Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lyasa_O_Aготова_.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
4.12 Mб
Скачать

78

ВСТУП

Актуальність теми дипломної роботи. Web-сайт – своєрідний інтерфейс між підприємством та його оточенням, постачальниками, клієнтами. Одним з головних завдань підприємницької діяльності, в тому числі і в мережі Internet, являється створення сайту.

На сьогоднішній день, великі та молі компанії використовують Internet для обміну інформацією та оптимізації роботи з клієнтами. Найпоширенішою формою присутності у мережі є створення сайту.

Структурована інформація сайту дає змогу партнерам і клієнтам отримати повне уявлення про підприємство і його діяльність.

Споживач одержує з реклами сайту багато корисної інформації і, як правило, при зустрічі з представником фірми тільки замовляє ту чи іншу послугу не задаючи лишніх питань, оскільки відповідь на всі можливі питання викладенні на сайті фірми.

Такий спосіб передачі повідомлень потенційним клієнтам ефективніший за звичайні засоби комунікації: пошту, телефон, факс. За допомогою таких обов'язкових елементів, як інтерфейс або навігація, клієнт може самостійно вибрати необхідну для вивчення інформацію. Сайт є доповненням до рекламної кампанії, забезпечуючи можливість зворотного зв'язку й інтерактивної роботи з даними підприємства.

Сайт зазвичай має систему управління контентом (Content Management System (CMS)). Головною функціональністю сайту можна вважати управління контентом, а також функціонування інтерактивних модулів, які допомагають взаємодіяти і обмінюватися інформацією з відвідувачами сайту. Важливою особливістю є також наявність контролю й аналізу за відвідуваністю, управлінням рекламою, а також наявність системи замовлень або магазина.

Основні функціональні можливості, якими можна управляти за допомогою вбудованого інтерфейсу сайту, – управління структурою, редагування змісту, інтерактивні сторінки, електронний магазин, статистика відвідування, управління рекламою, оптимізація під пошукові машини, управління дизайном.

Якщо інтерфейс сайту підприємства забезпечує роботу з банерною рекламою, то він дає змогу власникові сайту розміщувати рекламу партнерів і стати учасником безкоштовних систем обміну рекламною інформацією.

Промисловий підхід до створення Web-представництва стає однією з найважливіших тенденцій розвитку проектування сайтів і віртуальних організацій.

Web-сайт «Vikart-BAU» повністю спрямований на користувача. На даному сайті можна отримати всю інформацію про фірму та її послуги.

Мета дипломної роботи полягає у розробці Web -сайту для фірми «Vikart-BAU».

Об’єктом дослідження дипломної роботи є процес і засоби розробки веб-сайту для фірми «Vikart-BAU».

Предметом дослідження дипломної роботи є особливості і методи створення веб-сайту для фірми «Vikart-BAU».

  1. Загальна частина

    1. Огляд і аналіз предметної області проблеми (задачі) проектування

В цілому, не існує будь-якої стандартної чітко обумовленою класифікації сайтів. Поділяти сайти на типи почали самі розробники, а також досвідчені відвідувачі сайтів. Останнім часом, проте, навіть такий розподіл на типи втрачає свою актуальність, оскільки дуже важко окреслити межі будь-якого конкретного сайту: ресурс може бути одночасно інформаційним, інтернет-магазином і малої соціальною мережею або одночасно поєднувати в собі кілька інших типів.

Спробуємо все ж виділити основні різновиди сайтів і опишемо кожну з них більш докладно:

  • представницькі сайти – сайти, що містять основну або детальну інформацію про компанію чи людину;

  • інформаційні сайти – ресурси, на котрих розміщується тематична інформація чи відомості про новини;

  • тимчасові сайти – сайти, котрі створюються на короткий проміжок часу;

  • каталоги та інтернет-магазини – каталоги продукції компанії, в окремих випадках, з можливістю придбання її через інтернет;

  • форуми та соціальні мережи – площадки для спілкування і обміну інформацією між людьми, які пов’язані спільними інтересами.

Для підприємств більш підходять представницькі сайти, інформаційні сайти, тимчасові сайти та сайти інтернет-вітрини.

Створення сайту для фірми «Vikart-BAU» є важливим елементом комерційної діяльності. Комерційні Web-сайти виконують функції:

o реклами інформаційних послуг/товарів;

o прийняття та опрацювання замовлень;

o оплати інформаційних послуг/товарів;

o купівлі/продажу інформаційних послуг/товарів;

o доставки інформаційних послуг/товарів тощо.

1.2. Порівняльна характеристика програмних продуктів здійснення об’єкта проектування.

Для розробки Web-сайтів можуть використовуватися наступні програмні продукти.

Dreamweaver – WYSIWYG HTML- редактор компанії Adobe. Даний продукт відноситься до категорії WYSIWYG-редакторів, має дуже багато переваг: зручний інтерфейс, настроювання функцій, підтримка великих проектів і ShockWave-технологій, можливість закачування файлів через FTP, підтримка SSI і багато чого іншого. Для роботи в цій програмі не потрібно досконально знати HTML (у цьому і полягає перевага технології WYSIWYG - що бачу, те й одержую).

Рисунок 1.1 – Dreamweaver 8

Notepad++ (рис. 1.2.) – це безкоштовний редактор текстових файлів (заміна стандартного Блокноту) з підтримкою синтаксису великої кількості мов програмування, орієнтований для роботи в операційній системі MS Windows.

Notepad++ орієнтований в першу чергу на розробників і програмістів. Дозволяє одночасно обробляти велику кількість файлів (скільки дозволяють ресурси комп'ютера), відкриваючи їх у вкладках. При цьому, в усіх відкритих документах можна здійснювати пошук, заміну і інші стандартні операції.

Рисунок 1.2 – Notepad++

phpDesigner (рис. 1.3) – багатофункціональна і дуже зручна програма для створення, редагування, налагодження, аналізу і публікації веб-сторінок і додатків на мові PHP. Програма однаково підходить як для початківців програмістів, так і для професійних розробників. Крім PHP, програма підтримує HTML, MySQL, XML, CSS, javascript, VBScript, JAVA, C, Python і Ruby.

Рисунок 1.3 – phpDesigner

Denwer (рис.1.4). Джентльменський набір Web-розробника – найвідоміший проект Лабораторії dk, набір дистрибутивів (Apache, PHP, MySQL, Perl і т.д.) і програмна оболонка, використовувані Web-розробниками (програмістами та дизайнерами) для налагодження сайтів на «домашній» (локальній) Windows-машині без необхідності виходу в Інтернет.

Базовий пакет Денвера включає:

  • Apache, SSI, mod_rewrite, mod_php;

  • PHP4 з підтримкою GD і MySQL;

  • MySQL4 з підтримкою транзакцій (mysqld-max);

  • cистема управління віртуальними хостами, заснована на шаблонах;

  • cистема керування запуском і завершенням;

  • phpMyAdmin – система керування MySQL через Web-інтерфейс;

  • ядро Perl без стандартних бібліотек (вони поставляються окремо);

  • емулятор sendmail (відлагоджувальна «заглушка», складається приходять листи в / tmp); підтримується робота разом з PHP і Perl;

  • інсталятор (щось на зразок InstallShield)/

Рисунок 1.4 - Denwer

Microsoft Word (рис.1.5) – текстовий процесор, що випускається фірмою Майкрософт, входить до складу офісного пакету «Microsoft Office». Перша версія, «Multi Tool Word», була написана для Xenix і перенесена під DOS у 1983 році. Пізніше створено версії для Apple Macintosh (1984), Microsoft Windows (1989), SCO UNIX, OS/2.

Хоча розширення «.doc» використовується в багатьох різних версіях Word, насправді мова йде про чотири різних формати файлів:

  • Word for DOS;

  • Word for Windows 1 та 2; Word for Mac 4 та 5;

  • Word 6 та Word 95; Word 6 for Mac;

  • Word 97, 2000, 2002, 2003 та 2007; Word 98, 2001, X та 2004 for Mac.

Нове розширення «.docx» означає Office Open XML і використовується Word 2007 for Windows та Word 2008 for Mac. Word нездатний читати та писати документи Open Document без конвертора.

Microsoft не гарантує коректне відображення документів на різних робочих станціях, навіть якщо вони використовують однакові версії Microsoft Word. Це означає, що документ у відправника може виглядати не зовсім так, як в отримувача кореспонденції з документом.

Рисунок 1.5 – Microsoft Word

UML Visual Paradigm – це потужний, між платформний, легкий у використанні засіб візуального моделювання UML діаграм. VP-UML забезпечує розробників зручною платформою для побудови якісних програмних рішень у швидший, кращий та дешевший спосіб. VP-UML дозволяє взаємодіяти з іншими CASE засобами та інтегрованими середовищами розробки, необхідними для процесів моделювання, кодування та розгортання програмного забезпечення.

VP-UML призначений для широкого кола користувачів, включаючи розробників програмного забезпечення, системних аналітиків, бізнес-аналітиків, проектувальників системної архітектури та усіх, хто зацікавлений у надійній розробці програмних рішень, заснованих на об’єктно-орієнтованому підході.

CMS, які найбільш популярно використовуються для розробки сайту:

  • Drupal – передовим інструментом для побудови усесторонніх веб-порталів. Це одночасно і модульний веб-фреймворк і система управління контентом (CMS). Через це Drupal слугує потужним інтерактивним інструментом розробки для будь-кого, починаючи від розробників-початківців до розробницьких веб-компаній з повним первісним пакетом.

Drupal підтримують тисячі розробників і організацій зі всього світу. Він використовується практично у всіх формах онлайн розробок: від простих блогів до потужних комерційних, організаційних і управлінських об’єктів.

В Harvard, Rackspace, Yahoo, AT&T і навіть в Білому домі використовують Drupal. Інноваційна модульна аріхтектура ядра Drupal забезпечує його гнучкість, яка загальнодоступна далеко не у всіх інших веб-фреймворках чи CMS.

  • CMS Joomla – популярна система управління контентом сайту, написана на мовах PHP і JavaScript, що використовує як сховища базу даних MySQL. Є вільним програмним забезпеченням, поширюваним під ліцензією GNU GPL.

Інтерфейс панелі адміністратора Joomla інтуїтивно зрозумілий.

Для того, щоб керувати Joomla, не потрібно бути «просунутим користувачем». Навіть «новачки» зможуть легко і швидко додавати і редагувати статті, новини, завантажувати графічні зображення й управляти іншим вмістом сайту.

Для CMS Joomla написано безліч безкоштовних розширень і модулів, що дозволяє легко розширити базові можливості цієї CMS і створювати серйозні інтернет-проекти. На Joomla можливо реалізувати і простий сайт візитку, і багатофункціональний корпоративний сайт компанії, а так само великий Інтернет-портал або просто блог.

Система Joomla добре встановлюється практично на будь-хостинг, який підтримує PHP, MySQL і Apache технології.

Веб-студія Friendly пропонує створення сайтів на базі CMS Joomla.

За рахунок того, що у Joomla безкоштовна ліцензія, вартість створення сайтів відносно невелика.

Якщо у Вас обмежений бюджет, то ми пропонуємо створення сайту на базі шаблонів, розроблених нашою компанією. Ознайомитися зі списком шаблонів можна тут. Всі шаблонові розроблені спеціально під CMS Joomla.

  • WordPress (рис. 1.6) – це проста у встановленні та використанні система керування вмістом з відкритим кодом, яка широко використовується для створення веб-сайтів. Сфера застосування - від блогів до складних веб-сайтів. Вбудована система тем і плаґінів в поєднанні з вдалою архітектурою дозволяє конструювати на основі WordPress практично будь-які веб-проекти.

Рисунок 1.6 – WordPress

Написана на мові програмування PHP з використанням бази даних MySQL(рис. 1.7). Сирцевий код поширюється на умовах ліцензії GNU General Public License.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]