Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
did.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
474.11 Кб
Скачать

3. Навчальна програма курсу

Вступ.

Допоміжні спеціальні історичні дисципліни свого часу відіграли значну роль у процесі перетворення історичних знань у науку, тобто у формування самої історичної науки. Відтоді вони залишаються її постійними супутниками, суттєво допомагаючи розвиватися, рухатися вперед у пізнанні історичних фактів, явищ, закономірностей. Прийоми дослідження, які розробляють палеографи, метрологи, хронографи, нумізмати, джерелознавці, археографи є ключовим засобом до вивчення важливих науково – історичних проблем феодальної та інших епох. Останнім часом їх методика все більше починає застосовуватись і при вивченні національної історії, практично аж до сьогодення .

Вивчення студентами історичного факультету ДІД покликане допомогти опануванню уже з першого курсу теорією і практикою пошуку виявлення й пізнання, аналізу й використання джерел як у науково – дослідній , так і педагогічній діяльності, оволодіння сучасними методами опрацювання джерел, здобування джерельної інформації, перевірки її достовірності. Поняття про історичне джерело, вміння працювати з ним розширює кругозір студента, активізує його творче мислення сприяє формування професійної майстерності майбутнього вчителя історії, допомагає йому самостійно поповнювати знання, орієнтуватись у стрімкому потоці наукової інформації, прищеплює навички дослідницької роботи.

У Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка традиційно викладались два предмети: допоміжні історичні дисципліни та джерелознавство. У 2005 – 2006 н.р. деканатом історичного факультету ці дисципліни на стаціонарному відділені об’єднано в одну. З цього року згідно вищого керівництва вузу. Курс читається за кредитно – модульною системою. При розробці програми враховано положення “Навчально – методичного комплексу з курсу “допоміжні (спеціальні) історичні дисципліни” (укл. Поперешняк І.В., Кіровоград, 2003), Програми з курсу “Джерелознавство” (укл. Поперешняк І.В., Кіровоград, 2003), проекту “Рекомендації щодо методичного забезпечення навчальних дисциплін в кредитно – модульній системі підготовки фахівців (2005, 6 с.), розроблених методичною радою історичного факультету КДПУ ім. В. Винниченка, проекту наказу в.о. ректора КДПУ ім. В. Винниченка про “Положення про кредитно – модульну організацію навчального процесу в Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка”(2005.-28 с.)

Змістовий модуль і Допоміжні історичні дисципліни Тема № 1. Вступ

Допоміжні (спеціальні) історичні дисципліни та їхня роль у розвитку історичної науки і професійній підготовці вчителя історії. Науково-теоретичне й виховне значення курсу. Виникнення допоміжних історичних дисциплін та їхній розвиток. Джерелознавство й допоміжні історичні дисципліни. Взаємозв'язок допоміжних та інших історичних дисциплін. Практичне застосування спеціальних історичних дисциплін у роботі з джерелами, в методиці історичних досліджень. Використання матеріалу допоміжних історичних дисциплін на уроках історії і в позакласній (краєзнавчій, музейній, гуртковий та ін.) роботі в школі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]