Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма стажування брошюра фак2.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
550.91 Кб
Скачать

2. Мета та завдання стажування.

Мета стажування:

закріплення теоретичних знань, отриманих на певному етапі навчання відповідно до напряму, спеціальності (спеціалізації), набуття та вдосконалення професійних навичок і вмінь.

Завдання стажування:

  • систематизація, закріплення і поглиблення теоретичних знань та умінь, отриманих під час навчання;

  • набуття навичок самостійної професійної роботи;

  • розвиток організаторських здібностей, iнiцiативи при виконанні службових обов’язків;

  • оволодіння досвідом органiзацiї розслідування кримінальних правопорушень, тактики проведення окремих слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій i методики розслідування окремих видів злочинів;

  • розвиток у курсантів інтересу до науково-дослідної роботи, набуття ними навичок проведення досліджень i експериментування, пошук найбільш ефективних методів виконання професійних обов’язків.

3. Права й обов’язки осіб, які беруть участь в організації і проведенні стажування.

Організацію, проведення стажування, контроль за її проходженням здійснюють керівники університету та ОВС, у розпорядження яких направлені курсанти.

Ректор університету для організації стажування видає наказ, яким визначає орган і підрозділ внутрішніх справ, у який буде направлено курсантів, їх кількість, призначає керівників, затверджує графіки здійснення контролю за її проходженням та забезпечує підготовку навчально-методичних матеріалів для її проведення.

Витяги з наказу не пізніше ніж за сім днів до початку стажування направляються до відповідних ОВС.

Керівник ОВС видає наказ про закріплення курсантів за підрозділами, в яких буде організовано стажування і призначення керівників, та забезпечує контроль за її проходженням.

Витяг з наказу про закріплення курсантів за підрозділами і призначення керівників стажування не пізніше ніж через сім днів після початку стажування направляється до університету.

Університет забезпечує:

Своєчасне прибуття курсантів для проходження стажування до ОВС та призначення керівників стажування.

Розроблення навчально-методичного забезпечення матеріалів для проведення стажування, методичних рекомендацій для керівників стажування та програм стажування курсантів.

Завчасне інформування (не пізніше ніж за місяць до початку стажування) ОВС про строки проведення стажування та кількісний склад стажерів, направлення переліку питань для проведення вхідного/вихідного контролів знань.

Проведення інструктажів з курсантами, які направляються для проходження стажування.

Надання курсантам програми проходження стажування, методичних рекомендацій щодо проходження стажування в ОВС.

Організаційні заходи перед виїздом курсантів на стажування і здійснення контролю за прибуттям курсантів до ОВС для проходження стажування.

Ознайомлення курсантів із системою інформування про хід стажування. Контроль за виконанням ними індивідуальних планів стажування і визначеного розпорядку дня, своєчасність підготовки необхідної документації.

Проведення інструктажів з відповідальними особами ОВС, до яких направляються курсанти для проходження стажування.

Керівники стажування від університету мають право:

Здійснювати контроль за організацією та проходженням стажування курсантами в ОВС та отримувати витяги з наказів про його організацію.

Ознайомлюватися з індивідуальними планами стажування, перевіряти ведення щоденників і надавати рекомендації про внесення в них змін.

Вносити керівництву ОВС пропозиції щодо усунення виявлених недоліків в організації стажування.

Вивчати умови організації та проведення стажування курсантів, бути присутніми при проведенні інструктажів та доведення до їх відома заходів безпеки, контролювати виконання ними практичних дій.

Брати участь у підбитті підсумків несення служби (виконання практичних дій) курсантами.

Уносити пропозиції керівництву відповідних ОВС щодо заохочення керівників стажування з числа працівників ОВС.

Отримувати інформацію у відповідних ОВС про діяльність випускників університету у регіоні.

Керівники ОВС зобов’язані:

Визначити конкретні підрозділи і служби за напрямом, спеціальністю (спеціалізацією) курсантів, які прибувають на стажування, створити належні умови для його проведення.

Призначити наказом безпосередніх керівників стажування з числа осіб, рекомендованих керівництвом підрозділу, у якому планується проведення стажування, закріпити курсантів за керівниками стажування (не більше двох курсантів за одним працівником). Копію наказу в триденний строк направити до університету.

Забезпечити своєчасне інформування керівників підрозділів, до яких розподілені курсанти для проходження стажування, про його строки, мету та порядок організації і проведення.

Організувати своєчасне оформлення і видачу курсантам на період стажування вкладишів до службового посвідчення (додаток 3), що підтверджують виконання обов'язків на конкретній посаді.

Організувати проведення вхідного/вихідного контролю знань курсантів до початку стажування та перед його захистом згідно з питаннями, що розроблені університетом, і відповідно до вимог програм стажування і функціональних обов’язків за посадою, на якій воно проводиться.

Здійснювати постійний контроль за організацією та проведенням стажування, готувати пропозиції щодо його вдосконалення; підбивати підсумки та аналізувати результати стажування з обов’язковим виставленням загальної оцінки. Копії підсумкових матеріалів направляти до відповідного університету.

Забезпечити належні умови праці та побуту курсантів під час проходження стажування.

Припинити проходження стажування та направити курсанта до університету (з письмовим повідомленням університету) у разі систематичного невиконання ним індивідуального плану стажування, недбалого ставлення до виконання службових обов’язків або порушення службової дисципліни.

Забороняється залучати курсантів до завдань, не передбачених програмою стажування та виконання яких пов’язане з ризиком для життя і здоров'я або може призвести до неправомірних дій через їх недостатню фахову підготовленість.

Керівники слідчих підрозділів, у яких курсанти проходять стажування, зобов’язані:

Забезпечити створення належних умов для виконання програм, індивідуальних планів стажування в повному обсязі та контроль за їх реалізацією.

Призначити керівників стажування з числа найбільш підготовлених працівників, які мають відповідний кваліфікаційний рівень, достатній практичний досвід роботи, високі ділові та моральні якості.

Представити курсантів особовому складу підрозділу, роз'яснити їх правовий статус.

Провести інструктажі з курсантами, ознайомити їх з оперативною обстановкою, завданнями і функціями підрозділу, його структурою, внутрішнім розпорядком, заходами особистої безпеки та правилами безпеки праці, умовами використання і застосування спецзасобів тощо.

Проводити виховну роботу з курсантами.

Забезпечити курсантів робочими місцями, службовими бланками, літературою та за можливості створити для них необхідні житлово-побутові умови (забезпечити житлом, медичним обслуговуванням та харчуванням).

Передбачати при формуванні розпорядку робочого дня курсантів час для роботи з законодавчими та нормативно-правовими актами (2-3 години на тиждень).

Щотижня розглядати питання організації та проведення стажування курсантів на оперативних нарадах, надавати їм допомогу у виконанні завдань, передбачених у програмі стажування, готувати пропозиції щодо його вдосконалення.

Контролювати виконання вимог програми стажування курсантами, індивідуальних планів стажування в повному обсязі.

Погоджувати та надавати на затвердження керівництву відповідного ОВС звіти за результатами проходження стажування (копію звіту після затвердження надсилати до університету).

Затверджувати характеристики на курсантів.

Розробляти за узгодженням з керівництвом ОВС розпорядок дня курсантів, які проходять стажування.

Керівники стажування від ОВС зобов’язані:

Ознайомити курсантів з оперативною обстановкою на дільниці (об'єкті, у регіоні), характером і особливостями роботи.

Здійснювати практичне навчання відповідно до програми стажування та індивідуального плану проходження стажування, при цьому проводити роботу, спрямовану на формування у курсантів навичок і вмінь, що необхідні для успішного виконання поставлених службових завдань.

Вести щоденний облік та давати оцінку роботі курсантів, контролювати виконання останніми індивідуального плану проходження стажування, дотримання внутрішнього розпорядку, ведення щоденників тощо.

Вивчати рівень підготовки, ділові та моральні якості курсантів, їх ставлення до роботи.

Узагальнювати підсумки стажування та подавати звіти на погодження відповідним керівникам підрозділів внутрішніх справ.

Складати характеристики на курсантів, затверджувати їх у керівництва підрозділу внутрішніх справ (не пізніше ніж за три дні до закінчення стажування).

У характеристиці мають відображатися обсяг та якість виконання програми стажування й індивідуального плану проходження стажування, рівень підготовленості курсанта до виконання службових обов'язків, вміння реалізувати набуті знання на практиці; наявність навичок тактично правильно застосовувати спеціальні й технічні засоби, дотримуватися заходів особистої безпеки, складати службові документи; особисті морально-вольові якості, дисциплінованість, старанність; професійний рівень розвитку; ставлення до роботи в цілому та підсумкова оцінка за стажування. Характеристики направляються до університету і долучаються до особових справ курсантів.

Готувати пропозиції щодо вдосконалення організації та проведення стажування.

Курсанти зобов'язані:

Своєчасно прибути для проходження стажування до відповідного ОВС.

Виконувати передбачені програмою стажування завдання у визначені строки та скласти індивідуальний план роботи, який затвердити в керівника.

Дотримуватися заходів особистої безпеки, правил охорони праці, техніки безпеки, установленого розпорядку дня.

Ознайомлюватися із законодавчими та нормативно-правовими актами, що стосуються діяльності ОВС, формами і методами роботи працівників. Засвоїти функціональні обов’язки за посадою, за якою проходять стажування.

Виконувати розпорядок дня, установлений у підрозділі за місцем проходження стажування, дотримуватися дисципліни і правил, які діють у місці його проходження.

Вести щоденник та щоденно звітувати безпосередньому керівникові стажування про виконану роботу.

Відвідувати у встановленому порядку заняття зі службової та спеціальної підготовки.

Підготувати звіт за результатами проходження стажування (додаток 4) та подати його на погодження і затвердження.

Курсанти мають право:

Ознайомлюватися з усіма службовими документами в обсязі завдань, визначених програмою стажування та індивідуальними планами проходження стажування.

Підписувати від свого імені підготовлені за дорученням безпосереднього керівника стажування документи.

За згодою безпосереднього керівника стажування користуватися технічними та іншими засобами, наявними у відповідному ОВС.

Надавати пропозиції керівництву ОВС та університету щодо вдосконалення організації та проведення стажування, а також діяльності структурних підрозділів.

Повідомляти керівництво університету у випадках порушень вимог законодавства України, нормативно-правових актів МВС України та МОН України, Положення про практичну підготовку слухачів та курсантів вищих навчальних закладів МВС України з боку керівництва ОВС за місцем проходження стажування.