Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 4. Масаж спини.doc
Скачиваний:
189
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
53.76 Кб
Скачать

Трапецієподібний м’яз.

При виконанні масажу на ділянці трапецієподібного м’язу для розслаблення м’язів масажованої ділянки необхідно перенести кисті обох рук пацієнта долонею вниз під чоло. Рух виконується від основи шиї до плечового суглобу переднім ходом.

Ординарне розминання

Подвійний гриф

Подвійне кільцеве

Розтирання

Тонізуючий, зігріваючий прийом, дія глибока. Можна виконувати як прямолінійно так і зігзагоподібно. Розтирання робиться енергійно із значним натиском на маса жовані тканини, температура масажованої ділянки при цьому може збільшуватись на 1-3 С˚.

При травмах у стадії загоєння розтирання пришвидшує розсмоктування затвердінь, паталогічних відкладень і скупченню рідини в тканинах, особливо в ділянці суглобів.

На розтирання відводиться 20-30% часу від всіх прийомів.

Розтирання основами долонь.Кисті почергово накладаємо вздовж м’язів. Виконуємо інтенсивні рухи знизу вгору із значним натиском на масажовану поверхню та утворенням тепла між долонею масажиста та тілом пацієнта. Прийом виконується по всій поверхні масажованої ділянки.

Техніка виконання:

  • Прямолінійно

  • Зигзагоподібно

Розтирання зігнутими фалангами.Кисті зігнуті в кулаки накладаються середніми фалангами на маса жовану поверхню рух як і попередній виконується із значним натиском на масажовану поверхню та утворенням тепла між долонею масажиста та тілом пацієнта. Прийом виконується по всій поверхні масажованої ділянки але обережно в ділянці лопатки в зв’язку з можливістю травмування пацієнта.

Техніка виконання:

  • Прямолінійно

  • Зигзагоподібно

Розтирання міжреберних проміжків. Фалангами пальців інтенсивно виконуємо рух від хребта по боковій ділянці спини знизу вгору.

Ударні прийоми

Ударні прийоми сприяють посиленому притоку крові до масажованої ділянки, а у зв’язку із цим і покращенню живлення тканини.Подразнюючи волокна вони збільшують їх скоротливу силу, викликають гіперемію, підвищують тонус м’язів.Ударні прийоми виконуються на розслаблених великих групах м’язів. На втомлених м’язах після великих фізичних навантажень ударні прийоми не застосовуються.

Ударні прийоми не виконуються на проекції хребта та нирок!!!

На ударні прийоми відводиться 20-30% часу від всіх прийомів.

Рублення. Кисті рук ставимо на ребро з боку мізинця, удари проводяться почергово вздовж м’язевих волокон розведеними фалангами, удар наноситься мізинцями при цьому фаланги пальців змикаються та зменшують силу удару.

Поплескування. Кисті напівзігнуті долонею вниз, почергово наносимо удар з утворенням хлопка.

Поколочування.Кисті зігнуті в кулаки вертикально мізинці відведені. Удар наноситься відведеними мізинцями для зменшення сили удару. Рух виконується в зап’ястях.

Додаткові масажні прийоми

Струшування

Валкування

Після процедури масажу виконуються прийоми прогладжування.