Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Випускна роб..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
583.68 Кб
Скачать

1.3. Добір літератури та її обробка

Вивчення літератури по темі випускної роботи проводиться під час вибору і затвердження теми, складання плану, при виконанні окремих розділів роботи, проходженні практики.

Методика вивчення літератури, як основа наукових досліджень у випускній роботі, залежить від характеру та індивідуальних особливостей студента-виконавця, загальноосвітнього рівня і спеціальної підготовки, здібностей, практичних навиків тощо.

Літературу необхідно починати вивчати із загальної, простої (учбова література, нормативні та законодавчі акти), і поступово переходити до спеціальної, більш складної (монографії, наукові статті, теоретичні розробки, збірники наукових праць). Важливим є також вивчення літератури зарубіжних вчених.

Вивчення літератури не зводиться до механічного засвоєння інформації, а являє активний процес творчого підходу до досліджуваних питань, направлених на вирішення завдань випускної роботи.

В роботі дозволяється використовувати всі джерела - як опубліковані, так і неопубліковані, дотримуючись при цьому інструкції про охорону державних таємниць в пресі, літературу з питань діалектики, політекономії, економічну і технічну літературу. В роботі обов’язково треба використати інструктивні дані, так як облік організується у відповідності з діючими нормативними актами, в яких регламентований обліковий процес.

В основу дослідження треба покласти ті знання і вміння, які одержані в процесі навчання, а також Зібрані на підприємстві практичні матеріали. Показником якості виконаної роботи є достатня кількість використаних джерел і посилання на них по тексту.

Якість роботи залежить від кількості використаних джерел, тому рекомендується у випускній роботі привести як мінімум 20 найменувань різноманітних джерел. При доборі літератури треба користуватись послугами бібліографічних відділів бібліотек.

Вміння користуватись бібліографічним відділом є показником кругозору і культури спеціаліста, тому треба приділити багато уваги цьому питанню. На кожне джерело, відібране для дослідження по темі, студент повинен відкрити бібліографічну картку/можна й аркуш паперу/, в якій вказуються паспортні дані книги - автор, назва, місце видання, видавництво, рік видання, кількість сторінок і деякі інші. Потім робиться анотація книги і виписки цитат з неї/з вказівкою сторінок/. Такі виписки треба розсортувати по такому принципу, щоб визначений набір виписок відносився до того чи іншого питання теми.

До картки студента повинні бути відібрані літературні джерела по курсовій роботі, які видані приблизно за останні 5-10 років. Якщо робота виконується на історичну тему, то період збільшується до 50-70 років. В списку використаної літератури наводиться лише та література, на яку зроблені посилання по тексту, це означає, що відібрана література оцінюється з точки зору можливості її активного використання.

У роботі необхідно використовувати тільки ті інструктивні матеріали, які діють в даний час. Для порівняння можна навести і нормативні акти, які діяли раніше, зробити відповідні висновки. Добір практичних матеріалів передбачає підтвердження або спростування теоретичних посилок, ілюстрацію окремих положень, дослідження динаміки окремих положень, явищ, процесів. Практичний матеріал слід збирати після того, як будуть вирішені теоретичні питання.

Характер, структура і обсяг практичного матеріалу залежить від досліджуваної теми і рівня дослідження /теоретичне або емпіричне/. В роботах з бухгалтерського обліку повинні бути представлені і статистичні матеріали.