Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Релігієзн.МенеджментДВ.ЗВ.2013-14 / Робоча прогр.Релігієзн.2013-14.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
342.53 Кб
Скачать

Тематика індивідуальних завдань з дисципліни «Релігієзнавство»

  1. Науково-методологічні основи сучасного “Релігієзнавства” (філософські, історико-культурні, психологічні, соціологічні, соціально-правові і тектологічні методи наукових підходів).

  2. «Релігієзнавство» у системі гуманітарних і управлінських наук (Історія ку-льтури, Філософія, Етика, Психологія, Соціологія, та ін.).

  3. Сучасні наукові концепції походження релігії: її гносеологічні та історико-соціальні корені (Теорія «відображення» і «екстраполяції» у психології; «екзистенціального» і «реального» буття у філософії; «сакральної моралі» і «ціннісних орієнтацій» у соціології).

  4. Погляд на походження релігії, її сутності і «природи буття» з точки зору сучасних точних і природних наук («теорія відносності», «теорія систем», «теорія торксіних полів» і ін.). Наукові теорії А.Енштейна, А.Богданова, Л.Берталанфі, А.Анісімова і ін.

  5. Релігія як форма суспільної свідомості, суспільного буття і духовного виробництва: її структура і функціонування. Соціальні інститути організації релігійного життя (канонічні і сучасні; міжнародні, міждержавні і національні).

  6. Релігія і церква в системі державно-правових відносин: наукове розуміння свободи совісті. Демократичні принципи нового українського законо-давства про свободу совісті та релігійних організацій.

  7. Свобода релігійної організації: принципи реєстрації і регламентації діяльності. Місіонерська діяльність. Євангелізація і прозелітизм, їх пра-вове регулювання («Конституція України» 1996 року в контексті «Декла-рації прав Людини» і «Конституцій» демократичних країн Європи).

  8. Міф і релігія як універсальна система “Картини Світу”, синкретичного сві-товідчування, світосприймання і цілісного світогляду давніх цивілізацій. Сучасна наукова структура універсалії (К.Ясперс, А.Лосєв, А.Гулига, Е.Мелетинський).

  9. Співвідношення понять: міф, міфологічна свідомість і мислення, міфо-логія, міфотворчість в сучасній соціальної філософії, психології, полі-тології та релігієзнавстві.

  10. Наукова концепція психоаналізу і соціологічного підходу до визна-чення природи міфу і міфологічної свідомості (“колективне несвідоме” К.Юнга). Теорія і практика сучасної психотехніки і трансперсональних станів (З.Фрейд, С.Грофф, Е.Торчинов).

  11. Соціально-психологічні та психолого-економічні фактори в умовах роз-витку культово-міфологічних (“містеріальних”) форм мислення і поход-ження сучасного суспільства.

  12. Анімізм і аніматизм як основа сучасного екологічного мислення; пред-метний фетишизм в умовах побутових, соціальних і ринкових відносин.

  13. Тотемічні форми “містеріальності” соціального і духовного життя су-часного індустріального суспільства; відродження магії в умовах нетради-ційної медицини; прецедент шаманізму в сучасних харизматичних культах.

  14. Міф, міфологія і міфотворчість в умовах соціальної і духовної практики сучасного суспільства: Міфи ХХ століття: Ідеологія. Політика.

  15. Проблема людини у релігіях осередкових цивілізацій: “імператив” як ос-нова людського життя. Природа “ідеалу” в “умовах суспільних співвід-ношень” і “ціннісних орієнтацій” (Релігія – соціальна етика; релігія – сакральна мораль).

  16. Історія та сучасний стан іудаїзму: Догматичний, реформаторський та лі-беральній іудаїзм у контексті міжнародної політики.

  17. Конфуціанство і Даосизм в духовній культурі та соціальній практиці сучасного Китаю ( духовні традиції та соціальний уклад).

  18. Синтоїзм – японська національна релігія і спосіб життя. Філософська-релігійна система синтоїзму (“Картина Світу”, етика, культ красоти). Вплив синтоїзму на сучасну корпоративну культуру життя Японії.

  19. Шляхи розвитку національних форм релігії у сучасному суспільстві. Українська історія та культура як зразок сучасних національних форм релігії (греко-католицька і уніатська церква).

  20. Міжнародні буддійські організації та їх діяльність в екуменістському руху (Книга Далай Лама ІV “ХХІ вік – ера милосердя”). Буддизм в Україні.

  21. Моральне вчення християнства та її основні категорії (Співчування, Милосердя і Любов). Філософське вчення Е.Канта щодо християнської етики. Оцінка християнства в філософських трудах Л.Фейєрбаха і Г.Гегеля.

  22. Психологічні аспекти християнської теології і психопрактиці: догматика та містика у християнстві (трансперсональний досвід в раннім христи-янстві, містицизм в західнім християнстві, містицизм в слов’янському сектанстві). Містичні культи в історії християнства та сучасності (гно-стики, манихеї, катархі, деструктивні культи).

  23. Еволюція духовної та соціальної політики Ватикану (ХХІ Вселенський Собор 1962-1965 р.р. та політика орджонаменто). Сучасний стан духов-ного інституту папства. Постіфікат Іоанна Павла П. Католицизм в Україні: історія та сучасність. Католицько-православний діалог.

  24. Протестантизм. Соціально-економічні та духовно-релігійні передумови виникнення раннього протестантизму. (Особливості вчення, культу, еко-номічної практики та організації церков).

  25. 25.Народження ранніх форм протестантизму в Україні (протестантські «дисиденти» ХV- ХVІ сторіччя).

  26. Пізній протестантизм: історичні витоки протестантизму у “Новому Світі”. Його напрямки і шляхи розвитку (бабтизм, адвентизм, п’ятидесятництво, євангелізм та ін.). Вчення, культура, традиції (гласолалія, есхатологія та хіліазм). “Нова європейська хвиля” пізнього протестантизму та його національні форми.

  27. Всесвітні релігійні центри протестантських церков (Методитська Рада /ВМР/, Адвентизська Спілка та ін.). Українські об’єднання та їх сучасний стан.

  28. Введення християнства на Русі і духовна культура східних слов’ян. Ярос-лавові книжки. Лука Жидяга та Їларіон. Монастирська книжність. Феодосій і Нестор. Філософсько-релігійні погляди Климента Смолятича І Кирила Туровського.

  29. Академічна філософія. Православно-теїстична філософія «Київської шко-ли» (О.М.Новицький, С.С.Гогоцький, П.Д.Юркевич) спроби удосконале-ння теїзму ФЛ. Голубинським.

  30. 30.Соціальні і логіко-гносеологічні джерела богобудівництва і бого-шукацтва.Філософсько-релігійні поглади М.Бердяєва, С.Булгакова Д.Ме-режковського, В.Розанов, П.Флоренського, Л.Шестова, С.Франка, П.Стру-ве. Сучасна філософія православ’я (А.Мень та інш.).

  31. Альтернативні школи неотомізму: філософія духу (Р. Ле Сенн ), філо-софія дії (М. Блондель), католицький екзистенціалізм (Г.Марсель), ори-гінальні концепції християнського екзистенціалізму, (Тейяр де Шарден), персоналізм (Е. Муньє, Ж.Лакруа).

  32. Виникнення і основні напрями мусульманської теології і філософії. Раці-оналістична критика ортодоксального ісламу мутаазілітами Аль-Кінді, Ан-Назан. Ортодоксальна мусульманська теологія: мутакаліми. Філософія суфізму.

  33. Алі Шаріаті реформатор релігії. Філософська концепція «двох релігій», і реформаторський підхід до проблем людини. Теорія «Культурної ре-волюції» і ідеального суспільства. Шляхи відродження «істинної» релігії і реформування релігії «спотворення».

  34. Ідеологічні та духовні основи ісламського фундаментализму, демок-ратизму та лібералізму.

  35. Вільнодумство Нового часу. Розвиток природничо-наукових основ атеїз-му. Еволюція пантеїзму і деїзму, перехід до атеїзму в працях Б,Спінози, Д.Толанда. Атеїзм французьких матеріалістів (Д.Дідро, П.Гольбах, К. Гельвецій, Ж.Ламетрі).

  36. 36.Епоха Просвітництва, І.Кант та його критика богословських доказів існування Бога. Особливості методології Л.Фейербаха в критиці релігії . Суть «Нової» релігії Л.Фейєрбаха.

  37. Формування атеїзму К.Маркса і Ф.Енгельса. Сучасне вільнодумство і ате-їзм ( К.Ламонт, Б.Рассле, Ж-Сартр, З.Фрейд, Е.Фромм).

  38. Вільнодумство на Україні ( І.Вишинський, К.Сакович, І. Гізель, Т.Шев-ченко, І.Франко, Л.Українка та інші). Вільнодумство і культурна традиція суспільства.

  39. Актуальні проблеми державно-церковних відносин в постсоціалістичних країнах колишнього Радянського союзу, а також країнах Східної Європії, США, Англії, Італії, Іспанії та країн (Системи конституційних структур як досвід національних традицій).

  40. Місіонерська діяльність та ії сучасні форми. Західна євангелізація сучас-них духовних культур слов’янських народів та її негативний вплив та ку-льтурний розвиток суспільства.