулками, в яких на одній або на обох стулках є шов. У водоростей з Bacillariophyceae джгутикові стадії повністю відсутні, статеві процеси представлені ізо-, гетеро- та автогамією.

Bacillariophyceae поділяють на десять порядків, з яких нижче розглядаються п'ять – Cymbellales, Achnanthales, Naviculales, Bacillariales та Surirellales.

Порядок Цимбеляльні - Cymbellales

Об'єднує види, в яких на одній зі стулок є розвинений щілиноподібний шов, за допомогою якого клітини можуть активно рухатись. На протилежній стулці також є шов, який у деяких видів недорозвинений (наприклад, Rhoicosphenia). Види із Cymbellales населяють переважно бентос та перифітон прісних водойм.

Рід ройкосфенія - Rhoicosphenia (рис. 3 А, Б).

Рід гомфонена - Gomphonema(рис. 3 В, Г). Шов у гомфонеми добре розвинений на обох стулках.

Рід цимбела – Cymbella (рис. 3 Д, Е).

Порядок Ахнантальні – Achnanthales

Найяскравішою особливістю представників порядків є наявність щілиноподібного шва лише на одній із стулок – або на епітеті, або на гіпотеці.

Рід планотидіум – Planothidium (рис. 3 Є, Ж).

Рід коконеїс – Cocconeis (рис. 3 З, І).

Порядок Навікулярні – Naviculales

Водорості цього порядку мають розвинені щілиноподібні шви на обох стулках. Самі стулки або бісиметричні, або S-подібні (дзеркально симетричні). Представники Naviculales поширені майже в усіх типах морських та прісноводних угруповань.

Порядок Бациляріальні - Bacillariales

До порядку включено водорості, на стулках яких розташовується по одному відносно прямому каналовидному шву. Шов бациляріальних складається з вузької зовнішньої щілини, яка сполучається з каналом, розміщеним у внутрішньому потовщенні стулки – кілі. Канал відкривається у порожнину панцира великими отворами – кільовими точками. Водорості з Bacillariales поширені у водоймах всіх типів та у багатьох ґрунтах.

Рід ніцшия - Nitzschia (рис. 5 А).

Порядок Суриреляльні - Surirellales

У представників цього порядку на кожній ступці розташовано по два каналовидних шва.

VІ

Походження. Діатомові водорості – порівняно молода група. В крейдовий період відбувається швидкий розвиток діатомей, який продовжується і протягом третинного періоду. Центричні не мають прямих родинних зв’язків з іншими водоростями, тому їх можна рахувати самостійним, монолітним, високоспеціалізованим відділом, який рано відійшов від спільного кореня з золотистими і жовто-зеленими водоростями.

Викопні діатомові водорості знайдено у відкладах юрського періоду. Це вже були досить організовані форми, що дає підставу зробити висновок про їх виникнення в доюрські часи.

Наприкінці третинного періоду багато видів і родів відмирають. У відкладах давньої крейди трапляються майже всі сучасні роди діатомових водоростей.