Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рабочая программа практики УСЕК.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
245.76 Кб
Скачать

1. Мета, завдання та зміст виробничої практики

Метою виробничої практики на рівні „магістр” є формування у студентів на базі отриманих в університеті теоретичних знань, професійних вмінь і навичок щодо виділення проблеми, її дослідження, розробки варіантів вирішення, пошуку найоптимальнішого варіанту та підготовки проекту самостійного рішення під час професійної діяльності на низовому та середньому рівні управління в реальних умовах функціонування підприємства, а також поглиблення та закріплення набутих теоретичних знань з основних професійно орієнтованих дисциплін, опанування сучасними прийомами та методами прийняття управлінського рішення, розробки пропозицій щодо впровадження інноваційних технологій управління підприємством; систематичного оновлення та творчого застосування набутих знань в практичній діяльності.

Практика проводиться на робочих місцях фахівців низового та середнього рівнів управління відповідно до професійних назв робіт, які здатен виконувати спеціаліст з фаху згідно вимог до галузевого стандарту вищої освіти та варіативної освітньо-кваліфікаційної характеристики.

Упродовж практики на робочому місці фахівців студент набуває практичних навичок: спілкування та контактування з управлінськими та іншими посадовими виконавцями; проведення моніторингу розвитку району чи міста, визначення особливостей розвитку та ринкової ніші у галузі сфери послуг; розробка бізнес-плину.

В процесі проходження практики студент здійснює ознайомлення в роботою місцевих органів самоврядування, органами місцевої виконавчої влади (центри зайнятості, регістрації, відділеннях пенсійного фонду, органів соціального захисту, податкової служби, та ін.); здійснює та проводить аналіз моніторингу ринку послуг району; виявляє проблемні та недостатньо розвинуті сегменти ринку послуг; формує бізнес ідею та розробляє попередній фінансовий план.

2. Мета, завдання та зміст переддипломної практики

Переддипломна практика є логічним завершенням усіх видів практики. Це заключний етап підготовки студента до виконання магістерської роботи та наступної самостійної діяльності з фаху. Метою практики є виконання кожним студентом індивідуального завдання з більш глибокого всебічного вивчення управління підприємством та його структурними підрозділами, збору практичних та статистичних матеріалів для виконання атестаційної роботи.

Зміст індивідуального завдання, порядок його виконання визначається та погоджується науковим керівником магістерської роботи. Ефективність виконання індивідуального завдання значною мірою залежить від того, наскільки правильно зорієнтований студент на зміст практичного завдання, на його пріоритетні питання, а також на раціональний розподіл часу, відведеного на проходження практики. Тому, індивідуальне завдання доцільно надавати студенту до початку практики. Завдання можуть бути пов'язані не тільки з написанням магістерської роботи, а й з науково-дослідною роботою кафедри з держбюджетної та господарської тематики, підготовкою доповідей на студентську наукову конференцію. Науково-дослідна робота в період практики спрямована на підвищення фахового рівня підготовки студентів.

Керівникам практики до її початку необхідно затвердити тему та напрям магістерської роботи. У процесі виконання індивідуального завдання переддипломної практики студент відповідно до кваліфікаційних вимог повинен виявити:

знання загальнотеоретичних, загальноекономічних, професійно-орієнтованих і спеціальних дисциплін, які розкривають теоретичні основи та практичні питання управління;

вміння відбирати, систематизувати та обробляти інформацію відповідно до цілей дослідження;

вміння розробляти наукові висновки та конкретні пропозиції щодо вдосконалення управління реальним досліджуваним об'єктом;

вміння використовувати причинно-наслідкові зв'язки процесів та явищ у прикладній галузі;

володіння основами формування бізнес ідеї, накопиченню їх, відбір оптимальної;

володіння основами формування попереднього фінансового плану створення або удосконалення підприємства.

Рекомендується для написання найбільш ретельно прорахованого бізнес-плану альтернативного підприємства студентам магістратури, окрім місцевих органів влади, включити тиждень проходження практики на підприємствах відповідної галузі для ознайомлення з бізнес-процесами на підприємстві. Що дасть можливість адаптувати бізнес-план до реальних ринкових умов.

Після закінчення переддипломної практики студент подає на кафедру науковому керівникові розроблені теоретичну та аналітичну глави атестаційної роботи, запропонований у досліджені комплекс завдань з використанням комп'ютерних технологій у вигляді попереднього фінансового плану по створенню альтернативного підприємства. Теоретичний та аналітико-дослідницький розділи магістерської роботи повинні мати логічний, доказовий, аргументований характер і відповідати таким вимогам:

містити поглиблений всебічний аналіз досліджуваної проблеми;

містити елементи самостійного дослідження, розрахунки, виконані на ЕОМ;

містити обґрунтовані пропозиції щодо вдосконалення діяльності та оцінку ефективності заходів на досліджуваному об'єкті;

мати всі необхідні супроводжувальні документи;

бути виконані та подані на кафедру в термін, передбачений графіком навчального процесу.