Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ 4 курс / ЗВІТ 4 курс / нет / Система електронного обліку лісопродукції.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
90.11 Кб
Скачать

4. Реалізація лісопродукції споживачам з нижніх складів.

Привезена на нижній склад партія лісопродукції попередньо оглядається уповноваженою на те посадовою особою. Після візуального огляду посадова особа сканує бирку, що несе інформацію про номер доставленої на склад партії деревини. При потраплянні цієї інформації на мобільний термінал нижнього складу, який зв’язаний з сервером підприємства на моніторі з’являються всі дані про доставлену на склад партію деревини. Посадова особа нижнього складу звіряє ці дані з супровідними документами, що передає водій. В разі відсутності зауважень до якості, об’єму і т.п. ця партія за допомогою мобільного терміналу зараховується до загального об’єму нижнього складу. Бирка, прибита на лісосіці знищується. Кожен стаціонарний штабель на складі матиме свій унікальний цифровий код (номер) та штрих- код. У разі виявлення розходжень між даними супровідних документів та даними переобліку на складі вказана партія розвантажується в окремому місці і зберігається разом з биркою до прийняття адміністрацією відповідних рішень.

При неможливості передати інформацію з лісосіки на сервер підприємства електронною поштою ця інформація передається водієм лісовозного автомобіля на змінних носіях (флешках) безпосередньо на нижній склад. Посадова особа нижнього знімає цю інформацію з флешки на мобільний термінал через порт USB.

В разі застосування у підприємстві вивезення лісопродукції хлистами приймання партії деревини здійснюється аналогічно прийманню сортиментів. Після розкряжування партії хлистів обліковуються в показниках, вказаних в п.1 всі сортименти, що утворилися з цієї партії. Уповноваженою на те посадовою особою складається акт звіряння вивезеної з лісосіки і прийнятої нижнім складом лісопродукції. Акт підписують: керівник нижнього складу та посадова особа, відповідальна за вивезення з лісосіки лісопродукції. Вказані в акті обсяги лісопродукції вносяться в Акт огляду місць рубок, як обсяг фактичної заготівлі деревини з конкретної лісосіки. Спірні питання вирішуються уповноваженою на те підприємством комісією. Процес реалізації лісопродукції з нижнього складу має проходити таким чином. Уповноважена на те посадова особа нижнього складу формує партію лісопродукції, яку згідно укладеної угоди слід реалізувати споживачеві. Потім облікує в мобільному терміналі цю партію лісопродукції в розрізі показників, що вказані в п. 1. Крім того вносяться дані про споживача і вартість цієї партії деревини та дані про договір згідно якого саме і відбувається ця реалізація. На торець довільної колоди цієї партії забивається бирка з нанесеним на ній цифровим та штрих- кодами. Цифровий код цієї бирки є унікальним номером вказаної партії лісопродукції, який вказується в накладній та специфікації. Одночасно об’єм лісопродукції, призначеної до вивезення з нижнього складу відмінусовується від загального об’єму наявної на складі деревини. Інформація про кожну партію реалізованої з нижнього складу лісопродукції, а також про наявні на складі залишки деревини передається на сервер підприємства. Бухгалтерія підприємства проводить оперативний облік руху лісопродукції та вживає необхідних заходів по забезпеченні контролю за вчасним розрахунком споживачів з постачальником. Адміністрація має можливість оперативно і раціонально планувати роботу наявного лісовозного транспорту, розробляти маркетингову політику підприємства. Дані про кожну партію реалізованої підприємством лісопродукції надсилаються до комп’ютеризованих вузлів галузевої мережі електронного обліку деревини.