Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Akusherstvo_kolokvium

.docx
Скачиваний:
108
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
49.99 Кб
Скачать

Акушерство колоквіум

  1. Методи стерилізації та дезінфекції інструментів, матеріалів і посуду для ШО. Сухим жаром, кип*ятіння в дистильованій воді, в водяній бані, текучою парою під тиском, прасування, фламбування, дезінфекція розчинами хімічної речовини, опромінення бактерицидними лампами, газова стерилізація.

  2. Ветеринарно-санітарні вимоги на племпідприємствах і пунктах ШО. Пункти – це ряд приміщень (лабораторія, мийна кімната та манеж), де зберігається сперма, ведеться технологічна робота з нею. Пункти повинні відповідати установленим ветеринарно-санітарним вимогам та бути оснащеними: електричним освітленням, опаленням, водопостачанням, вентиляцією, бактерицидними лампами і дезкилимом. Пункти безпосередньо розміщують в тваринницьких приміщеннях або біля них. При осіменінні тварин у літніх таборах для кожного стада обладнують пересувний пункт.

  3. Методи одержання сперми. Вагінальний – метод, який полягає у безпосередньому отриманні сперми з вагіни. Власне вагінальний – після природного спаровування, шприцом берають сперму. Уретральний – одержують сперму з сечостатевого каналу самця(поділяється на фістульний, масаж ампул сім*япроводів, мастурбацій ний, електроеякуляції, хірургічний, штучної вагіни).

  4. Будова штучної вагіни бугая, барана, кнура, жеребця. Штучні вагіни складаються з циліндра(що має патрубок для наливання води та нагнітання повітря, який закривається ебонітовим краником - у вагіні для бугая та барана або гвинтовим корком – у вагіні для жеребця), гумової камери(що закріплюється на циліндрі гумовими кільцями – у вагіні для бугая і жеребця) і спермоприймача (що фіксується у вагіні для бугая спеціальним спермоприймачем) .У штучній вагіні для кнура конструкції О.В.Квасницького є водяний манометр з кулями Річардсона для контролю за тиском у ній. ШВ бугая зразка 1942 р. складається з гумового циліндра, гумової камери, краї якої загортають і фіксують кільця, скляний спермо приймач. У ШВ конструкції І.І. Родіна один кінець циліндра (алюмінієвого чи пластмасового) ампуло подібно розширений. Вкорочена ШВ (30 см завдовжки) має одноразовий поліетиленовий спермо приймач. У ШВ для барана зразка 1942р. циліндр ебонітовий.

  5. Будова електричної водо нагрівної штучної вагіни кнура. Металева трубка з патрубком, гумова камера, гумовий перехідник, пластмасовий спермоприймач.

  6. Значення ШО у розвитку тваринництва. Завдяки ШО виводяться нові породи тварин(так було виведено Лебединську породу ВРХ, Архаро-Мериносову породу овець), одержують приплід від висококласних самців, які давно загинули, економічно вигідно(не кожне господарство може закупити висококласного плідника), можна перевозити сперму на великі відстані, можна осіменяти велику кількість самок, завдяки ШО боряться з інфекційними і інвазійними хворобами, які передаються статевим шляхом. ШО найефективніший спосіб поліпшення племінних та продуктивних якостей тварин.

  7. Макроскопічна оцінка сперми бугая, барана, кнура, жеребця. Макроскопічно можна дослідити об*єм, консистенцію, колір, запах. Об*єм – цк к-ть сперми, яку виділяє плідник за одну садку. Баран – 0,8-2 мл, бугай – 3-5мл, кнур – 250-500 мл, жеребець – 40-120мл. Колір – при денному світлі сперма бугая і барана білого кольору з жовтуватим відтінком, сперма кнура – молочно- білого кольору, жеребця – сірувато-білого. Можливий неприродний колір: рожевий, червонуватий(домішок крові), жовтуватий(дом. мечі), сіруватий при олігоспермії, голубуватий при аспермії. Запах – сперма барана має запах жиропоту, бугая – свіжо збираного молока, сперма кнура і жеребця без запаху. Консистенція- сперма барана – сметано подібна, бугая – вершко подібна, жеребця – водяниста з домішками слизу, кнура – водяниста з драглисто – клейкими зернами.

  8. Оцінка сперми за активністю. Активність досліджують за рухами сперміїв в полі зору мікроскопа. Прямолінійний-поступальний рух вздовж своєї осі(правильний рух) – головка гвинтоподібно обертається навколо своєї осі. Це зумовлено тим, що головка спермія з однієї сторони ввігнута, а з іншої - випукла. Може спостерігатись манежний рух – рух по колу, коливальний – переміщення на одному місці. Для визначення активності на предметне скло наносять краплю свіжої сперми і поруч одну краплю 2,9% роз. Натрій цитрат і накривають предметним скельцем і досліджують. Температура столика Морозова повинна становити 38-40 градусів. Активність оцінюють за 10бальною шкалою. Якщо >90% і рух прямолінійний – 10б, >80% - 9б, >70% - 8б.

  9. Визначення концентрації сперми за допомогою лічильної камери. Перед дослідженням знезаражують камеру, покривне, предметне скельце. Сперму розбавляють і позбавляють рухливості для цього використовують 3% натрій хлор. Сперму бугая і барана розбавляють у еритроцитраному меланжері, а кнура і жеребця – лейкоцитарному. Набирають сперму бугая в еритроцитарний мелан. До позначки 1 і до поз. 101 3% натрій хлор, (ступінь розбавлення 100 разів). Сперму барана набирають до поз. 0,5, а натрій хлор до 101(ст.. роз. 200 р.) Сперму кнура і жеребця набирають в лейк. мелан. До поз. 0,5, а натрій хлор до 11(ст.роз. 20р.) і змішують 2-3 хв. Перші 4-5 крапель скапують на ватку, і вже 6-7 на камеру Горяєва з боку притертого скла і ставимо на предметний столик мікроскопа та шукаємо квадратик. Достатньо 5 вел. квад. чи 80 малих. До уваги беремо лише головки сперміїв в середині квад. на верхній і лівій межі.Концентрацію сперми вираховують за формулою С=Н/Д(Н-к-ть підрахованих сперміїв, Д-ступінь розбавлення)

  10. Визначення концентрації сперми на ФЕКу. Перед дослідженням спрему розбавляють – бугая в 100 разів (0,1 мл сперми + 9,9 мл цитрату натрію 3,5%), барана в 400 разів (0,025 мл +10мл цитрату натрію), кнура і жеребця в 30 разів (0,2мл і 0,6мл цитрату натрію). Прилад вмикають електросітку і прогрівають 20хв при відкритій шторці, встановлюють червоний світлофільтр, при закритій шторці встановлюють прилад на нуль, в ліве гніздо приладу ставлять к*ювету з розбавником, в праве ставлять к*ювету з розбавленою спермою, відкривають шторку стрілка приладу відхиляється вліво, її повертають до 0 повертаючи лівий барабан, в праве гніздо замість к*ювета з спермою ставлять другу к*ювету з розчинноком і відкривають шторку, при цьому стрілка відхиляється вправо, записують числовий показник червоної шкали правого барабану. Це 6 числове вираження оптичної густини досліджуваної сперми.

  11. Визначення процента живих і мертвих сперміїв. Цей метод оснований на диференціальному фарбуванні: при фарбуванні оболонка живих сперміїв не пропускає фарбу, а мертвих – пропускає. На край чистого обезжиреного предметного скла наносять краплю свіжої сперми і краплю 5% водного розчину еозину. Розмішують і виготовляють тонкий мазок, висушують на повітрі 1 хв. На мікроскопі підраховують 500 сперміїв. Остаточний підрахунок проводять за пропорцією: 500:100% n:х

  12. Визначення процента патологічних форм сперміїв. Перед дослідженням сперму розбавляють 0,9% розчином хлориду натрію барана у 20-30 разів, бугая – 10-15, кнура і жеребця-2-3. Виготовляють мазок, висушують, фіксують спиртом 2-3 хв, фарбують 0,1% розчином метиленової синьки. Змивають водою, знов висушують і досліджують під мікроскопом, в декількох полях зору мікроскопа підраховують 200 сперміїв. Остаточний підрахунок проводять за пропорцією: 200-100% n – х. Допустима межа пат. форм сперміїв у спермі: барана до 14%, бугая до 18%, кнура до 20%, жеребця до 25%.

  13. Оцінка сперми за редукцією метиленової синьки. Досліджують при температурі 20-22 оС. Основана на тому, що при додаванні до свіжо отриманої сперми розчину метиленової синьки іде її знебарвлення внаслідок використання сперміями кисню, який знаходиться в метиленовій синьці. На чисте предметне скло наносять краплю свіжо отриманої сперми і краплю 0,01% розчину мет. синьки, швидко розмішують і обережно насмоктують в скляну трубочку(висота стовпчика до 2см). Кладеться на білий папір і засікається час за який знебарвиться синька в спермі. Добра сперма барана знебарвлюється за 3-7хв, бугая – 5-10хв, середня барана за 8-12хв, бугая – 11-30хв, погана барана - більше 12хв, бугая – більше 30хв.

  14. Порядок підготовки штучної вагіни. 1)очитка частин ШВ (промивають 2-3% розчином соди), 2) промивають 2-3 рази гарячою водою, 3) з*єднають корпус з гумовою камерою, 4) стерилізують, 5) наливають гарячу воду, 6) фіксують кільцями, 7) внутрішню поверхню камери змазують вазеліном, де спермоприймач 2-3 см не змазують, 8) приєднують спермо приймач, 9) накачують повітря, 10) вимірюють температуру (40-42 оС).

  15. Рух сперміїв поза організмом та у статевих органах самки. При зберіганні сперміїв поза організмом активація приносить шкоду через неправдиві витрати енергетичних ресурсів сперміями. Крім того, при зберіганні в спермі бугая і барана накопичується молочна кислота, яка згубно діє на статеві клітини. Основною ознакою якісної сперми є прямолінійно-поступальний рух сперміїв, що зумовлює запліднення яйцеклітини. В залежності від функціональних властивостей сперматозоїди можуть мати інші види руху: манежний – рух по колу, коливальний – переміщення на одному місці. На сперміїв має великий вплив і середовище у статевих органах самки. Склад, в*язкість і консистенція слизу статевих шляхів дуже змінюється протягом тічки. Так, у кобил перед самою овуляцією і під час неї кількість слизу збільшується і він стає прозорим, що полегшує просування сперміїв. Після овуляції в*язкість слизу швидко зростає, і спермії можуть рухатись повільно і з великими труднощами. Найкращі результати для осіменіння тварин тоді, коли слиз буває найменш в*язким.

  16. Санітарна оцінка сперми. Мікробна забрудненість сперми. Готують серію розріджень сперми чи змиву з препуція, набирають стерильною піпеткою з останніх трьох пробірок по 0,5 мл вмісту і рівномірно розподіляють в чашках Петрі на поверхні МПБ. Витримують чашки Петрі 15-20хв, перевертаючи догори дном, маркують і переносять у термостат на 48 год. Після цього підраховують к-ть колоній і перераховуємо на 1 мл.

  17. Енергетичні процеси у сперміях. Дихання, фруктоліз, гліколіз розпад аденозинтрифосфату . При диханні може відбуватися окислення вуглеводів, ліпідів (фосфатидів) і білків. Передусім окисляються моносахариди – фруктоза і глюкоза, а також молочна кислота, що утворюється при їх розпаді. При наявності цукрі ліпіди і білки на дихання майже не витрачаються. Внаслідок фруктолізу виділяється у 20 разів менше енергії на кожну грам-молекулу фруктози, ніж при диханні. Фруктоліз набагато менш економічний енергетичний процес, ніж дихання.

  18. Джерела енергії для руху сперміїв. Для того, щоб підтримувати своє життя і дістати можливість рухатися, спермії повинні мати запас енергії. Дослідженнями вчених (І.І.Іванова, М.П. Шергіна, Т. Манні і ін.) встановлено, що джерелом енергії для сперміїв є два біохімічні процеси: дихання і фруктоліз. Третій процес – розпад аденозинтрифосфату – відіграє допоміжну роль, сприяючи передачі набутої внаслідок дихання або фруктолізу енергії на руховий апарат спермія. При диханні може відбуватися окислення вуглеводів, ліпідів (фосфатидів) і білків. Передусім окисляються моносахариди – фруктоза і глюкоза, а також молочна кислота, що утворюється при їх розпаді. При наявності цукрі ліпіди і білки на дихання майже не витрачаються. Другим джерелом енергії для сперміїв є розщеплення цукру без участі кисню – фруктоліз або гліколіз. Внаслідок фруктолізу виділяється у 20 разів менше енергії на кожну грам-молекулу фруктози, ніж при диханні. Фруктоліз набагато менш економічний енергетичний процес, ніж дихання. Фруктоза продукується в міхурцевих залозах бугая і барана. Як фруктоза так і інші моносахариди здатні швидко проникати крізь оболонку спермія в середину його протоплазми.

  19. Яка повинна бути температура у штучній вагіні під час взяття сперми? 40-42 оС.

  20. Що потрібно робити при підготовці штучної вагіни після змазування внутрішньої поверхні гумової камери стерильним вазеліном? 2-3 см не змазують там , де буде спермоприймач, приєднують спермоприймач, накачують повітря і вимірюють температуру.

  21. Об*єм еякуляту кнура (в середньому). 300-500мл

  22. Яка реакція (рН) в придатку сім*яника? Слабо кисла реакція середовища рН = 6,5

  23. До якої мірки меланжера набирають сперму бугая? До позначки 1 еритроцитарного меланжера і до позначки 101набирають 3% натрій хлор (ступінь розбавлення100 разів)

  24. Скільки великих квадратів має сітка Горєва. 225

  25. Як визначають відсоток живих сперміїв? На край чистого обезжиреного скла наносять краплю свіжо отриманої сперми і краплю 5% водного розчину еозину. Розмішують і виготовляють тонкий мазок, висушують на повітрі 1хв. Під мікроскопом підраховують 500 сперміїв. Остаточний підрахунок проводять за пропорцією: 500 – 100% n - x

  26. Хто вперше штучно осіменив тварину? 1780 – італ. Медик Спаланцані (собаки).

  27. Завдяки якій властивості секрету передміхурової статевої залози активізується рух сперміїв?

  28. Мінімально-допустима для розбавлення концентрація сперміїв в 1 мл свіжо отриманої сперми бугая, барана, кнура, жеребця? Бугая 800 млн, кнура 100 млн, жеребця 150 млн.

  29. В якому відділі статевої системи самців відбувається дозрівання сперміїв? В придатку сім*яника.

  30. Секрет яких придаткових статевих залоз активізує рух сперміїв? Секрет передміхурової залози (простати)

  31. Скільки маленьких квадратів має сітка камери Горяєва? 400

  32. У чому змішують сперму бугая для визначення концентрації за допомогою лічильної камери Горяєва? В еритроцитарному меланжері з червоною крупинкою У скільки разів розбавляють сперму бугая,барана, кнура і жеребця при визначенні концентрації?

  33. Що таке тератоспермія? Утворення патологічних сперміїв, наявність в еякуляті сперміїв з аномальною будовою.

  34. На чому оснований метод визначення живих і мертвих сперміїв? Оснований на диференціальному фарбуванні: при фарбуванні оболонка живих сперміїв не пропускає фарбу, а мертвих – пропускає.

  35. Див 26.

  36. Див 19.

  37. Основні складові частини розбавлювачів та їх призначення. Цукри (глюкоза, лактоза, сахароза) - поживний енергетичний матеріал, зберігає енергетичний заряд, цитрат натрію має буферні властивості, оберігає колоїди сперміїв від набухання, знешкоджує молочну кислоту, жовток курячого яйця підвищує стійкість сперми до охолодження, захищає від холодового шоку, гліцерин понижує точку замерзання сперми, не допускає кристалізації сперми при замороженні, хелатон або трилон Б зв*язує обмінні ферменти, послаблює процеси життєдіяльності сперми та переводить в стан анабіозу, але при розмороженні властивості відновлюються, бактеріостатична рідина(антибіотики) знешкоджують молочну кислоту.

  38. Порядок виготовлення розбавлювача і розбавлення сперми. Розбавник виготовляють за 2-3 год до взяття сперми. При розбавленні розрідник має мати температуру, що і сперма (35-40 оС). Розріджувач повільно доливають до сперми. Беруть 100мл дистильованої води, цукор і натрій цитрат, перемішуємо. Дезінфікують шкарлупу яйця, розбивають його, відділяють жовток від білка, на фільтрувальний папір кладуть жовток, пробивають жовткову оболонку, переливають до попередніх складників і додають бактеріостатичну рідину. Потім його оцінюють.

  39. Режим зберігання сперми бугая, барана, кнура, жеребця. Сперму бугая, барана,кнура, жеребця можна зберігати при температурі + 2-4 оС, також сперму кнура зберігають при температурі 16-20 оС. Довготривале зберігання сперми проводиться за допомогою рідкого азоту при температурі -196 оС.

  40. Заморожування сперми бугая. Використовують метод двухмоментно розбавлення і трьохетапного режиму заморожування сперми бугаїв за допомогою спеціальних апаратів (АХК-4, ПЗСС та ін.) До заморожування допускають сперму з рухливістю сперміїв не нижче 8 балів і їх концентрацією не менше 0,8 млрд. в 1 мл. Потім сперму розбавляють глюкозо-цитратно-жовтковим середовищем (35-37 °) двохмоментно: спочатку без гліцерину, а через 4 години після охолодження до розбавленої сперми додають таке ж середовище, що має температуру плюс 2-5 ° і містить 16% гліцерину. Сперму в гліцеринізованому середовищі витримують в побутовому холодильнику 6-12 год при температурі 2-5 ° Після еквілібраціі (урівноваження) перевіряють рухливість сперміїв (вона повинна бути не нижче 7 балів), розфасовують у скляні або поліетиленові ампули по 1-1,2 мл. Ампули запаюють і вкладають в ємності, які поміщають в апарати для заморожування. Заморожують сперму за триступеневого режиму з наступною швидкістю: від 0 до 15 ° по 0.5-Г в 1 хв, від 15 до 50 ° по 2-3 ° в 1 хв і від 50 до 80 ° по 5-7 ° в 1 хв, після чого ємності (каністри) переносять в рідкий азот для зберігання.

  41. Заморожування сперми бугая в облицьованих гранулах. Свіжоотриману сперму розбавляють. Під*єднають до місткості поліетиленову трубку діаметром 3,8-4 мм і товщиною стінки 120мкм і витісняють у неї розріджену сперму за допомогою апарата ПМЖ. Розділяють заповнену спермою трубку на частини по 0,25-0,33мл і герметизують термічним способом. Зсипають облицьовані гранули в алюмінієві труби, закривають їх поролоновими корками й закріплюють у спеціальному пристрої для еквілібрації та заморожування сперми. Заповнений гранулами пристрій вміщують у холодильник з температурою 2-5 оС на 4-6 год, потім занурюють обойму апарата з тубами на 8-10хв у посудину з рідким азотом, після чого опускають повністю у посудину Дьюара.

  42. Заморожування сперми бугая в необлицьованих гранулах. Для заморожування використовують сперму, попередньо оцінену й розріджену у 2 чи 10 разів лактозо-жовтково-гліцериновим середовищем і витриману 4-6 год в холодильнику. Рідкий азот наливають у ванну з пінопластового блока, в яку встановлено емальовану металеву кювету. Опускають фторопластову пластинку на 1 хв в рідкий азот, виймають її, закріплюють її на висоті 2-3 см над поверхнею рідкого азоту. Розріджену і витриману протягом 4-6 год при 5 оС сперму набирають у стерильний холодний 2-мілімітровий пластмасовий шприц з голкою для взаття крові чи в спеціальну крапельницю і швидко накапують у кожну з малих ямок пластинки по 0,1-0,2мл сперми, а у великі ямки-по 0,5-1мл. Витримують пластинку з спермою над поверхнею рідкого азоту 1,5-2хв, після чого занурюють їх на 1-2хв у рідкий азот, знову підіймають, нахиляють убік і згортають гранулу охолодженою в рідкому азоті лопаткою з органічного скла в кювету чи в кружку з рідким азотом. Потім пересипають гранули в охолоджені до температури рідкого азоту чашечку чи в марлеві мішечки, прикріплюють до них бірки з кличкою бугая і датою заморожування й опускають у посудину Дьюара з рідким азотом, яку нещільно закривають кришкою.

  43. Заморожування сперми бугая в соломинках. При заморожуванні використовують поліпропіленові або полівінілхлоридні трубочки довжиною 100 мм з внутрішнім діаметром 2,4 мм, один кінець яких попередньо закривають спеціальним герметизуючим складом: парафін ГОСТ 13577-12,0, , тальк - 10,1, каучук натуральний - 1,5, гліцерин ГОСТ 6259-71-8,0, барвник - 0,1. Сперму розбавляють тріс-буферним середовищем, що містить 6,056 г тріс-, 3,4 г лимонної кислоти, 2,5 г фруктози, 166,3 мл бідистильованої води. Розчин ділять на дві рівні частини, до першої додають 15,8 мл бідистильованої води, 25 мл свіжого яєчного жовтка, 100 тис. ОД антибіотиків, до другої-19,7 мл гліцерину, жовток і антибіотики в тих же кількостях. Перший розріджувач додають до еякуляту, попередньо доведеному до температури 25 °. Другий повільно додають до попередньо розведеної сперми з таким розрахунком, щоб у соломинку (пайет) містилося 20-25 млн. рухливих сперміїв. Після розведення сперму розфасовують по 0,4 мл в стерильних умовах вакуумним способом. Для цього необхідна кількість промаркованих соломинок (від 100 до 500 шт. залежно від кількості сперми) ставлять відкритими кінцями вниз в скляну плоскодонну посуд зі спермою в поміщають в анаеростат, з якого насосом спочатку відкачують повітря до тиску 0,95 атм., а потім впускають його.

  44. Відтаювання сперми бугая в облицьованих гранулах. Обл. гранули виймають з рідкого азоту широким пінцетом, вміщують у водяну баню, підігріту до температури 38-40 оС, розморожують протягом 8-10с до появи тонкого стержня льоду.

  45. Відтаювання сперми бугая в необлицьованих гранулах. Розморожують у флаконах, куди вносять 1мл 2,9% натрій цитрат і ставлять на водяну баню з температурою 40 оС.

  46. Відтаювання сперми бугая в соломинках. Соломинку виймають з рідкого азоту широким пінцетом, вміщують у водяну баню, підігріту до температури 38-40 оС, розморожують протягом 8-10с до появи тонкого стержня льоду.

  47. Значення розбавлення сперми. Завдяки розбавнику створюються оптимальні умови для виживання сперміїв поза організмом самця, збільшується об*єм еякуляту і зручно ділити на спермо дози, підвищується стійкість сперміїв до різкої зміни температури, гальмується розвиток мікрофлори.

  48. Ступені розбавлення сперми бугая для зберігання у замороженому стані.

  49. Ступені розбавлення сперми бугая, барана, кнура і жеребця для зберігання при температурі «танучого льоду». Бугая – 20-30 разів, жеребця- 2-10 разів, барана-2-4 разів, кнура – 2-5 разів.

  50. Розфасування сперми при різних способах зберігання. Сперму, яка зберігалась при + 2-4 оС розфасовують в поліетиленових ампулах, для цього з пакета виймають стерильну поліетиленову ампулу, надрізають її верх, стискають її двома пальцями і занурюють шийку ампули в мензурку з розрідженою спермою. Розтискають пальці і, коли ампула наповниться спермою, запаюють її отвір, притуляючи шийкою до нагрітої праски через фторопластову плівку. Складають наповнені спермою ампули в пластмасові коробки з покришками і залишають їх при кімнатній температурі на 20-30 хв. При замороженні сперми в рідкому азоті необлицьовані гранули пересипають в охолоджені до температури рідкого азоту чашечку чи в марлеві мішечки, прикріплюють до них бірки з кличкою бугая і датою заморожування й опускають у посудину Дьюара з рідким азотом, яку нещільно закривають кришкою. Облицьовані гранули зсипають в алюмінієві туби, закривають їх поролоновими корками й закріплюють у спеціальному пристрої для еквілібрації і заморожування сперми. Заповнений гранулами пристрій вміщують у холодильник з температурою 2-5оС на 4-6 год, потім занурюють обойму апарата з тубами на 8-10хв у посудину з рідким азотом, після чого опускають повністю у посудину Дьюара.

  51. Вчення про статевий цикл. Сукупність змін, що відбуваються в організмі самки від початку овуляції до настання наступної овуляції називається статевим циклом. Це складний нейрогуморальний ланцюговий рефлекторний процес, що розвивається поступово і спрямований на створення в організмі самки сприятливих умов для її запліднення та розвитку вагітності. Циклічну природу самки вперше відмітив на гризунах Латаст. У 1898р. анг. біолог В.Хіп дав її фізіологічне обґрунтування і запропонував першу класифікацію морфологічних змін, що відбуваються у статевих органах статево зрілої самки. Згодом Маршал деталізував ці зміни, а Асделл переніс їх на с/г тварин. Вони назвали статевий цикл естральним, в якому розрізняють такі стадії: проеструм, еструм, метеструм, діеструм.

  52. Стадії статевого циклу. Збудження, гальмування і врівноваження.

  53. Феномени стадії збудження статевого циклу. Тічка, статеве збудження, статева охота, овуляція

  54. Повноцінні і неповноцінні статеві цикли. Статевий цикл у самки проявляється 4 ознаками – тічкою, загальним збудженням, охотою та овуляцією. Такий цикл є повноцінним. Проте іноді та чи інша ознака стадії збудження протягом статевого циклу не проявляється. У таких випадках говорять про неповноцінний статевий цикл, який буває анестеральним (безтічковий), ареактивний (при відсутності загальної реакції), алабадним (без охоти) чи ановуляторним (без овуляції). При випадінні двох ознак неповноцінний цикл може бути афективно-алібідним, анестерально-ановуляторним та ін.

  55. Характеристика стадії збудження статевого циклу у корови, овець, свиноматок, кобил. Стадія збудження – проявляється послідовними змінами таких ознак: тічки, загального збудження тварин, статевої охоти та овуляції. Тічка характеризується сильною гіперемією та підвищеною секрецією залоз усіх ділянок гені талій самки з виділенням назовні великої к-ті слизу. Загальне збудження проявляється загальним занепокоєнням тварини, лякливістю, іноді злосливістю, зменшенням апетиту, а то й зниженням молочної продуктивності. Під час статевої охоти самка приймає позу для статевого акта, часто здійснює акт сечовипускання з послідуючими ритмічними скороченнями статевих губ, допускає садку і статевий акт. Овуляція у більшості свійських тварин буває спонтанною і настає, як правило, вночі чи вдосвіта.

  56. Ритмічні і аритмічні цикли. Для кожного виду тварин характерна своя ритмічність статевих циклів протягом року. У одних вони повторюються багато разів протягом року. Це поліциклічні тварини (однокопитні, ВРХ, свині). У інших видів тварин (суки, кішки, дикі тварини) протягом року проявляється один-два рідко три статевих цикли. Це моно циклічні тварини.

  57. Синхронні і асинхронні статеві цикли. Феномени статевого циклу проявляються у певній послідовності та синхронності; якщо вони протягом певного часу, наприклад,48 год у корів, проявляються практично одночасно, говорять про синхронний статевий цикл, якщо ж неодночасно, з інтервалом у декілька днів, говорять про асинхронний статевий цикл.

  58. Гормони статевого циклу. Гонадотропні гормони : фолікулостимулюючий (стимулює овогенез, ріст і розвиток вторинних фолікулів до астральної стадії), лютеїнізуючий (стимулює овуляцію і формування жовтого тіла), мотеотропний (ріст і розвиток молочної залози). Гонадальні гормони: фолікулярний(фолікулін)-викликає тічку, прогестерон (готує слизову матку до прикріплення зародка), мотеогормон.

  59. Нейрогуморальна регуляція статевого циклу. Регуляція статевої функції у тварин здійснюється ЦНС шляхом складних нейросекреторних процесів, що перебігають суворо ритмічно у гіпоталамо-гіпофізарній системі з виділенням гонадотропін-рилізінг фактора (гонадотропін-рилізінг гормона, Гн-РГ) у гіпоталамусі, гонадотропних гормонів у гіпофізі та статевих гормонів у гонадах.

  60. Гонадальні гормони статевого циклу та їх значення. Гонадальні гормони: фолікулярний(фолікулін)-викликає тічку, прогестерон (готує слизову матку до прикріплення зародка), мотеогормон.

  61. Гонадотропні гормони статевого циклу та їх значення. Гонадотропні гормони : фолікулостимулюючий (стимулює овогенез, ріст і розвиток вторинних фолікулів до астральної стадії), лютеїнізуючий (стимулює овуляцію і формування жовтого тіла), мотеотропний (ріст і розвиток молочної залози).

  62. Тривалість статевого циклу у різних видів тварин. Корова -18-22 доби, вівця,коза-14-19 діб, свиня-19-21 доба, кобила-20-22 доби, сука-3-5 міс, кішка-3-6 міс, кролиця-8-9 діб.

  63. Методи штучного введення сперми коровам, свиноматкам, кобилам. Основний метод введення сперми при осіменінні ВРХ - цервікальний (сперма вводиться у шийку матки), кобил і свиноматок – матковий.

  64. Методи штучного введення сперми вівцематкам і яркам. Піхвовий -введення сперми у піхву або на шийку матки без застосування вагінального дзеркала.

  65. Фракційний метод штучного введення сперми свиноматкам. Провівши попередню обробку статевих шляхів самки вводять сперму за допомогою УЗК-5, а потім розбавник, але дозу не можна перевищувати 150 мл (розбавника у 2 рази більше ніж сперми).

  66. Нефракційний метод штучного введення сперми свиноматкам. Провівши попередню обробку статевих шляхів самки вводять сперму за допомогою приладу ПОС-5 з розрахунку 1мл на 1 кг живої маси.

  67. Особливості штучного введення сперми яркам. Ярок осіменяють епіцервікальним методом – введення сперми у піхву, на піхвову частину шийки матки, без піхвового дзеркала (так як статеві шляхи ярки не розширені). Після такого введення сперми роблять легкий масаж клітора, що стимулює засмоктуючу функцію матки.

  68. Організація ШО вівцематок у великих стадах. Спочатку виявляють самок в охоті. Для цього рано вранці відбивають від отари в окремий загін 300–350вівцематок і пускають туди4–5пробників. Матки в стані охоти стоять спокійно при наближенні пробників, дозволяють їм робити на себе садку, тоді як інші – втікають. Чабани зразу виловлюють овець у охоті і поміщають їх в окремий загін. Формують отару. Осіменяють овець двічі: перший раз – зразу ж після виявлення у них охоти і в друге – на наступну добу, вранці. З 40-годня кампанії по осіменінню в отари осіменених овець пускають на20–25днів баранів для покриття маток, що не запліднились від штучного осіменіння. При цьому ділять баранів на дві групи і пускають їх до отари по черзі, через день. Осіменіння овець проводять у манежі пункту штучного осіменіння. Враховуючи чутливість нерозрідженої сперми до холодового удару, температура в манежі повинна бути в межах 18–25ºС.Безпосередньо перед осіменінням проводять вагінальну діагностику стану геніталій у відібраних овець.

  69. Вибір оптимального часу ШО корів і телиць. В час охоти. Триває охота 3-36 год, але найчастіше проявляється вранці і ввечері; розпочинається дещо пізніше тічки, закінчується раніше

  70. Вибір оптимального часу штучного введення сперми вівцематкам і яркам. В час охоти. Охота у вівці збігається з тічкою і триває 16-24 год, іноді до 2, рідко 3 дні.

  71. Вибір оптимального часу ШО кобил. В час охоти. Охота триває 2-12 діб.

  72. Вибір оптимального часу ШО свиноматок. В час охоти. Охота триває у середньому 48 год.

  73. Яка складова частина розбавника зберігає електричний заряд сперміїв? Цукри (глюкоза, лактоза, сахароза).

  74. Яку роль відіграє в розбавнику жовток курячого яйця? Підвищує стійкість сперми до охолодження, захищає від холодового шоку.

  75. Яку роль в розбавнику відіграють бактеріостатичні речовини? Знешкоджують молочну кислоту.

  76. Яка складова частина розбавника володіє буферними властивостями, зменшує набухання колоїдів, приймає участь в заключному етапі дихального процесу? Цитрат натрію.

  77. Яка складова частина розбавника запобігає кристалізації плазми сперміїв при глибокому заморожуванні сперми? Гліцерин.

  78. Яка складова частина розбавника містить в собі біля 7% не окисленого лецитину? Жовток курячого яйця.

  79. Порядок приготування глюкозо-жовтково-цитратного середовища для сперми бугая і барана. Розбавник виготовляють за 2-3год до взяття сперми. При розбавленні розрідник має мати температуру, що і сперма (35-40оС). Розріджувач повільно доливають до сперми. Беруть 100мл дистильованої води, додають цукор, цитрат натрій і перемішують. Дезінфікують шкарлупу яйця, розбивають його, відділяють жовток від білка, жовток кладуть на фільтрувальний папір, пробивають жовткову оболонку, переливають до попередніх складників, розмішують і додають бактеріостатичну рідину. Потім розбав ник оцінюють.

  80. Яка повиння бути температура середовища перед розбавленням сперми? 35-40оС

  81. Яка сперма бугая допускається до розбавлення? Рухливість не менше 8 балів і концентрацією не менше 800 млн. сперміїв в 1 мл еякуляту

  82. Яка сперма барана допускається до розбавлення? Розріджують лише густу, з рухливістю не менше 9 балів

  83. Яка повинна бути сперма бугая після відтаювання? Рухливість сперміїв 8 балів, концентрація 800 млн.

  84. Яка сперма кнура допускається до розбавлення? Рухливість не менше 8 балів і концентрації не менше 100 млн сперміїв.

  85. Яка сперма жеребця допускається до розбавлення? Рухливість не менше 6 балів і з концентрацією не менше 150 млн сперміїв в 1 мл сперми.

  86. Коли потрібно оцінювати сперму після розбавлення? Після виготовлення розбавника його оцінюють, але перед тим оцінюють сперму, беруть чисте предметне скельце, капають сперму і розбав ник. Накривають покривним скельцем, не змішують, чекають 2-3хв і оцінюють під мікроскопом. Якщо активність не знизилась, то роблять серію розбавлення 1:1.

  87. Розморожування розмороженої сперми в необлицьованих гранулах . Для розмороження необлицьованих гранул у сухий стерильний флакон вносять 1-2 гранули і занурюють флакон у воду з температурою 38-40оС, витримують його до повного розморожування.

  88. Стадії статевого циклу: збудження, гальмування, врівноваження.

  89. По частоті і повторності статевих циклів корови відносяться до: поліциклічних

  90. Яка тривалість стадії рівноваги у корови? Від 1 до 3 днів.

  91. В якому віці наступає господарська зрілість у свиней? 5-8 місяців

  92. В якому віці наступає статева зрілість телиць? 8-9 місяців

  93. Тривалість статевого циклу вівці (в середньому). 14-19 діб

  94. В яку стадію статевого циклу проявляються ознаки феноменів,

  95. Спостерігається гіперемія статевого апарату, шийка матки відкрита,

  96. Сильна секреція слизу матковими залозами. У самок змінюється склад крові, кількість молока, переважають проліферативні процеси в статевій і других системах організму: Тічка

  97. Що відбувається з жовтим тілом при настанні вагітності? Жовте тіло стає тимчасовою залозою внутрішньої секреції і починає продукувати гормон прогестерон, який перешкоджає дозріванню нових фолікулів, викликає підготовку слизової оболонки матки до нідації зародка та розвитку плаценти, сприяє розвитку вагітності і розростанню залозистої тканини молочної залози.

  98. Під впливом чого розривається дозрілий фолікул? Розрив фолікула відбувається через 24-36 годин після надходження у кров лютропіну.

  99. Як називається статевий цикл при відсутності тічки? Анестеральний

  100. Тривалість тічки у корови: 2-5 діб

  101. Час овуляції у вівці: під кінець першої доби охоти(через 24-32 год від початку охоти).

  102. Яка тривалість охоти у свині? 48 год

  103. Які інструменти використовують при введенні сперми кобили? За допомогою катетера і шприца, також за допомогою скляних ампул.

  104. Яка доза нерозбавленої сперми для одноразового введення вівцематкам? Доза нерозрідженої сперми на одне осіменіння – 0,05 мл ; у дозі сперми повинно міститися не менше 80 млн активних сперміїв.

  105. Яка тривалість стадії рівноваги у кобили? Від 4 до 17 діб.

  106. В якій послідовності протікає стадія збудження? Стадія збудження – проявляється послідовними змінами таких ознак: тічки, загального збудження, статевої охоти, овуляції.

  107. Чим характеризується охота у корів? З*являється потяг до самця – при наближені до нього, приймає позу для статевого акту і допускає сатку.

  108. В яку стадію статевого циклу ознаки феноменів відстуні, відношення самки до самця байдуже, в яєчниках є фолікули і жовті тіла. Стадія зрівноваження.

  109. Як називається статевий цикл при відсутності овуляції? Ановуляторний

  110. Тривалість тічки у вівці. 1-2 доби

  111. Яка тривалість охоти у корови? 3-36 год

  112. Оптимальний час осіменіння свиноматок? В час охоти. Охота триває в середньому 48 год.

  113. Які інструменти використовують при ректо-цервікальному методі введення сперми коровам? Осіменяють за допомогою стерильних одноразових полістиролових чи скляних інструментів (одноразові піпетки, шприц), якщо сперма заморожена у пайєтах, то використовують металевий катетер Кассу, захисний чохол з поліпропілену, фіксаційні кільця.

  114. Які інструменти використовують при введенні сперми свиноматкам фракційним методом? Використовують спеціальний ампельний прилад, термос-прилад або універсальний зонд УЗК-5.

  115. Яка тривалість статевого циклу у корови (в середньому)? 18-22 доби

  116. Чим характеризується тічка у корів? Почервоніння і набухання слизової оболонки присінку і піхвової частини шийки матки. Канал шийки матки буває розкритим і через нього у піхву витікає спочатку склоподібно-прозорий, рідкий, а під кінець тічки більш в*язкий, жовтуватий, мутнувато-білястий слиз, що володіє бактеріостатичними та бактерицидними властивостями.

  117. В яку стадію статевого циклу ознака феноменів послаблюється, на місці розірваного фолікула розвивається жовте тіло, знижується гіперемія статевого апарату? Стадія гальмування.

  118. Коли розсмоктується жовте тіло якщо не наступить вагітність? Якщо запліднення не наступило, то сформоване жовте тіло вже з 10-13-го дня починає поступово втрачати гормональну активність і розсмоктується.

  119. Тривалість тічки у свині: 1-6 (2-3) доби

  120. Як називається статевий цикл при відсутності охоти?Алібідний

  121. Час овуляції у кобил: на 3-тю добу охоти

  122. Час осіменіння овець: в час охоти, збігається з тічкою

  123. Які інструменти використовуються при візо-цервікальному введення сперми коровам? Шприц-катетер, піхвове дзеркало.

  124. Яка доза сперми для однократного введення свиноматкам при нефракційному методі?Доза розрідженої сперми на одне осіменіння – 1мл/кг маси тварини, але не більше 150 мл із вмістом у ній 4млрд активних сперміїв.

  125. Яка тривалість статевого циклу у свині (в середньому)? 19-21 доба

  126. В яку стадію статевого циклу ознаки феноменів відсутні, відношення самки до самця байдуже, в яєчниках фолікули і жовті тіла? Стадія зрівноваження.

  127. Коли здійснюється закладка яйцеклітини?

  128. Яка тривалість стадії гальмування у корів? 1-3 дні

  129. Як називається статевий цикл при відсутності загальної реакції? Ареактивний

  130. Час овуляції у молодих свинок: на 2-гу добу охоти

  131. Яка тривалість охоти у вівці? Збігається з тічкою (1-2 доби)

  132. Оптимальний час осіменіння кобил: в час охоти (охота 4 ступеня)

  133. Які інструменти використовують при мано-цервікальному методі введення сперми коровам (розфасовані в необлицьованих гранулах)? Використовують полімерні інструменти одноразового використання (піпетки-катетери, рукавиці), які випускаються стерильними у спеціальній упаковці.

  134. Яка доза розбавленої сперми однократного введення вівцематки? Доза розрідженої сперми становить 0,1–0,15мл; у дозі сперми повинно міститися не менше 80 млн активних сперміїв.

  135. Яка тривалість статевого циклу у кобили (в середньому)? 20-22 доби

  136. Чим характеризується статеве збудження у корів? Корова стає неспокійною, не лягає, реве, вигинає спину, підіймає хвоста, втікає із стада; її очі блищать, у неї знижується апетит і надій, молоко стає подібним до молозива і володіє послаблюючою дією, дещо знижується жива маса тварини. На пасовищі чи під час прогулянки корова плигає на інших корів, дозволяє іншим тваринам плигати на неї.

  137. Коли жовте тіло зазнає зворотних змін у жеребних кобил? Коли жовте тіло виробляє прогестерон в недостатній кількості

  138. Як називається статевий цикл при відсутності охоти? Алібідний

  139. Яка тривалість статевого циклу у корови? 18-22 доби

  140. Тривалість тічки у кобили: 4-20 діб

  141. Час овуляції у дорослих свиней: на 2-гу добу охоти

  142. Яка тривалість охоти у кобили? 2-12 діб

  143. Оптимальний час осіменіння корів: в час охоти

  144. Які інструменти використовують при введенні сперми свиноматкам нефракційним способом? Осіменіння проводять за допомогою поліетиленового (ПОС-5) або скляного приладу з гумовими трубками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]