Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Плани Нац. безпека.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
267.78 Кб
Скачать

Допоміжна

  1. Артюшин Л.М. Теоретичні аспекти стратегії воєнної безпеки суспільства і держави: монографія. – Х. : Вид-во НУВС, 2003. – 176 с.

  2. Богданович В.Ю. Концептуальні підходи до вибору та затвердження в державі потрібного рівня її воєнної безпеки // Наука і оборона. – 1998. – № 2.

  3. Бодрук О.С. Структури воєнної безпеки: національний та міжнародний аспекти / О.С. Бодрук. – К.: НІПМБ, 2001. – 300 с.

  4. Кременовська І.В. Геополітичні аспекти національної безпеки й оборони України: моногр. / І.В. Кременовська, М.В. Коваль, М.І. Мичко. – Донецьк : ДЮІ ЛДУВС, 2010. – 183 с.

  5. Сутюшев Т.А. Принципи стратегії внутрішньої воєнної безпеки держави та оперативно-тактичної концепції застосування сил і засобів у внутрішньому збройному конфлікті // Честь і закон. – 2008. – № 2. – С. 3-6.

Практичне заняття № 5

Тема 7: організація протидії тероризму як загрозі національній безпеці

(2 години)

Мета заняття:

1. Освітня (навчальна) – формувати та розвивати правові знання студентів, отримані на лекції, за допомогою вивчення поняття тероризму, методики організації протидії тероризму як загрозі національній безпеці, а також отримання практичних навичок вирішення практичних завдань з вказаної проблематики.

2. Розвивальна – сприяти становленню сучасного висококваліфікованого фахівця-юриста за допомогою викликання розуміння студентами значення ефективної організації протидії тероризму.

3. Виховна – формувати переконання та ціннісні орієнтації студентів у від­повідності до ідеалів гуманізму, демократії, соціальної справедливості, поваги до особистості, за допомогою закріплення у студентів уявлення про недопустимість терористичних проявів.

Основні поняття: національна безпека, тероризм, протидія, боротьба.

Питання для контролю знань

1. Загальні положення про тероризм, як чинник, що спричиняє загрозу національній безпеці України.

2. Поняття тероризму. Чинники, які сприяють поширенню тероризму.

3. Правові основи боротьби з тероризмом. Принципи, суб’єкти боротьби з тероризмом.

4. Шляхи і засоби протидії тероризму.

Завдання:

Завдання 1. Проаналізуйте основні шляхи протидії тероризму.

Завдання 2. Розкрийте чинники, які можуть сприяти поширенню тероризму в Україні.

Задача 1. Чайченко з телефону-автомата зателефонував до чергової частини РУВС м. Києва і під погрозою вибуху міни в лікарні зажадав відпустити затриманого за підозрою у вчиненні розбійного нападу його друга Шумова. Через півгодини знову зателефонував, попередивши, що до вибуху залишилося менше години. Хворі та персонал лікарні були змушені покинути приміщення, обстеженням якого встановлено, що ніякої міни в ньому немає.

Питання 1. Хто мав відреагувати на даний факт?

Питання 2. До якого виду відповідальності мають бути притягнуті винні?

Задача 2. 16-річний Матічук і 15-річний Єпур, щоб "подивитись, що буде", зателефонували у обласну клінічну лікарню і повідомили, що в лікарні закладена бомба з годинниковим механізмом, яка вибухне через три години. До з’ясування обстановки довелось евакуювати хворих і персонал лікарні.

Питання 1. Чи є в ознаках Матічука та Єпура ознаки тероризму?

Питання 2. Який спеціальний підрозділ займається викликами подібним тим, які вказані в задачі?