Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВИЙ ПРОЕКТ 2014 р..doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
601.09 Кб
Скачать

Для розкриття теми дослідження у Розділі 3 необхідно звернути увагу на наступні моменти:

П. 3.1. Аналіз наявності, динаміки ...

Ряди динаміки – надзвичайно важливий метод аналізу, завдяки якому можна охарактеризувати зміну явищ у часі, виявити особливості, основні тенденції, закономірності їх розвитку, спрогнозувати їх на майбутнє та виразити у цифровій і графічній формах. У процесі аналізу наявності та динаміки фактичні данні порівнюють з плановими або за попередні періоди, розраховують процент виконання плану, абсолютне відхилення від плану, темпи росту і приросту за проміжок часу, що аналізується, абсолютне значення однопроцентного приросту.

Приклад таблиці узагальнення даних аналізу динаміки явища:

Аналіз динаміки …… за 2011-2013 роки

з/п

Показники

Обсяги …. у відповідному періоді, тис. грн.

Абсолютний приріст, тис. грн.

Темпи приросту, %

2011 р.

2012 р.

2013 р.

2012/

2011

2013/

2012

2012/

2011

2013/

2012

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

…..

Всього

П. 3.2. Аналіз структури (руху) ...

Важливим етапом аналізу є аналіз структури та її зміни. В процесі його здійснення оцінюють структуру явища чи процесу, визначають відхилення часток складових від аналогічних даних минулих років і плану, розраховують вплив таких відхилень на зміну підсумкового показника. Аналіз структури досліджуваного явища чи процесу тісно пов'язаний з аналізом динаміки. У процесі аналізу виділяють складові явища чи процесу, що становлять найбільшу частку в сумарних даних, й складові, за якими відбулись найбільші зміни. Такий аналіз дає змогу визначити напрями подальших досліджень, звернути увагу на ті явища чи процеси, частка яких змінилася найсуттєвіше.

Приклад таблиці узагальнення даних аналізу структури явища:

Структура ….. за 2011-2013 роки

з/п

Показник

2011 рік

2012 рік

2013 рік

Відхилення у пунктах структури, %

Сума,

тис. грн.

Питома

вага, %

Сума,

тис. грн.

Питома

вага, %

Сума, тис. грн.

Питома

вага, %

2012/

2011

2013/

2012

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

2

Всього

100

100

100

-

-

П. 3.3. Аналіз ефективності використання ...

Сучасні умови господарювання та рівень конкуренції потребує від підприємств підвищення ефективності їх діяльності, яка визначає здатність підприємств до фінансового виживання. Ефективність діяльності підприємства значною мірою характеризується показником ефективності використання явища, тобто максимальної його віддачі, яка виражається збільшенням суми прибутку на 1 гривню явища. Цього можна досягти за умови раціонального використання всіх видів ресурсів, недопущення їх перевитрат, втрат на всіх стадіях кругообороту.

Приклад таблиці узагальнення даних аналізу ефективності використання явища:

Аналіз ефективності використання ….. за 2011-2013 рр.

з/п

Показники, що характеризують ефективність

2011р.

2012р.

2013р.

Абсолютне відхилення

2012/

2011

2013/

2012

2013/

2011

1

2

3

4

5

6

7

1

П. 3.4. Факторний аналіз ...

Усі явища і процеси господарської діяльності підприємств знаходяться у взаємозв’язку, взаємозалежності та взаємообумовленості. Деякі з них безпосередньо пов’язані між собою, а інші – опосередковано. Кожний результативний показник залежить від численних і різноманітних факторів. Звідси, важливим методологічним питанням економічного аналізу є вивчення й вимірювання впливу факторів на величину досліджуваних економічних показників.

Систематизації факторів досягають за допомогою побудови структурно-логічних моделей, в яких фактори розміщують у певному порядку з урахуванням їхнього взаємозв'язку і співпідпорядкованості.

При розрахунку впливу факторів необхідно враховувати основні етапи проведення факторного аналізу:

 1. Постановка мети аналізу, вибір факторів, які здійснюють вплив на досліджувані результативні показники.

2. Класифікація і систематизація факторів із метою забезпечення можливостей системного підходу.

3. Визначення форми залежності між факторами й результативним показником.

4. Моделювання взаємозв’язків між результативним та факторними показниками, побудова економічно обґрунтованої (з позиції факторного аналізу) факторної моделі.

5. Розрахунок впливу факторів та оцінка ролі кожного з них у зміні величини результативного показника. Проводиться вибір прийому факторного аналізу і підготовка умов для його виконання, реалізація розрахункових процедур.

6. Формулювання висновків за результатами проведених досліджень, підготовка відповідних управлінських рішень.

Приклад таблиці узагальнення даних аналізу впливу факторів:

Аналіз впливу факторів на …. за 2011-2013 рр.

Фактор

Методика розрахунку

Розмір впливу

2012/

2011

2013/

2012

2013/

2011

1

2

3

4

5

Зміна ……

……

в тому числі за рахунок:

 

а) ……

б) …..

!!! Результати узагальнення дослідження даних повинні наводитись в таблицях, діаграмах, графіках тощо. До всіх представлених у курсовому проекті таблиць і рисунків мають бути подані висновки.

Проектна частина висвітлюється у четвертому розділі курсового проекту, в якому потрібно запропонувати заходи, прийоми, методи, підходи, механізми вирішення проблем, виявлені під час теоретичного і практичного аналізу об’єкта та предмета дослідження. Це має бути не лише перелік необхідних дій, а й конкретні, логічно досліджені та обґрунтовані механізми, інструменти, розрахунки, пропозиції.

При написанні цього розділу студент має виявити свої здібності, здобуті знання та вміння застосувати їх на практиці. Пропозиції складаються з узагальнених внутрішньогосподарських резервів. Крім того, зазначаються переваги, пов’язані з реалізацією пропозицій, розроблених студентом.

Обов’язково мають міститись чітко сформульовані та обґрунтовані реальні пропозиції, спрямовані на вдосконалення аналітичної роботи на досліджуваному підприємстві, які студент повинен винести на захист курсового проекту, як результат проведених досліджень. Студент повинен обґрунтувати власні пропозиції, переконливо аргументуючи їх практичними даними.