Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник Інтегрований захист рослин.doc
Скачиваний:
711
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Найпоширеніші хвороби цукрового буряка та заходи захисту

Коренеїд сходів. Збудники хвороби  гриби і бактерії на насінні та в ґрунті.

Хвороба проявляється на початку проростання насіння та у фазі 2 пари справжніх листків у вигляді темно-бурих плям, які поступово охоплюють усю підземну частину. Корінець чорніє, стає тоненьким, рослини засихають.

Заходи захисту полягають у руйнуванні ґрунтової кірки, дотриманні сівозміни, знищенні бур’янів та обробці насіння дозволеними для протруювання фунгіцидами.

Церкоспороз. Збудник – гриб Cercospora beticola.

Проявляється на кінець вегетації буряків та насінників у вигляді круглих (2-3 мм в діаметрі) світло-бурих плям з червоно-бурою облямівкою на листках, черешках і стеблах. Джерела інфекції – уражені рослинні рештки, насіння.

Заходи захисту полягають в обприскуванні посівів фунгіцидами.

Пероноспороз. Збудник – гриб Perenospora shachtii.

Хвороба проявляється, починаючи з фази сходів до кінця вегетації рослин. Центральні листки розетки, верхівки квітконосних пагонів закручуються краями донизу, потовщуються, набувають блідо-зеленого кольору, стають крихкими, на них з’являється сірий з фіолетовим відтінком наліт конідій гриба. Джерела інфекції – грибниця в головках коренеплодів, уражені рослинні рештки.

Заходи захисту полягають в обприскуванні посівів фунгіцидами.

Рамуляріоз. Збудник – гриб Ramularia betae.

Хвороба проявляється у другій половині червня. На листках буряків і насінників з’являються бурі плями неправильної форми без облямівки, з часом плями покриваються світлим нальотом конідій гриба.

Джерела інфекції – пікніди гриба на головках коренеплодів, уражені рослинні рештки.

Заходи захисту полягають в обприскуванні посівів фунгіцидами.

Борошниста роса. Збудник – гриб Erysiphe communis.

Хвороба проявляється впродовж усієї вегетації, починаючи з червня. На листках буряків, листках і стеблах насінників білий борошнистоподібний наліт, на якому згодом утворюються плодові тіла (клейстотеції) у вигляді дрібних чорних крапок.

Джерела інфекції – клейстотеції на рослинних рештках, уражене насіння, головки коренеплодів.

Заходи захисту полягають в обприскуванні посівів фунгіцидами.

Жовтяниця. Збудники – віруси Beet yellow virus, Beet mild ellowing vіrus.

Проявляється впродовж усього періоду вегетації. Листки, починаючи з верхівки, жовтіють, потовщуються, стають крихкими, тканини вздовж жилок деякий час залишаються зеленими.

Джерела інфекції – уражені головки коренеплодів. Переносчиками хвороби є попелиці, цикадки, клопи.

Заходи захисту полягають в обприскуванні посівів інсектицидами.

Ризоманія. Збудник – вірус Beet necrotic yellow vein virus.

Хвороба проявляється від фази 2-3 пари листків культури до кінця вегетації. Листки стають світло-зеленими, жовтуватими, з часом спостерігається побуріння провідних судин. Коренеплоди набувають карликового вигляду, на них утворюється безліч бокових корінців у вигляді «бороди». Такі коренеплоди тверді, волокнисті, зі здерев’янілими судинами, у вологу погоду загнивають у період вегетації. Сприяє розвитку хвороби надмірне азотне живлення.

Джерела інфекції – уражені коренеплоди. Переносчиком вірусу є нижчий гриб Polymyxa betae, який паразитує на коренях буряків та інших видів Chenopodiaceae.

Заходи захисту полягають у дотриманні сівозміни та збалансованому мінеральному живленні.