Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_z_topografiyi.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

4.1.2. Випробування приладів для вимірювання довжини ліній

Перед початком і в період польових робіт усі прилади для ви­мірювання довжини ліній обов'язково повинні проходити метро­логічні випробування. Зміст та порядок виконання випробуваль­них робіт для сталевих стрічок і рулеток такий. Перевірку зовнішнього вигляду і технічного стану виконують способом візу­ального огляду та випробування. Візуальним оглядом установлю­ють наявність дефектів, які погіршують зовнішній вигляд і утруд­нюють користування пристроями для відліку, якість нанесення ри­сок і підписів, прямолінійність. При проведенні випробування пе­ревіряють якість збирання і взаємодії окремих частин. Мірні при­лади періодично компарують, тобто звіряють з наперед відомою мірою-еталоном і визначають їх дійсну довжину. Якщо прилад для безпосереднього вимірювання відстаней має однакову мінімальну довжину з еталоном, то порівняння виконують на рівному майданчику.

. Послідовність компарування при зніманні на ділянці з сухим і міцним грунтом способом безпосереднього вимірю­вання різниці їх ладів для безпосереднього вимірювання довжини ліній така. Стрічку-еталон розмотують, вирівнюють і злегка натягують. Біля кінців стрічки забивають кілки так, щоб на них проектувалися кінцеві штрихи стрічки. Один кінець стрічки закріплюють, а за другий чіп­ляють динамометр і натягують її з силою 98,07 Н (10 кг*с). На кіл­ках олівцем помічають положення штрихів, що означають початок та кінець стрічки. Контрольну стрічку забирають. На її місце укла­дають робочу стрічку, яку натягують з силою 98,07 Н. Штрих по­чатку стрічки суміщають з штрихом на задньому кілку, а на перед­ньому кілку відмічають положення кінця стрічки. Якщо відстань між штрихами не перевищує 2 мм, то робоча стрічка буде правиль­ною. Якщо ж ця відстань більша, то обчислюють поправку на ком­парування, м.

Компарування стрічок і рулеток в польових умовах виконують на базисах довжиною приблизно 120 м, які дають значення Ок у 3-5 разів точніше, ніж прилад, що перевіряється.

За умов місцевості, де відстані, що вимірюються, коротші за до­вжину мірного приладу, визначають поправки для кожної метрової поділки за допомогою контрольної лінійки з ціною поділки 0,2 мм. Зміст і порядок виконання перевірних робіт для оптичних відда­лемірів такий. Спочатку здійснюють зовнішній огляд і перевірку працездатності рухомих частин. При зовнішньому огляді виявляють механічні пошкодження, дефекти зображення шкал і наявність побічних зображень. Перевірка рухомих частин виконується ви­пробуванням. Всі рухомі частини повинні зрушуватися плавно, без помітних стрибків. Перевіряють діапазон роботи установочних і відлікових пристроїв, надійність закріплення насадок на зорову трубу, комплектність приладів тощо. Способом багаторазових ви­мірювань інтервалів еталонного базису різної довжини визначають коефіцієнт віддалеміра і сталу.

Перевірку світло- і радіовіддалемірів починають з візуального огляду. При візуальному огляді встановлюють комплектність і на­явність механічних пошкоджень корпуса передавача, ан­тени, відбивача, кабелів і блока живлення. Перевіряють маркуван­ня і якість антикорозійного покриття. Функціонування приладу і його вузлів перевіряють випробуванням, в результаті якого вста­новлюють працездатність усіх основних вузлів. При випробуванні перевіряють придатність для роботи джерела живлення, плавність руху рухомих деталей, надійність обертання прийомо-передавача навколо вертикальної осі і нахилу у вертикальній площині. Визна­чають якість роботи затискних пристроїв, відповідність роботи па­спортним умовам. Вимірюють вихідну напругу, оцінюють на­явність сигналу вздовж лінії, що вимірюється, та працездатність індикаторів. Контролюють масштабну частоту, визначають похиб­ки фазового циклу і постійні поправки приладу, а також перевіря­ють середню квадратичну похибку вимірювань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]