Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції водорості.doc
Скачиваний:
159
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
340.99 Кб
Скачать

Система відділу Синьозелені водорості

Відділ включає лише 1 клас – Cyanophyceae, що за типом поділу клітин, типами триномів та їх здатністю до справжнього галуження поділяється на чотири порядки – Chroococcales, Oscillatoriales, Nostocales та Stigonematales.

Порядок Хроококальні – Chroococcales

Включає всі одноклітинні синьозелені водорості. Поділ клітин повний. Хроококальні водорості можуть бути представлені поодинокими клітинами або утворювати різноманітні колонії. Характерними представниками порядку є роди Microcystis,Merismopedia,Gloeocapsa.

Рід мікроцистис – Microcystis(рис.1) – мікроскопічна прісноводна водорість, що складається з великої кількості поодиноких клітин, розташованих у слизових колоніях неправильної форми. Кожна клітина має сферичну форму (за винятком клітин, що перебувають у стані поділу). Розмноження відбувається фрагментацією колоній та поділом клітин навпіл. Найвідомішим представником роду є Microcystis aeruginosa – мікроцистис синювато-зелений. M. аeruginosa є небезпечним збудником ”цвітіння” води у стоячих та повільно текучих прісних водоймах.

Рід мерисмопедія - Merismopedia (рис. 2 А). Ця колоніальна водорість має клітини, що діляться почергово у двох площинах, причому площина кожного наступного поділу проходить перпендикулярно до площини попереднього. Клітини утримуються разом колоніальним слизом; як наслідок, колонії мають вигляд прямокутних одношарових платівок. Мерисмопедія мешкає у планктоні прісних водойм та приморських солоних озер.

Рід глеокапса - Gloeocapsa (рис. 2 Б). Клітини глеокапси більш-менш сферичні, діляться у трьох взаємно перпендикулярних площинах, здатні до швидкого багаторазового поділу й утворюють характерні слизові колонії, що складаються із системи вкладених один в одного слизових міхурів.

Порядок Осциляторіальні - Oscillatoriales

Об'єднує багатоклітинні гомоцитні водорості, що мають нерозгалужені трихоми. Поділ клітин неповний і відбувається у площині, перпендикулярній до поздовжньої осі трихому. Розмноження здійснюється гормогоніями або гормоцитами. Типовим представником є рід Oscillatoria.

Рід осциляторія - Oscillatoria

(рис. 3). Водорість мікроскопічна, має прямі або дещо викривлені чи злегка спіралевидні нерозгалужені довгі трихоми однакової ширини. Інколи трихоми знаходяться у слизових піхвах. Трихоми здатні до повільного обертального (осциляторного) руху, від якого походить назва роду. Кожний трихом складається з багатьох коротких циліндричних або дисковидних клітин, однакових за формою та функціями.

Розмноження здійснюється внаслідок розпаду трихомів на малоклітинні фрагменти - гормогонії та гормоцити.

Види роду мешкають у стоячих та повільнотекучих прісних континентальних водоймах, морях і ґрунтах. Деякі

морські види здатні, викликати токсичні «цвітіння» води.

Порядок Ностокальні - Nostocales

Об'єднує багатоклітинні гетероцитні водорості з нерозгалуженими трихомами. Як і у Oscillatoriales, поділ клітин є неповним і відбувається у площині, перпендикулярній поздовжній осі трихому, а розмноження здійснюється гормогоніями або гормоцитами.

Ностокальні водорості поширені у морях, континентальних водоймах, у ґрунтах і, завдяки здатності до фіксації атмосферного азоту, в аеробних умовах відіграють важливу роль у планетарному кругообігу азоту. Деякі види ностокальних є небезпечними збудниками «цвітіння» води.

Примітивніші ностокальні водорості (наприклад, Gloeotrichia) мають асиметричні нитки, еволюційно розвинуті - симетричні (Aphanizomezon, Anabaena, Nostoc).

Рід глеотрихія - Gloeotrichia (рис. 4). Водорість утворює масивні слизові колонії, що складаються з нерозгалужених асиметричних ниток. При основі трихому знаходиться базальна гетероциста, за нею (у зрілих індивідів) - видовжена акінета, далі - вегетативні клітини. Останні біля гетероцисти широкі та короткі, при наближенні до верхівки звужуються та витягуються у довжину, і на самій верхівці закінчуються довгим безбарвним волоском. Gloeotrichia мешкає переважно у прісних стоячих водоймах.

Рід анабена - Anabaena (рис. 5). Це мікроскопічна багатоклітинна водорість, що має поодинокі прямі або різноманітне зігнуті симетричні нерозгалужені трихоми однакової ширини. Трихоми оточені м'якими, погано помітними слизовими піхвами, складаються з вегетативних клітин та розміщених між ними гетероцист і акінет. Вегетативні клітини темні від газових вакуолей. Гетероцисти товстостінні, безбарвні, з гомогенним вмістом. Розмноження здійснюється гормогоніями або гормоцитами.

Види роду Anabaena широко розповсюджені в планктоні прісних і солонуватих, стоячих або повільнотекучих водойм, нерідко розвиваються у ґрунтах та на їх поверхні. Деякі види роду влітку часто викликають токсичне «цвітіння» води.

Рід носток — Nostoc (рис. 6) - здебільшого водорості з макроскопічними слизовими колоніями (розміри останніх у окремих видів можуть сягати кількох сантиметрів). Колонії за консистенцією м'які або тверді, за формою - різноманітні. У колоніальному слизу знаходяться викривлені, переплетені та досить часто згорнуті у щільну спіраль симетричні трихоми. Між вегетативними клітинами розміщуються гетеро цисти. Акінети за розміром та формою лише трохи, відрізняються від вегетативних клітин. Водорості розмножуються гормогоніями, акінетами, брунькуванням та фрагментацією колоній.

Представники роду досить широко розповсюджені в прісних водоймах і на ґрунті.

1 - нитки; 2 - перидерм; 3 - колоніальний слиз; 4 - гетероциста; 5 - вегетативні клітини

Порядок Стигонематальні - Stigonematales

Об'єднує гетероцитні водорості з розгалуженими трихомами. Клітини стигонематальних здатні до поділу в кількох площинах, внаслідок чого трихоми утворюють гілки, а іноді - навіть паренхіматозні структури, що нагадують справжні тканини. Мешкають стигонематальні переважно у тропічних та субтропічних регіонах.

VI