Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВІТ 4 курс / ЗВІТ 4 курс / нет / Система електронного обліку лісопродукції.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
90.11 Кб
Скачать

5. Автоматизація обліку руху лісопродукції

Перехід пілотних підприємств на нові методи управління та ведення лісового господарства приніс певні позитивні моменти в організації виробничого процесу. Але в той же час виникли і певні проблеми. Працівники лісництв не завжди були готові без бухгалтера вести облік виконаних лісогосподарських робіт, облік руху лісопродукції, і т.п. Запропонована Технологія електронного обліку лісопродукції має полегшити роботу лісничого, скоротити витрати часу на ведення обліку, автоматизувати його, забезпечити передавання звіту лісництва в електронному вигляді. Лісничий буде мати більше часу на виконання своїх прямих обов’язків. Стає можливим керівникам лісгоспів, обласних управлінь, комітету отримувати всю інформацію про наявну лісопродукцію на лісосіці, нижньому складі, в лісгоспі вцілому, вести моніторинг за рівнем цін на певні види лісопродукції у кожному підприємстві. Це дасть можливість керівникам приймати оперативні рішення щодо маркетингової політики на різних рівнях управління. Застосування Технології електронного обліку лісопродукції дає можливість виключити такий недолік в менеджменті підприємства та галузі, як «паперова тяганина». Процес прийняття рішень та сам відпуск (реалізація) деревини в часі скорочується до мінімуму. Це дає змогу оперативно використовувати транспортні засоби, планувати процеси логістики. Завдяки цьому прискорюється обіг коштів підприємства, поліпшується його фінансовий стан. Завдяки постійному доступу до комп’ютеризованих вузлів галузевої мережі електронного обліку деревини підприємство матиме змогу самостійно видавати сертифікати про походження деревини споживачам. Зникає необхідність щодня їздити в «область» за цим документом і витрачати щодня на це значні кошти.

6. Контроль та забезпечення легального обігу деревини від постачальників споживачам.

Метою впровадження управління технологічними процесами у сфері електронного обліку деревини на підприємствах Державного комітету лісового господарства України має бути : - впорядкування обігу лісопродукції в межах держави; - забезпечення оперативної інформації про походження партії лісопродукції; - запобігання та викорінення таких негативних явищ, як крадіжки лісу та незаконні рубки; - законодавче визначення того, що кожна партія деревини, що відпущена постачальником, знаходиться на транспортному засобі в дорозі до пункту призначення, тощо і не підтверджена галузевою мережею електронного обліку деревини є незаконною; - моніторинг в режимі on line за наявною в державі заготовленою і реалізованою деревиною; - вивчення ринку деревини, потреби лісопереробних підприємств в сировині; - забезпечення доступу до бази даних наявної на підприємстві лісопродукції підприємствам деревообробної промисловості з метою поліпшення маркетингової діяльності постачальників та споживачів деревини.

В результаті впровадження цієї Технології електронного обліку лісопродукції стає можливим контроль за обігом деревини в межах держави. Працівнику правоохоронних органів чи державної лісової охорони достатньо буде за допомогою комп’ютерної мережі Інтернет чи запиту SMS з мобільного телефону встановити чи окремо взята партія деревини відповідає даним і реквізитам супровідних документів, чи документи «липові».

Це все має забезпечити обов’язкову сплату постачальниками і споживачами деревини в повному обсязі податків і зборів до бюджетів усіх рівнів, поліпшення фінансового стану лісогосподарської галузі, покращення матеріального забезпечення лісогосподарських підприємств, оновлення парку лісогосподарської техніки, підвищення престижності роботи працівника лісового господарства.

Запропонована версія електронного обліку лісопродукції також дасть змогу станом на любий день провести перевірку матеріально-відповідальних за зберігання лісопродукції осіб на предмет наявних під звітом матеріальних цінностей в розрізі окремих сортиментів. Достатньо буде відсканувати наявні на кожному штабелі бирки з нанесеним на них цифровим та штрих- кодами. Потім отримані дані про об’єми деревини звіряються з наявними залишками. Весь процес перевірки займатиме мізерну кількість часу. Немає потреби їхати до бухгалтера, складати порівняльну відомість і т.п. Така методика ревізійної роботи дисциплінуватиме матеріально-відповідальних працівників, зведе до мінімуму зловживання та крадіжки. Зображення 2. Бирка для маркування на підприємствах LVM (Латвійські державні ліси). Виконує функцію сертифікату походження деревини. Партія лісо продукції без бирки вважається незаконно добутою.

Автор не вважає запропоновану методику електронного обліку лісопродукції остаточною. Дещо подібна методика електронного обліку вже застосовується в багатьох європейських державах. Впевнений, що в нашій галузі лісового господарства багато талановитих, амбітних та енергійних фахівців, які б також могли запропонувати своє бачення у вирішенні проблем впровадження систем електронного обліку. Можливо хтось запропонує свою оригінальну ідею. Бо життя показує, що альтернативи впровадження комп’ютеризації виробничого процесу в лісовому господарстві немає. Від цього тільки виграють вся галузь, підприємства та люди, що кожного дня виконують таку необхідну і в той же час не просту роботу – вирощування та збереження лісів. 

Автор: Євгеній Андрощук, Провідний інженер з лісокористування ДП «Дубенське лісове господарство»  Источник: