Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_z_topografiyi.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

1.2. Вимоги до зань і умінь студентів

У процесі вивчення дисципліни “Топографія з основами картогра-фії” студенти повинні оволодіти основами знань про:

  • методи визначення фігури і розмірів Землі, форм і розмірів елементів рельєфу поверхні;

  • методи зображення земної поверхні на планах і картах;

  • точні виміри на місцевості у зв’язку з різними видами будівництва, виконання наукових досліджень та спостережень за розвитком природних і антропогенних процесів;

  • основи нівелювання, мензульної, теодолітної зйомки;

  • будову геодезичних приладів та методів роботи з ними;

  • основи складання, відтворення та використання географічних, геологічних, екологічних і інших карт та планів різного масштабу, в тому числі - побудови карт за даними ЕОМ;

  • типів карт і систем умовних позначень на них.

На завершення оволодіння даною дисципліною студенти другого

курсу повинні також вміти:

  • читати карти при аналізі природно-екологічних умов території;

  • наносити екологічну інформацію на карти і плани при проведенні екологічної експертизи і паспортизації об’єктів;

  • виконувати геодезичний контроль за змінами форм рельєфу та іншими змінами стану природних об’єктів під впливом антропогенних факторів.

  • виконувати основні види завдань, що розв’язуються за допомогою топографічної карти,

  • користуватися основними геодезичними приладами, оволодіти навиками топографо-геодезичних зйомок місцевості.

ТОПОГРАФІЯ З ОСНОВАМИ КАРТОГРАФІЇ читається для студентів ЛДТУ (спеціальність 6.070800 «Екологія та охорона навколишнього середовища» ) на другому курсі у 4 семестрі (денна форма навчання та заочна форма навчання). Курс входить до циклу нормативних професійно орієнтованих дисциплін.

Обсяг даної дисципліни складає:

1. Денна форма навчання: лекції - 34 год, практичні заняття – 34 год, самостійна робота студентів – 40 год.

2. Заочна форма навчання: лекцій – 10 год, практичні заняття – 6 год, самостійна робота студентів – 92 год.

У МЕТОДИЧНИХ ВКАЗІВКАХ даються деякі узагальнені положення щодо проведення навчально-польової топографічної практики, запитання та завдання, рекомендації щодо оформлення звіту.

2. Мета і завдання навчально-польової практики

Навчально-польова практика з дисципліни «Топографія з основами картографії» є складовою частиною нормативно-методичного забезпечення навчального процесу за напрямком 0708 “Екологія” і передбачена для підготовки бакалаврів за спеціальністю 6.070801 “Екологія та охорона навколишнього середовища”. Зміст програми передбачає опрацювання теоретичного матеріалу, практичні заняття та виконання ряду топографічних знімань на місцевості.

    1. Розподіл робочого часу

На проходження навчально-польової практики з «Топографії з основами картографії” згідно з навчальним планом виділяється 30 годин. Практика проходить упродовж 5 днів по 6 годин (щоденно):

1 день: підготовчий етап – формування бригад, визначення мети і постановка завдань практики, ознайомлення студентів із правилами техніки безпеки при проходженні практики; вивчення будови, принципу дії та правил роботи з навчальним обладнанням – компасом (туристичним), бусоллю, рулеткою, крокоміром, нівеліром та теодолітом та передпольовий етап (ознайомлення з районом наступних польових досліджень, опрацювання літературних джерел, карт атласу, ознайомлення з методикою планово-висотних знімань ділянки місцевості методом полігонів);

2-3 день: польовий етап ( планово-висотне знімання ділянки місцевості в околицях м.Луцька та складання плану-карти полігону зйоомки);

4 день: камеральний етап (проведення картографічних, картометричних, графічних досліджень території; камеральна обробка та оформлення картографічних матеріалів результатів досліджень, оформлення звіту по практиці).

5 день: проведення звіту по навчально-польовій практиці (зарахування звіту по практиці здійснюється шляхом перевірки поданих картографічних матеріалів та відповідей студентів на контрольні запитання, викладених в п. 4 даної робочої програми).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]