Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
патан мікро 3.doc
Скачиваний:
728
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
2.97 Mб
Скачать

8.Стромальна жирова дистрофія серця(41)

Жирова тканина розростається під епікардом з проникненням в міокард і проростає між м'язовими пучками, здавлюючи їх і охоплюючи серце у вигляді Футляра. Це призводить до атрофії м'язових волокон. Крім того, порушується передача збудження по кардіоміоцитах оскільки жирова тканина є добрим ізолятором. Зазвичай ожиріння різко виражене в правій половині серця, що призводить до заміщення міокарда жировою тканиною, у зв'язку з чим може відбутися розрив серця.

9. Гемосидероз селезінки(37).

Гемосидерин- пігмент, що походить з гемоглобіну, містить залізо. Колір пігменту іржаво-коричневий. Гемосидероз печінки селезінки- екстраваскулярний патологічний гемоліз еритроцитів. Вик. якісна р-ція на залізо- р-ція Перлса. при цьому гранули гемосидерину зафарб.у блакитний колір.

10.Внутрішньопечінковий холестаз (38).

Підпечінкова (механічна) жовтяниця. Її ще називають обтураційною жовтяницею. При підпечінковій жовтяниці відбувається обтурація жовчних шляхів, що призводить до накопичування зв'язаного білірубіну проксимальніше перепони в жовчних шляхах і печінці (холестаз). Зв'язаний білірубін проникає в кров, викликаючи жовтяницю. Деяка кількість зв'язаного білірубіну екскретується з сечею. Білірубін не попадає в кишку, при цьому зменшується кількість уробіліногену в калі та сечі. При повній об­струкції жовчних шляхів відсутність білірубіну змінює нормальний колір калу. При підпечінковій (механічній) жовтяниці відбуваються розширення жовчних проток і розрив жовчних капілярів, розвивається холемія, яка викликає не тільки інтенсивне забарвлення шкіри, але і явища загальної інтоксикації, головним чином від впливу на організм жовчних кислот, які циркулюють в крові. У зв’язку з інтоксикацією знижується спроможність крові до коагуляції, появляється безліч крововиливів (геморагічний синдром).

Накопичування білірубіну в клітинах печінки при обтураційній жовтяниці призводить до токсичного пошкодження - дистрофії, і, при важкому ураженні, некрозу. Після цього в ділянках некрозу розвивається фіброз, який може

призвести до біліарного цирозу і хронічної печінкової недостатності. З аутоінтоксикацією пов'язані ураження нирок, розвиток печінково-ниркової недостатності. Морфологічні прояви:1) інтрацелюлярний холестаз; 2) інтраканікулярний білірубіностаз; 3) інтрадуктальний холестаз.

11.Подагричний вузол(тофус) (39)

Це вогнищеве розростання спол. Тканини(склероз),навколо депозитів кристалів солей сечової кислоти.Тофус є морфологічним проявом подагри. Тонуси створ.в дрібних суглобах. Розвиви внаслідок порушення обміну сечової кислоти.навколо кристалічних депозитів розвивається захисна реакція і формується сполучна тканина зі.скупч.вел.клітин.

12 Петрифікація атеросклеротичної бляшки (45)

Відкладання солей кальцію в АСБ-прояв дистрофічного звапніння. Кристали кальцію фарбуються у фіолетовий колір. КРИСТАЛИ холестерину знаходять по периферії бляшки і мають вигляд пустоти.

13 Бура індурація легень (3)

В легенях при тривалому венозному застої розвивається так зване буре ущільнення легень. Це результат хронічної недостатньої роботи лівого шлуночка серця. Гіпоксія, яка спостерігається при венозному застої, підвищений тиск всередині судин призводять до порушення проникності капілярів і венул. Еритроцити, поряд з плазмою, виходять у просвіт альвеол і в міжальвеолярні перегородки, тобто спостерігаються множинні діапедезні крововиливи. В альвеолах і міжальвеолярних перегородках еритроцити розпадаються, і їх уламки захоплюються макрофагами. Ці завантажені гемосидерином клітини - сидеробласти і сидерофаги - надають легеням бурого забарвлення. їх називають «клітинами серцевих вад». Назва зумовлена тим, що застій в легенях найчастіше спостерігається при мітральній ваді. Крім того, в легенях внаслідок гіпоксії в міжальвеолярних перегородках розростається сполучна тканина. Таким чином, при хронічному венозному повнокров'ї легень розвиваються два типи змін:

• застійне повнокров’я- гіпертонія в малому колі кровообігу призводять до гіпоксії і підвищення судинної проникності, діапедезних крововиливів, що зумовлює гемосидероз легень

• розростання сполучної тканини, тобто склероз.

Легені стають великими, бурими, щільними - буре ущільнення (або індурація) легень.