Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ORS_2013_Navchalna_programa.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
144.9 Кб
Скачать

Тема 2. Організаційне забезпечення діяльності судової влади: правове регулювання, проблеми теорії та практики

Сутність, зміст і суб'єкти організаційного забезпечення діяльності судової влади. Співвідношення функцій правосуддя та організаційного забезпечення судової влади. Засади і порядок фінансування судів. Правовий статус, організаційна побудова і компетенція Державної судової адміністрації України. Служба судових розпорядників. Судова міліція. Реформування організаційного забезпечення судової системи як важливий напрям становлення незалежного судочинства в умовах правової реформи.

Кадрове забезпечення судової влади: нормативна регламентація, проблеми і шляхи їх вирішення. Навчання, добір і припинення повноважень професійних суддів. Тестування та інші гарантії об’єктивності і прозорості процедури добору кандидатів на посаду судді. Призначення суддів на адміністративні посади, обрання суддів безстроково. Притягнення суддів та працівників апарату суду до дисциплінарної відповідальності. Вища рада юстиції України.

Організація залучення народних засідателів і присяжних до здійснення правосуддя. Проходження служби працівниками апарату суду. Організація навчальної практики (стажування) студентів у суді.

Основні поняття: “організаційне забезпечення", "судовий орган", "судова влада", "головний розпорядник коштів", "кошторис", "матеріально-технічне забезпечення судів", "дисциплінарна відповідальність".

Змістовий модуль 2. Організація і оптимізація роботи суду.

Тема 3. Сутність і загальні питання організації роботи в суді.

Зміст і основні напрями організації роботи в суді. Наукова організація праці. Розподіл обов’язків між суддями та іншими працівниками суду, співвідношення їх процесуальних та організаційно-правових повноважень. Спеціалізація суддів.

Організація прийому громадян в суді. Контроль виконання в місцевому (апеляційному) суді. Організаційні прийоми і форми раціоналізації праці в суді. Систематизація та узагальнення судової практики, аналіз судової статистики.

Планування роботи в місцевому (апеляційному) суді, методика складання плану роботи суду.

Апарат суду, посадові обов’язки його працівників. Відмінності у правовому статусі різних категорій державних службовців та службовців апарату суду.

Основні поняття: “організація роботи", "планування", "контроль", "раціоналізація праці", "систематизація", "апарат суду".

Тема 4. Організація діловодства та судового розгляду справ і матеріалів у суді

Сутність, значення і вимоги до організації діловодства в суді. Методика організації діловодства у місцевих та апеляційних судах. Порядок приймання, реєстрації та обліку судових справ, матеріалів і кореспонденції, розгляду і вирішення звернень громадян у суді. Номенклатура справ суду. Приймання, облік і зберігання речових доказів та особистих документів у судових справах. Порядок видачі для ознайомлення судових справ і копій документів.

Застосування досягнень науково-технічного прогресу для раціоналізації судової діяльності. Інформатизація судів. Автоматизована система документообігу. Фіксування судового процесу технічними засобами, застосування відеоконференцзв’язку. Єдиний державний реєстр судових рішень.

Методика підготовки до судового розгляду справ. Планування судового розгляду. Процесуальні та організаційні заходи, що здійснюються суддею з метою забезпечення своєчасного та ефективного розгляду справи. Дії секретаря судового засідання та інших працівників апарату суду в процесі розгляду судових справ. Культура поведінки в суді. Організація протидії незаконним спробам втручання у здійснення правосуддя (“телефонне, мітингове право” тощо).

Основні поняття: “діловодство", "реєстрація", "облік", "звернення громадян", "речові докази", "номенклатура справ суду", "автоматизована система документообігу".