Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 4. Масаж спини.doc
Скачиваний:
189
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
53.76 Кб
Скачать

Розминання

Розминання є основним прийомом у всіх видах масажу, має глибокий ефект. Під впливом розминання покращується кровообіг не лише масажованої ділянки, а й ближніх ділянок. Це сприяє енергійному розсмоктуванню паталогічних відкладень і спорожненню лімфатичних судин, активізуються окисно -відновні процеси, а також покращується живлення тканин.

На витискання відводиться 50-60% часу від всіх прийомів.

Всі прийоми розминання за механічним впливом поділяються на дві групи:

  • прийоми при виконанні яких м’язева тканина припіднімається, від кісткового ложа і розминається кистю.

  • Прийоми при виконанні яких м’язева тканина прититскається до кісткового ложа і розминається шляхом зміщення його вбік.

Розминання на ділянці спини проводиться по 4-х групах м’язів.

Найширший м’яз спини.

Масаж проводиться на боковій ділянці спини від гребенів клубової кістки до під пахової ділянки.

Ординарне розминання. Кисть накладають поперек найширшого м’язу великий палець відведений від чотирьох, фалангами чотирьох пальців захоплюємо складку м’язу, стискаємо в долоні та відводимо її від великого пальця. Далі кисть рухається догори на 1-2 см і захоплює нову ділянку- цикл рухів повторюється. Рух виконується переднім ходом.

Подвійний гриф. Прийом виконується як і попередній, але для підсилення використовується кисть вільної руки що накладається зверху на кисть що виконує прийом.

Подвійне кільцеве розминання. Виконується двома руками. Кисті обох рук накладаємо на ділянку найширшого м’язу одна біля одної на відстані 2- 3 см. Прийом починає одна рука і нша наздоганяє. Захоплюємо м’яз однією рукою та підтягуємо складку що утворилась догори (рух має проводитись майже до хребта) поступово її випускаючи, інша рука в цей час виконує теж саме на ділянці вище.

Найдовший м’яз.

Масаж проводиться по обидві сторони від хребта по м’язу розгиначу хребта. Рухи починаються від куприка і закінчуються біля основи шиї. При виконанні двома руками прийом виконується почергово.

Розминання подушечками чотирьох пальців. Подушечками чотирьох пальців притискаємо м’яз до кісткового ложа та виконуємо коловий рух від хребта.

Розминання фалангами зігнутих пальців. Згинаємо кисті в кулаки та середніми фалангами кисті притискаємо м’яз до кісткового ложа та виконуємо колові рухи від хребта.

Розминання основою долоні. Основою долоні та основою великого пальця притискаємо м’яз до кісткового ложа та виконуємо коловий рух від хребта.

Фінське розминання. Подушечками великих пальців притискаємо м’яз до кісткового ложа та виконуємо коловий рух від хребта.

М’язи під кутом лопатки

Для розминання під кутом лопатки необхідно кисть ,зі сторони де проводиться масаж, долонею догори вивести на ділянку попереку, не завдаючи пацієнту неприємних відчуттів. Перед виконанням прийомів потрібно впевнитись у тому що м’язи розслаблені, для цього виконуємо декілька струшувань у ділянці плечового суглобу. Рухи виконуються навколо лопатки описуючи її згори до низу до під пахової ділянки.

Розминання подушечками пальців. Подушечками чотирьох пальців притискаєм м‘язи у ділянці лопатки до кісткового ложа та намагаємся потрапити під лопатку але тільки при повністю розслабленій лопатці, щоб не завдати пацієнту неприємних відчуттів.

Розминання зігнутими фалангами. Фалангами зігнутих пальців промасовуємо навколо лопатки притискаючи м’яз до кісткового ложа. Цей прийом більш жорсткий тому використання на пацієнтах з малим м’язевим шаром не рекомендоване.

Розтирання кута лопатки. Великий палець відводимо від чотирьох та накладаємо на ділянку кута лопатки, виконуємо інтенсивні прийоми розтирання навколо лопатки вгору вниз стимулюючи виникнення тепла на масажованій поверхні.

Розторання ділянки лопатки. Зігнутими фалангами пальців, або основою долоні виконуємо інтенсивні прийоми розтирання по всій лопатці застосовуючи колові та зигзагоподібні рухи, стимулюючи виникнення тепла на масажованій поверхні.