Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани Нац. безпека.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
267.78 Кб
Скачать

Допоміжна

  1. Косевцов В.О., Бінько І.Ф. Національна безпека України: проблеми та шляхи реалізації пріоритетних національних інтересів. – К.: Національний ін-т стратегічних досліджень, 1996. – Вип. 1. – 54 с.

  2. Маршакова Н.Н. Классификация внешних угроз безопасности: теоретико-прикладной аспект // Российский следователь. – 2008. – № 18. – С. 31-34.

  3. Парахонський Б.О. Національні інтереси України (духовно-інтелектуальний аспект): Монографія. Сер. „Наукові доповіді”. — Вип. 6. – К., 1993. – 43 с.

  4. Пилипчук В. Теоретико-правові проблеми подолання глобальних викликів і загроз національній безпеці // Вісник Академії правових наук України. – 2008. – № 1. – С. 22-30.

  5. Хилько О.Л. Визначення загроз національній безпеці в українській теоретико-політичній думці // Вісник Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Філософія. Політологія. – 2004. – № 68-69. – С. 57-60.

Практичне заняття № 3

Тема 3.3.: сили забезпечення національної безпеки україни

(2 години)

Мета заняття:

1. Освітня (навчальна) – формувати та розвивати правові знання студентів, отримані на лекції, за допомогою вивчення компетенції та повноважень органів, які складають ядро сил забезпечення національної безпеки України, а також отримання практичних навичок вирішення практичних завдань з вказаної проблематики.

2. Розвивальна – сприяти становленню сучасного висококваліфікованого фахівця-юриста за допомогою викликання усвідомлення значення сил забезпечення національної безпеки України.

3. Виховна – формувати переконання та ціннісні орієнтації студентів у від­повідності до ідеалів гуманізму, демократії, соціальної справедливості, поваги до особистості, за допомогою вивчення сил забезпечення національної безпеки України.

Основні поняття: національна безпека, система, управління, компетенція, повноваження, суб’єкти.

Питання для контролю знань

1. Органи, наділені правом застосування сили у сфері національної безпеки України.

2. Роль ОВС та внутрішніх військ МВС України в управлінні національною безпекою України.

3. Роль СБУ та державної прикордонної служби України в управлінні національною безпекою.

4. Роль Міністерства доходів і зборів України та Збройних сил України в управлінні національною безпекою України.

5. Завдання Управління державної охорони України, військ цивільної оборони та сил спеціального призначення в управлінні національною безпекою України.

Завдання:

Завдання 1. Окресліть методи дослідження системи управління національною безпекою.

Завдання 2. Опишіть модель системи управління національної безпеки.

Задача 1. Будучи незадоволений звільненням з роботи та прагнучи перешкодити процесами приватизації, які відбуваються в Україні, один із колишніх міністрів Олександр в кількох областях поширив вірус сказу. Це призвело до захворювання на цю хворобу кількох десятків людей, троє з яких померло.

Питання 1. Які сили забезпечення національної безпеки мали відреагувати на відповідне порушення діючого законодавства? Якими мали бути їхні дії?

Задача 2. Жителі одного з українських міст, відставні військові Микола, Петро та Іван заснували організацію «Спілка захисників Вітчизни». Вона мала на меті відновити в Україні «справедливість і порядок». Для цього члени « Спілки захисників Вітчизни » мали на меті заарештувати Президента та членів Кабінету Міністрів України, розпустити Верховну Раду та утворити тимчасовий орган влади – «Верховний комітет», до складу якого мали увійти вони самі та їх найближчі прибічники. З метою реалізації поставленої мети Микола, Петро та Іван розробили детальний план своїх дій та почали вербувати прибічників. Встановлено, що ініціатором створення « Спілки захисників Вітчизни » та найбільш активним її учасником був Микола, який діяв за завданням розвідувальних органів однієї із іноземних держав, про що інші учасники організації не знали.

Питання 1. Яким національним інтересам завдається шкода діями правопорушників?

Питання 2. Якою має бути політика у сфері національної безпеки для недопущення подібних проявів?

Питання 3. Які сили національної безпеки мають сприяти недопущенню подібних суспільно небезпечних проявів?