Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОФЕСИОННАЛЬНАЯ ЭТИКА.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
169.98 Кб
Скачать

Т е м и д о п о в і д е й

  1. Історичний розвиток змісту етичних кодексів юристів

  2. Основні вимоги міжнародних документів, що регламентують поведінку посадових осіб з підтримання правопорядку.

  3. Вимоги морально-етичних кодексів поведінки юристів

  4. Службовий етикет юриста .

З а в д а н н я д л я п р а к т и ч н о ї р о б о т и

1. З наведених нижче етичних приписів, що характеризують культуру службових стосунків керівника з підлеглими, виділіть три-чотири правила, що, на Вашу думку, є найважливішими. Також виберіть одне-два правила, які Ви вважаєте хибними, сумнівними або не обов’язковими для виконання нормами ділового спілкування. Обґрунтуйте свій вибір.

1. Підтримуйте добрий настрій. Як у себе, так і у людей навколо Вас. Не бійтесь посміхатись. Гасіть будь-які жевринки конфлікту доречним жартом і прихильною посмішкою.

2 Вітайтесь на роботі першим. До присутніх, що зібралися в кабінеті. До людини, старшої за званням або за віком, що йде Вам назустріч. До жінки, що працює разом з Вами. До співробітників, що прибули на роботу.

3. Не плутайтесь між „ви” і „ти”. Краще „викайте”, а не „тикайте”. Застосування в колективі одночасно звертання до одних на „ви”, а до інших – на „ти” може викликати негативні наслідки. Проте нерідко в невеликих молодіжних та інших групах нормою є звертання на „ти”.

4. Слухайте людей терпляче й доброзичливо. І на нараді, де йде колективний творчий процес розв’язання нагальної проблеми. І в будь-якій бесіді з людьми. Нікого не перебивайте „репліками”. Всіляко спонукайте людей висловлювати пропозиції.

5. Не віддавайте накази, краще просіть. Будь-яке доручення робити у формі „прошу”. Прямі накази застосовувати лише за надзвичайних умов, коли є небезпека для людей. Також, коли є загроза невиконання завдання і у випадках явної недисциплінованості.

6. Дякуйте, але й лайте. Своєчасне „дякую” часто дорожче премії. Ваші заохочення впливають на ініціативу людей. Без догани також не обійтися, проте з урахуванням віку, статі й темпераменту. Наприклад, літній людині досить висловити зауваження гранично ввічливо і наодинці.

7. Запам’ятати і допомогти. Деякі прохання можуть видатися керівникові дрібними, незначущими. Проте для когось вони напевне важливі. Керівник зобов’язаний зрозуміти, запам’ятати і допомогти. Або ж тактовно і справедливо відмовити. Не можна лише відмахуватися як від надокучливої мухи.

8. Не переслідуйте за критику. За конструктивну критику знизу, що допомагає позбавитися помилок, треба бути лише вдячним. Навіть за не досить чемну й гречну критику. Але критикувати підлеглих керівникові потрібно уміти, не принижуючи їхню гідність, не чіпляючись і не вдаючись до грубощів.

9. Спирайтесь на самостійних, гідних людей. Це надійні підвалини керівництва. Вони створюють здоровий моральний клімат, допомагають керувати, можуть своєчасно дати потрібну пораду, внести цінну пропозицію. Уникати потрібно лише людей, що не мають власної думки, особливо безхребетних підлабузників.

10. Демонструйте свою моральну силу. Ні в чому так не відбивається сила керівника, як в незворушному, спокійному дружелюбстві. Воно постає міцним щитом проти негативних емоцій, конфліктних збуджень і благотворно впливає на підлеглих. Істеричні крики, погрожування, а також улесливість, задобрювання можуть демонструвати лише слабкість позиції керівника.

2. Дайте відповідь на запитання тесту:

2.1. З метою винесення об’єктивної оцінки вчинку необхідно: а) враховувати тільки результат учинку; б) зважати на всі компоненти учинку, включаючи мотив, мету, намір, дію, засоби, результат.

2.2. Моральними принципами спілкування виступають: а) повага, уважне ставлення до людини, ввічливість, коректність, тактовність; б) прагматизм, підлесливість, далекоглядність.

2.3. Етикет - це: а) сукупність правил поведінки, які стосуються зовнішнього прояву людських відносин; б) філософська наука, яка досліджує основні закономірності існування, функціонування та історичного розвитку моралі.

2.4. Працівник міліції повинен виконувати вимоги службового обов’язку: а) виключно у службових обставинах, знаходячись на основному місці роботи; б) постійно, у тому числі і в позаслужбовий час.

2.5. Звертаючись до громадянина, працівник міліції повинен: а) назвати своє прізвище, звання та пред'явити за його вимогою службове посвідчення; б) ні в якому разі не називати своєї посади та спеціального звання, зберігаючи службову таємницю.

2.6. У відповідності до Закону України "Про міліцію" принципами професійної діяльності міліції є: а) принципи законності, гуманізму, соціальної справедливості, поваги до особи, взаємодії з громадськими організаціями та трудовими колективами; б) принципи партійності, корпоративності, ненависті до злочинців, відданості інтересам держави.

3. Напишіть невеличке есе на тему: "Чи може справжня любов вимагати від людини здійснення негідних вчинків?"