Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
патан mikro+putannya.doc
Скачиваний:
251
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.5 Mб
Скачать

26.Фібринозний крупозний коліт при дизентирії

1- На мікропрепараті:фібринозний ексудат на поверхні слизової оболонки,ушкоджена слизова оболонка(-некроз поверхневого епітелію, -дрібні крововиливи) та виражений набряк підслизової основи.Це крупозний коліт при дизентерії.Фібринозна плівка прикріплена нещільно. Діарея при дизентерії пов’язана з порушеннямтравлення,дисбактеріозом,бродінням в кишкінику,пошкодж.ентероцитів_токсинами.

2- МАКРО: в просвіті кишки- напіврідкі або кашоподібні маси з домішкою слизу, інколи з прожилками крові. Кишка місцями розтягнена, в інш. ділянках - спазмована.Слизова -набрякла, повнокровна, вкрита великими пластівцями слизу або більш рівномірно розподіленим і менш в'язким вмістом. Після його видалення інколи видно дрібні крововиливи і зрідка - поверхневі виразки на вершинах складок. Лімф. вузли брижі збільш. в розмірах, червоніють. Всі зміни мають вогнищевий характер. Найбільш виражені морфологічні зміни -у слизовій дистального відрізку товстої кишки, в основному прямої і сигмовидної. Ступінь змін у напрямку до сліпої кишки зменш-ся

3- Стадія фібринозного коліту 5-10 день

4- Макроскопічно на значному протязі слизова оболонка набрякла, потовщена, покрита сіруватою фібринозною плівкою коричнево-зеленого кольору. 

5- Ускладнення. Розрізняють ускладнення, зумовлені виразковими змінами товстої кишки, і позакишкові."Кишкові” ускладнення:— внутрішньокишкові кровотечі;— перфорація (мікроперфорація) виразки з розвитком парапроктиту;— флегмона кишки;— перитоніт;— рубцеві_стенози_товстої_кишки. Позакишкові ускладнення: — бронхопневмонія;— пієліт і пієлонефрит;— пілефлебітичні абсцеси печінки;— вторинний амілоїдоз;— гангрена стінки кишки (при приєднанні анаеробної інфекції);— хронічний артрит в осіб з HLA-B27, інфікованих Shigella flexneri.

6- Діарея при дизентерії пов’язана з порушеннямтравлення,дисбактеріозом,бродінням в кишкінику,пошкодж.ентероцитів_токсинами

7-. Є 4 стадії шигельозного дизентер-го коліту:—катаральний;—фібринозний;—виразковий;—стадія регенерації виразок.

27.Апостематозний міокардит при сепсисі

1- Макро:на склерозованих та і на несклерозованих клапанах виникає поліпозно виразковий міокардит;тромбоемболії,інфаркти та множинні геморагії.

2-3- Мікро:гіпертрофія м*язових волокон, у проміжній тканині зустрічаються гістіолімфоцитарні інфільтрати і вузли,що нагадують ашоф-талалаєвські гранульоми;в судинах міокарду є плазматичне просякання і фібриноїдний некроз стінок ендо та периваскуліти.

Дрібні дисеміновані абсцеси

4- АПОСТЕМАТОЗНИЙ МІОКАРДИТ ПРИ СЕПСИСІ. При сепсисі міокардит зустрічається в двох формах: гнійничковий ( апостематозний ) міокардит , пов'язаний з гематогенной диссеминацией збудника сепсису і характеризується формуванням в міокардіт множинних

5-причина- штучний поза лікарняний аборт, з приєднанням інфекції, викликаної збудником S.Aureus. підтвердженням чого є виявлений на ростині гнійно-некротичний ендометрит, численні гнійники в легенях, нирках, серці, гіперплазія селезінки з вел кількістю нейтрофілів в її синусах.

6- органи статевої системи

7-гематогенний шлях, ПІДТВЕРДЖЕННЯМ ЧОГО Є є виявлений на ростині гнійно-некротичний ендометрит, численні гнійники в легенях, нирках, серці, гіперплазія селезінки з вел кількістю нейтрофілів в її синусах.