Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
111.1 Кб
Скачать

1. Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Метою навчальної дисципліни «Основи податкової системи»є надання студентам системних знань зоподаткування, з урахуванням досягнень світової економічної науки.

Дисципліна «Основи податкової системи» для сту­дентів галузі знань 0306 "Менеджмент і адміністрування" напряму підготовки 6.030601 «Менеджмент» деталізує загальний порядок оподаткування фізичних та юридичних осіб в Україні. Особливу увагу приділено особливостям застосування в Україні податку на додану вартість, акцизного податку, митних платежів, податку на прибуток підприємств, податку з доходів фізичних осіб, місцевих податків і зборів, ресурсних платежів. Програмою передбачено розгляд головних елементів податків: складу та категорій платників, об'єкту оподаткування, порядку обчислення бази оподаткування, видів податкових ставок, видів та порядку застосування податкових пільг, форм та термінів податкової звітності.

Дисципліною розглядаються підходи до оподаткування, сформовані вітчизняною практикою, існуючими законодавчими документами стосовно оподаткування, податкового контролю, принципів оподаткування.

1.2. Головне завдання дисципліни – дослідження особливостей системи оподаткування в Україні, з акцентом уваги на вивченні порядку нарахування та сплати основних загальнодержавних та місцевих податків та платежів, набуття навичок роботи з нормативними законодавчими актами з оподаткування, оволодіння основами податкового планування та податкового обліку.

Безпосередні завдання дисципліни:

ознайомити з особливостями побудови та структурою податкової системи України;

проаналізувати законодавчу, нормативну і методологічну базу оподаткування платників в Україні;

вивчити специфіку нарахування та сплати окремих податків;

ознайомити з особливостями адміністрування податків, формування податкової звітності та сплати загальнодержавних та місцевих податків та платежів;

ознайомити з підходами до організації податкового обліку та податкового планування.

1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати:

фахову законодавчу та нормативну бази оподаткування;

специфіку елементів основних загальнодержавних податків та платежів, що зумовлює відмінності у їх адмініструванні;

відмінності в порядку нарахування та сплати окремих податків.

вміти:

використовувати на практиці дані законодавчої та нормативної бази оподаткування;

розраховувати базу оподаткування та застосовувати податкові ставки;

застосовувати податкові пільги;

формувати форми податкової звітності, знати їх специфіку.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 90 годин/ 2,5 кредитів ECTS.

  1. Інформаційний обсяг навчальної дисципліни

МОДУЛЬ №1

Змістовий модуль 1. Теоретичні основи оподаткування та непрямі податки

Тема 1. «Теоретичні та законодавчі основи оподаткування»

Історія виникнення та розвитку податкових платежів. Склад та ознаки податкових платежів. Сутність податків як політичної та фінансової категорії. Мета та економічне джерело сплати податків. Організаційні принципи податкової системи України. Структура (елементи) механізму податку, як обов’язкового платежу.

Різноманітність податків у залежності от об’єкта оподаткування; від джерела сплати податку; від суб’єкту сплати податку; від органу, що встановлює та конкретизує податок; від рівня бюджету, у який сплачується податок. Загальне та різниця загально-державних та місцевих податків.

Податкове законодавство України. Роль та місце Податкового кодексу України як зведеного документу у сфері оподаткування. Принципи податкового законодавства України. Обов’язки, права та відповідальність платника податків.

Теоретичні основи формування податкових систем. Принципи побудови системи оподаткування :економічні, юридичні, організаційні. Система оподаткування України. Формування бюджетів різного рівня.

Поняття податків та основи їх класифікації, державні та місцеві, прямі та непрямі.

Структура та завдання Державної податкової служби України. Функції структурних рівнів Державної податкової служби України. Права та обов'язки податкових органів.

Література: 1-6, 20-31, 35-39, 44-48, 51-52

Соседние файлы в папке ПРОГРАММЫ (РП и НП)