Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТ_Менеджмент_13_14_1 / НП_13_14_Менеджмент_экзамен.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
86.53 Кб
Скачать

1. Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Метою викладання навчальної дисципліни «Системи технологій» є формування знань і навичок з аналізу технологічних процесів економіки та пріоритетних напрямків їх розвитку.

1.2.Основними завданнями вивчення дисципліни «Системи технологій» є формування у студентів об'єктивних поглядів на технологічні процеси, які є основою виробництва; засвоєння студентами закономірностей при різних технологіях; уміння застосовувати одержані під час вивчення курсу знання при вивченні економічних дисциплін, практичній діяльності.

1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати:

  • основні поняття техніки і технології;

  • види виробничих і технологічних процесів та їх класифікацію;

  • техніко-економічні показники технологічних процесів;

  • основи базових і прогресивних технологічних процесів;

  • основні типи, форми організації роботи і напрямки розвитку промислових підприємств;

вміти:

  • здійснювати аналіз і економічну оцінку технічних рішень і базових технологій у галузях, які визначають науково-технічний прогрес;

  • приймати рішення з розробки стратегії та технологічного оновлення виробництва, з проектування та забезпечення ефективного функціонування технологічних процесів;

  • систематизувати та використовувати базову, керуючу і довідкову інформацію, необхідну для прийняття рішень з технологічного оновлення виробництва.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 108 годин/3 кредити ECTS.

2. Інформаційний обсяг навчальної дисципліни Змістовий модуль 1. Сутність технологій. Технології паливно-енергетичного та металургійного комплексів

Тема 1. Сутність технології і її роль в інтенсифікації виробництва. Сировина, паливо, вода і повітря в технологічних процесах

Визначення терміну «технологія», зв’язок технології з економічною діяльністю суспільства. Тріада складових виробництва. Наукова та промислова технології. Система технологій.

Галузі промисловості. Класифікація галузей в залежності від економічного призначення продукту та характеру дії на предмет праці.

Виробничий процес. Основні та проміжні процеси. Технологічний процес та технологічний регламент. Хіміко-технічні процеси (ХТП). Типи виробництв та їх основні технологічні ознаки.

Економічна оцінка технологічного процесу.

Визначення сировини та її класифікація. Природна та штучна сировина. Мінеральна сировина та її класифікація. Рослинна та тваринна сировина.

Збагачення сировини як метод покращення її техніко-економічного рівня. Методи збагачення сировини. Якість сировини та сучасні технологічні процеси. Масова та об’ємна долі компонентів. Оцінка якості вугілля.

Види і характеристики палива. Основна характеристика палива. Енергетична цінність видів палива. Умовне паливо. Співвідношення між умовним і натуральним паливом. Залежність теплоти згорання від складу палива.

Розповсюдження води. Вимоги до побутових та промислових вод. Якість води та її основні характеристики (жорсткість, загальний вміст солі, прозорість, окислення, кислотність та лужність). Фазова діаграма води.

Класифікація вод (атмосферні, поверхневі, підземні). Вимоги до питної та промислової вод. Очистка та обеззаражування води. Дегазація води. Механічні, фізико-хімічні, хімічні та біологічні способи очистки води.

Повітря в технологічних процесах. Застосування повітря в енергетичних агрегатах, металургії, пневмотранспорті. Складові частини повітря та їх використання у промисловості (кисень, азот, аргон).