Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практична робота моніторинг Богіра.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
46.97 Кб
Скачать
  1. Обгрунтування заходів реагування, адекватних екологічному стану земель

Переущільнення ґрунту призводить до зниження пористості, яка в свою чергу відповідає за транспортування води та повітря в ґрунтовій масі. Це знижує інтенсивність росту кореневої системи через дефіцит кисню, що в цілому впливає на рівень врожайності вирощуваних культур.

Переущільнення ґрунту означає збільшення його об'ємної маси. Це наочно можна спостерігати після проходу коліс трактора по полю, особливо в вологих умовах, після чого утворюється глибокі сліди, в яких відмічається переущільнення верхнього шару.

Що відбувається з кореневою системою коли ґрунт переущільнений?

Переущільнений ґрунт має два фактори впливу на розвиток кореневої системи:

1. В результаті переущільнення зменшується кількість та розмір пор в ґрунті, які за розміром менші ніж кореневі волоски рослини, в яких останні могли б вільно розвиватися.

2. Переущільнений ґрунт має підвищений опір для проникнення кореневих волосків

Переущільнений ґрунт також обмежує проникність води крізь ґрунтову масу. Це призводить до перенасичення верхнього шару, в якому знижується відсоток вмісту кисню для нормального розвитку кореневої системи рослин.

Крім того ступінь аерації ґрунту впливає на рівень доступу поживних речовин для рослин, таких як азот і марганець. В анаеробних умовах процеси денітрифікації можуть призвести до значних втрат азоту у вигляді газу або оксиду азоту в атмосферу, що й призводить до зменшення вмісту азоту в ґрунті.

Щоб уникнути переущільнення ґрунту слід проводити всі необхідні заходи, які направлені на поліпшення та збереження структури ґрунту, такі як: вапнування, внесення органічних добрив, вирощування сидеральних культур, залишення пожнивних решток, тощо. Такі заходи рекомендовано проводити відносно всього кореневмісного шару.

Система землеробства і обробіток ґрунту також мають важливий вплив на переущільнення ґрунтів. Важливою умовою щодо запобігання переущільнення ґрунту, є відмова у проведенні обробітку за умов перезволоження верхнього шару, оскільки вологий ґрунт, в порівнянні з сухим, має здатність до ущільнення, а не розпушення.

Обмежена кількість проходів важкої сільськогосподарської техніки знижує рівень та імовірність переущільнення ґрунту.

Висновок

В даному випадку об’єктом управління є Гологірська сільська рада Золочівського району Львівської області.

Гологірська сільська радарозташована в північній частині адміністративного району.

На території сільської ради є вісім населених пунктів.

Адміністративний центр село Гологори знаходиться на віддалі 15 км від районного центру міста Золочів і 75 км від обласного міста Львів.

Транспортний зв’язок з районним та обласним центрами здійснюється по магістральній дорозі районного значення, яка проходить через село Гологори,дорога Золочів-Красне. Ширина дороги – 10м, тип покриття – чорне шосе.

В даній практичній роботі було досліджено територію Гологірської сілької ради, яка займає 5270,5 га з яких 2830,2 га становлять сільськогосподарські землі, а саме: рілля-2011,2 га, садів-51,2 га, сіножаті-73,4 га, пасовища-694,4 га, під господарськими будівлями і дворами – 46,0 га, під господарськими шляхами і прогонами – 34,8 га. Ліси та лісовкриті площі займають 2137,1 га, а забудовані землі-82,9 га.

Обстежено 5270,5 га землі на яких виявлено 6 агрогруп грунтів, які вказані в таблиці 2.4.

На території даної сільської ради було розглянуто ділянку пролещею 86,6 га, яка належить до фермерського господарства “Степ” яка постраждала від переущільнення грунту. До методів вирішення цієї проблеми є вапнування, внесення органічних добрив, вирощування сидеральних культур, залишення пожнивних решток, тощо.

Загалом, для покращення даної ситуації необхідно вдосконалювати технології вирощування сільськогосподарських культур з метою зменшення механічного навантаження на ґрунти, переглянути доцільність високої розораності території та вжити заходи, спрямовані на збільшення відсотку заліснення території.