Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Крок 1 Стоматологiя 2008 гельмінти

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
158.18 Кб
Скачать

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

21

A.M.temporalis

B.M.masseter

C.M.pterygoideus medialis

D.M.pterygoideus lateralis

E.M.mylohyoideus

188. У хворого при обстеженнi було виявлено змiну секреторної функцiї привушної слинної залози, що пов’язане з порушенням її вегетативної iннервацiї. Який з вузлiв вегетативної нервової системи вiддає пiслявузловi парасимпатичнi волокна для неї?

A.Ganglion oticum

B.Ganglion ciliare

C.Ganglion pterygopalatinum

D.Ganglion submandibulare

E.Ganglion sublinguale

189. Пiд час огляду зуба у його коронцi виявлена велика порожнина, дном якої є вузький шар розм’якшеного дентину, що вiддiляє цю порожнину вiд пульпи. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Глибокий карiєс

B.Середнiй карiєс

C.Поверхневий карiєс

D.Пульпiт

E.Перiодонтит

190. Стоматолог, оглядаючи хворого, звернув увагу на надмiрне слиновидiлення. Лiкар застосував препарат, що спричиняє сухiсть в ротовiй порожнинi. Вкажiть цей препарат:

A.Атропiну сульфат

B.Фентоламiн

C.Пiлокарпiну гiдрохлорид

D.Прозерин

E.Галантамiн

191. При мiкроскопiчному дослiдженнi iнфiльтрату, котрий був видалений iз пiднижньощелепної дiлянки шкiри хворого 30-ти рокiв, виявлено: осередки гнiйного розплавлення, якi оточенi дозрiваючими грануляцiями та зрiлою сполучною тканиною, в гної - друзи, якi складаються з численних коротких паличкоподiбних елементiв, прикрiплених одним кiнцем до гомогенного центру. Визначте, яке захворювання в хворого?

A.Актиномiкоз

B.Туберкульоз

C.Сифiлiс

D.Кандидоз

E.-

192. При мiкроскопiчному дослiдженнi операцiйного матерiалу (частина губи з виразкою), бiля країв i пiд дном виразкового дефекту в сполучнiй тканинi слизової оболонки, виявлено епiтелiальнi комплекси з атипового багатошарового епiтелiю, з фiгурами патологiчного мiтозу. В центрi комплексiв накопичення яскраво-рожевих концентричних утворiв. Яка патологiя розвинулася?

A.Плоскоклiтинний рак з ороговiнням

B.Плоскоклiтинний рак без ороговiння

C.Перехiдноклiтинний рак

D.Базальноклiтинний рак

E.Папiлома

193. Хвора на рак нижньої щелепи 52-х рокiв пройшла курс променевої терапiї. Розмiр пухлини зменшився. Який з наведених механiзмiв ушкодження клiтини найбiльш обумовлює ефективнiсть променевої терапiї?

A.Утворення вiльних радикалiв

B.Гiпертермiя

C.Лiзис NK-клiтинами

D.Тромбоз судин

E.Мутагенез

194. Лiкарю необхiдно знеболити переднiй вiддiл слизової оболонки твердого пiднебiння. Блокаду яких нервiв йому потрiбно зробити?

A.Носо-пiднебiннi нерви

B.Нижнi комiрковi нерви

C.Виличнi нерви

D.Глотковi нерви

E.Пiдочноямковi нерви

195. Пiд час рентгенологiчного дослiдження у хворого виявлена кiста у дiлянцi премоляра, у порожнинi якої мiститься зуб. Мiкроскопiчно: стiнка кiсти представлена сполучною тканиною i вистелена багатошаровим плоским епiтелiєм. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Фолiкулярна кiста

B.Радикулярна кiста

C.Примордiальна кiста

D.Еозинофiльна гранульома

E.Епулiс

196. При обстеженнi хворого встановлено, що причиною гiпоплазiї зубiв є гiповiтамiноз А та D. Цi вiтамiни призначили перорально, проте лiкувального ефекту не досягли. Яка можлива причина порушення засвоєння вiтамi-

Крок 1 Стоматологiя (україномовний варiант) 2008 рiк

22

нiв?

A.Нестача жовчних кислот

B.Гiпохлоргiдрiя

C.Гiперхлоргiдрiя

D.Ахiлiя

E.Ахлоргiдрiя

197. Пiд час розтину жiнки 35-ти рокiв поряд iз збiльшенням багатьох лiмфатичних вузлiв була виявлена збiльшена селезiнка вагою 600,0; на розрiзi неоднорiдна, темно-червоного кольору, щiльна, з дiлянками некрозу сiруватожовтуватого кольору, в дiаметрi до 1 см (порфiрова селезiнка). Про яке захворювання можна думати?

A.Лiмфогранулематоз

B.Хронiчний лiмфоїдний лейкоз

C.Хронiчний мiєлоїдний лейкоз

D.Метастази раку

E.Лiмфосаркома

198. У дитини 9-ти рокiв пiсля тривалого прийому антибiотикiв з приводу бронхопневмонiї з’явилися бiль та печiння в дiлянцi слизової оболонки губ та язика. Об’єктивно: на слизовiй оболонцi губ, язика сирнистi нальоти та сiрi бляшки, якi легко знiмаються шпателем, залишаючи на своєму мiсцi осередки гiперемiї. При мiкроскопiчному дослiдженi нальоту виявлено мiцелiй. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Кандидозний хейлiт

B.Ексфолiативний хейлiт

C.Лейкоплакiя

D.Контактний алергiчний хейлiт

E.Хейлiт Манганоттi

199. У пацiєнта герпетичний стоматит на фонi iмунодепресiї. Який препарат, що застосовують внутрiшньовенно, всередину i мiсцево, забезпечить противiрусну та iмуностимулюючу дiю?

A.Ацикловiр

B.Ремантадин

C.Левамiзол

D.Метисазон

E.Амоксицилiн

200. При оглядi порожнини рота чоловiка 60-ти рокiв виявленi наступнi змiни: 26 i 27 зуби вкритi металiчними коронками, якi глибоко заходять пiд ясна. Мiж ними пародонтальна кишеня глибиною 0,7 см з незначною кiлькiстю гною. Ясеннi сосочки цих зубiв гiперемованi, набряклi, з цiанотичним вiдтiнком, при дотику зондом кровоточать. На рентгенограмi - резорбцiя мiжзубних перегородок на 1/2 довжини кореня. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

A.Локальний пародонтит

B.Гiпертрофiчний гiнгiвiт

C.Хронiчний катаральний гiнгiвiт

D.Генералiзований пародонтит

E.-