Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АДМИН.ПРАВО / АДМИН.ПРАВО ЛЕКЦ.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
130.05 Кб
Скачать

Тема 5. Адміністративний примус та адміністративна відповідальність

Поняття, особливості та цілі адміністративного примусу. Заходи адміністративного примусу. Поняття та види заходів адміністративного попередження. Поняття та види заходів адміністративного припинення. Цілі адміністративного припинення. Поняття та види заходів адміністративного стягнення. Цільове призначення стягнень. Переконання, заохочення і примус в діяльності правозастосовчих органів державного управління.

Поняття і підстави адміністративної відповідальності. Відокремлення адміністративної відповідальності від інших видів юридичної відповідальності. Принципи адміністративної відповідальності. Відповідальність неповнолітніх. Відповідальність посадових осіб. Відповідальність військовослужбовців та інших осіб, на яких поширюється дія дисциплінарних статутів. Відповідальність іноземних громадян і осіб без громадянства. Обставини, що виключають адміністративну відповідальність (крайня потреба, необхідна оборона, неосудність). Можливість звільнення від адміністративної відповідальності при малозначності правопорушення.

Література: [17-21; 45; 48; 58; 56;65;67]

Тема 6. Забезпечення законності та дисципліни в державному управлінні

Поняття законності і дисципліни у державному управлінні. Конституційні основи забезпечення законності і дисципліни у державному управлінні. Принципи забезпечення законності у державному управлінні. Законність і доцільність у державному управлінні. Гарантії забезпечення законності у державному управлінні. Державно-правовий механізм забезпечення законності у державному управлінні. Поняття способу забезпечення законності у державному управлінні. Види способів забезпечення законності у державному управлінні. Конституційне закріплення способів забезпечення законності у державному управлінні.

Контроль і нагляд як засіб забезпечення законності у державному управлінні. Конституційні засади контрольно-наглядової діяльності. Види контролю. Парламентський контроль. Президентський контроль. Урядовий контроль. Судовий контроль. Контроль з боку центральних органів виконавчої влади. Контроль з боку місцевих органів виконавчої влади. Контрольно-наглядові повноваження державних інспекцій. Контроль з боку органів місцевого самоврядування. Громадський контроль.

Література: [1;11;15;17-21; 45; 48; 58; 56;65;67]

Змістовий модуль 3. Адміністративно-правове регулювання державного управління адміністративно-політичної сфери, соціальної політики, економіки

Тема 7. Адміністративно-правове регулювання державного управління в сфері економіки

Поняття сфери економіки. Структура сфери економіки. Державний і недержавний сектори. Основи державного регулювання у сфері економіки. Демонополізація економіки. Антимонопольний контроль. Утворення вільних економічних зон. Утворення промислово-фінансових груп. Інвестування. Роздержавлення власності (приватизація) у сфері економіки. Адміністративний нагляд у сфері економіки. Класифікація і адміністративно-правовий статус суб'єктів державного управління економікою. Повноваження Президента України у сфері управління економікою. Повноваження Кабінету Міністрів України у сфері управління економікою. Повноваження центральних органів виконавчої влади у сфері управління економікою. Повноваження місцевих органів виконавчої влади у сфері управління економікою. Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері управління економікою. Управління промисловістю. Управління капітальним будівництвом. Управління агропромисловим комплексом.

Література: [2;4;5;6;9;11;17; 20-27; 31; 49; 59; 67;69]

Соседние файлы в папке АДМИН.ПРАВО