Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТ_Менеджмент_13_14_1 / НП_13_14_Менеджмент_экзамен.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
86.53 Кб
Скачать

Тема 5. Система технологій машинобудування

Поняття про машинобудівельний комплекс і технологій машинобудування. Ливарне виробництво і його особливості. Сировина для чавуноливарного виробництва. Засоби ливарного виробництва. Формувальні матеріали, їх приготування та моделі , що використовуються. Технологія лиття та обробки ливарних деталей. Переваги ливарного виробництва.

Основні способи обробки металів тиском. Прокатне виробництво. Продукція прокатного виробництва. Сортамент прокату: сортовий прокат, листовий прокат, труби, періодичний прокат і спеціальний прокат. Прокатні стани, їх будова та принцип дії. Блюмінги та слябінги. Волочильне та трубопрокатне виробництво. Технологія безперервного злитку і беззлиткової прокатки.

Механічна та ручна обробка металів. Види різання металу. Основний та допоміжний рух робочих органів металообробного станка. Різці, що використовуються при обробці металів різанням. Класифікація металоріжучих станків. Шліфувальні станки та їх використання.

Поточний метод виробництва.

Автоматичні лінії. Спеціалізовані агрегатні станки. Станки з числовим програмним управлінням.

Прогресивні методи обробки металів. Зварювання металів. Газова зварка. Електрозварка. Хімічна обробка металів, її суть та застосування. Електрохімічна, анодно-механічна, електроерозійна, електроіскрова, електроімпульсна, електроконтактна та електрохімічна обробки металів.

Ультразвукова обробка металів. Плазмо-лазерні методи обробки металів. Виготовлення пустотілих деталей з гладкою поверхнею гідропластичним методом.

Тема 6.Система технологій у хімічній промисловості

Рівень розвитку хімії та використання її матеріалів в різних галузях промисловості. Викиди в повітря та водні басейни шкідливих продуктів хімічного виробництва.

Коксохімічне виробництво. Кокс, його властивості та використання.

Продукція коксохімічного виробництва: коксовий газ, кам`яновугільна смола, сирий бензол, надсмольна вода.

Сировина для виробництва коксу та вимоги до якості. Технологічний процес коксохімічного виробництва. Шляхи підвищення ефективності коксохімічного виробництва.

Тема 7. Система технологій будівництва

Властивості будівельних матеріалів: фізичні, механічні, хімічні, конструктивні, ізоляційні, технологічні, експлуатаційні та декоративні. Виробництво цементу та його різновиди. Виробництво гіпсу та вапна. Виробництво безопалювальних кам`яних матеріалів, бетону, залізобетону та виробів із них.

Будівлі та споруди, їх визначення та характерні особливості. Конструктивні елементи будівель: фундаменти, стіни, елементи каркасу, перекриття, перегородки, дахи та покрівлі, ліфти, вікна та двері. Вимоги до конструктивних елементів. Загальні принципи організації будівництва. Сучасні методи виконання основних будівельних робіт.

Тема 8. Система технологій харчової промисловості

Цукор як харчовий продукт. Показники якості цукру. Особливості сировини для виробництва цукру. Основні стадії виробництва цукру із буряків. Схеми роботи з двома та трьома утфелями. Одержання цукру із бурякової стружки. Випарювання соку, уварювання сиропу та одержання цукру. Використання відходів цукрового виробництва. Сезонність роботи цукрових заводів. Виробництво цукру-рафінаду.

Сировина для виробництва кефіру. Види кефіру, що виробляється. Термостатичний спосіб виробництва кефіру. Розрахунки нормалізації молока. Особливості пастеризації та гомогенізації молока. Резервуарний спосіб виготовлення кефіру та його особливості.

Технологія виробництва рослинних масел. Сировина для виробництва рослинних масел, особливості її зберігання та підготовки. Технологічний процес виробництва рослинного масла пресовим та екстрактним способами.