Скачиваний:
22
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
87.04 Кб
Скачать

Тема 3. Організація аналітичного обліку в комерційних банках

Характеристика аналітичного обліку як підсистеми бухгалтерського обліку, що деталізує інформацію про кожного контрагента та кожну операцію. Значення параметрів аналітичного обліку для формування фінансової та статистичної звітності. Обов’язкові та необов’язкові параметри. Поділ параметрів аналітичного обліку залежно від сфери застосування на такі види: контрагентів (клієн­тів), документів, договорів та безпосередньо аналітичних рахунків. Поділ обов’язкових параметрів на загальні та спеціальні. Формування номера аналітичного рахунка та нумерація рахунків доходу бюджету.

Тема 4. Кореспондентські відносини між банківськими установами

Зміст Положення про міжбанківські розрахунки в Україні. Характеристика міжбанківських розрахунків. Поняття мультива- лютного режиму функціонування СЕП. Порядок відкриття кореспондентських рахунків комерційним банкам (філіям) у регіональних управліннях Національного банку. Перелік документів, що подаються до регіонального управління НБУ.

Особливості відкриття рахунків на ім’я ліквідаційної комісії.

Контроль НБУ за станом кореспондентських рахунків комерційних банків та їх філій. Механізм відображення операцій, виконаних за кореспондентським рахунком протягом операційного дня, на балансі комерційного банку та балансі регіонального управління НБУ, в якому відкрито цей рахунок. Характеристика системи електронних платежів Національного банку України. Учасники СЕП та порядок їх реєстрації. Умови, за яких постає потреба вносити зміни до складу учасників СЕП. Програмно-технологічна структура СЕП та її головні компоненти.

Характеристика діючих моделей обслуговування кореспондентських рахунків комерційних банків та їх філій у СЕП.

Порядок ведення архіву електронних банківських документів.

Відкриття та ведення рахунків Лоро і Ностро. Механізм дії прямих кореспондентських рахунків між комерційними банками.

Перелік бухгалтерських операцій та механізм здійснення міжбанківських розрахунків через СЕП.

Виконання регіональними управліннями НБУ ухвал судів, контролюючих органів щодо арешту грошових коштів комерційних банків. Безспірне списання (стягнення) коштів з кореспондентських рахунків КБ. Основні положення договору щодо розрахунково-касового обслуговування з відкриттям кореспондент­ського рахунка: права та обов’язки сторін, порядок розрахунків.

Зміст договору про надання послуг електронної пошти Національного банку України.

Тема 5. Відкриття банками рахунків у національній та іноземній валюті і режим функціонування цих рахунків

Загальні положення Інструкції № 3 «Про відкриття банками рахунків у національній та іноземній валюті», затверджена Постановою Правління НБУ 18. 12. 98. Характеристика рахунків, що відкриваються клієнтам у комерційних банках: поточні, депозитні (вкладні) у національній та іноземній валюті, поточні бюджетні у національній валюті України. Перелік документів, що подаються до банку для відкриття рахунків. Особливості відкриття рахунків у національній валюті фізичним особам: розрахункові та вкладні рахунки громадян.

Механізм дії тимчасових рахунків для зарахування коштів, що вносяться засновниками до статутного фонду. Порядок їх відкриття та закриття. Режим функціонування рахунків типу «Н» та типу «П». Особливості відкриття рахунків військовим частинам.

Відкриття уповноважними банками України рахунків в інозем­ній валюті: поточних — суб’єктам господарської діяльності та фізичним особам — нерезидентам. Порядок зарахування та списання коштів із цих рахунків. Режим поточних рахунків в іноземній валюті офіційних представництв, представництв юридичних осіб-нерезидентів.

Соседние файлы в папке Киндрацька_Бухгалтерський обл_к _ прийняття р_шень в банках