Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
патан мікро 3.doc
Скачиваний:
728
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
2.97 Mб
Скачать

18. Фібринові мікротромби в мікроциркуляторному руслі міокарда (14)

Фібр.мікротромби є морфологічним проявом ДВЗ сидрому і виникають внаслідок гіперкоагуляції крові.Обтурація мікроциркуляторного русла тромбами призводит до гіпоксії - ішемії –некрозу.

19. Геморагічний інфаркт легень (6)

У легенях в більшості випадків утворюється геморагічний інфаркт Причиною його частіше служить тромбоемболія, рідше - тромбоз при васкуліті. Ділянка інфаркту добре відокремлена, має форму конуса, основа якою повернута до плеври. На плеврі в ділянці інфаркту появляються накладена фібрину (реактивний плеврит). У вістрі конуса, повернутою до кореня легені, нерідко виявляється тромб або ембол у гілці легеневої артерії Змертвіла тканина щільна, зерниста, темно-червоного кольору. Геморагічний інфаркт легень в основному виникає на тлі венозного застою, причому розвиток його значною мірою залежить від особливостей ангіоархітектоніки легень, наявності анастомозів між системами легеневої і бронхіальних артерій. В умовах застійного повнокров'я і закриття просвіту і гілки легеневої артерії в ділянку змертвіння тканини легені з бронхіальної артерії надходить кров, яка розриває капіляри і виливається у просвіт альвеол. Навколо інфаркту нерідко розвивається запалення легеневої тканини (периінфарктна пневмонія). Масивний геморагічний інфаркт легені може бути причиною надпечінкової жовтяниці. Білий інфаркт в легенях - виняткова рідкість. Виникає він при склерозі і облітерації просвіту бронхіальних артерій.

20.Ішемічний інфаркт нирки (7)

Унирках інфаркт, як правило, білий з геморагічним вінчиком, конусоподібна ділянка некрозу охоплює, або кіркову речовину, або всю товщину паренхіми. При закритті основного артеріального стовбура розвивається тотальний або субтотальний інфаркт нирки. Своєрідним різновидом інфарктів є симетричні некрози кіркової речовини нирок, які призводять до розвитку гострої ниркової недостатності. Розвиток ішемічних інфарктів нирок пов'язаний в основному з тромбоемболію, рідше з тромбозом гілок ниркової артерії при ревматизм; бактеріальному ендокардиті, гіпертонічній хворобі, ішемічній хворобі серця. Рідко при тромбозі ниркових вен виникає венозний інфаркт нирок